Kia Forum banner
41 - 60 of 83 Posts
Dobrze wyglądający zestaw opon, a zaciski to miły akcent (y)

W zeszły czwartek założyłem na swój zestaw Continental ExtremeContact DWS06 Plus. Byłem pod wrażeniem od momentu, gdy wyjechałem z parkingu sklepu z oponami na drodze pokrytej śniegiem - o wiele, wiele lepsze odczucia niż w przypadku fabrycznych opon.

Jak na razie wszystko dobrze....
Dzięki! Osłony zacisków są wykonane z aluminium klasy lotniczej ze stalowymi kotwami. Tę samą markę założyliśmy również w naszym Telluride. Wyglądają świetnie, a producent twierdzi, że działają jako radiatory, aby odprowadzać ciepło z zacisków i klocków, ale nie jestem tego pewien.

Dzięki niektórym z was za zamieszczanie rozmiarów opon, które sprawdziły się w Sorento. Wybrałem opony 245/70/17 Cooper Discoverer A/T na sprzedaż na stronie internetowej Walmarta za 128 dolarów za sztukę i zamontowałem je dzisiaj. Moja Kia to Hybrid S FWD ze standardowym zawieszeniem i po przejechaniu nią kilku znanych szlaków natychmiast zauważyłem, że jazda była bardziej miękka i znacznie poprawiła się przyczepność na stromych szlakach. Większy prześwit, a najlepsze jest to, że nie mam żadnych otarć podczas wjeżdżania na nierówności lub skręcania kierownicą do końca, aby zawrócić.

Dzięki niektórym z was za zamieszczanie rozmiarów opon, które sprawdziły się w Sorento. Wybrałem opony 245/70/17 Cooper Discoverer A/T na sprzedaż na stronie internetowej Walmarta za 128 dolarów za sztukę i zamontowałem je dzisiaj. Moja Kia to Hybrid S FWD ze standardowym zawieszeniem i po przejechaniu nią po kilku znanych szlakach natychmiast zauważyłem, że jazda była bardziej miękka i znacznie poprawiła się przyczepność na stromych szlakach. Większy prześwit i najlepsze jest to, że nie mam żadnych otarć podczas uderzania w nierówności lub skręcania kierownicą do końca, aby zawrócić. View attachment 122891
View attachment 122890
Wyglądają świetnie i to niesamowita cena, którą trudno przebić!

Opony są o cal większe w pionie, więc dodają 1/2" do wysokości Sorento. Trochę większy prześwit nie może być zły. Ma to pewien wpływ na wskazania prędkościomierza, ale różnica wynosi tylko nieco ponad 1 MPH. Jestem pewien, że ma to również niewielki wpływ na MPG. Nie jeździłem nim wystarczająco dużo, aby znaleźć szczegóły.
Próbuję ocenić na podstawie twoich zdjęć, ale na podstawie twoich 255/50/20, czy uważasz, że X-Line pasowałby do 255/55/20? Byłaby to średnica o 1" większa niż ta, której używasz.

Próbuję ocenić na podstawie twoich zdjęć, ale na podstawie twoich 255/50/20, czy uważasz, że X-Line pasowałaby do 255/55/20? Byłaby o 1" większa średnica niż to, czego używasz.
255/50/20 ocierały się ledwo, gdy skręcałem koło do końca, jak w ciasnym zakręcie, ale to ustało po tym, jak trochę się zużyły, więc nie było to dużym problemem. Jeśli dostałbyś 55 zamiast 50, tarcie mogłoby być bardziej znaczące.

Opona 255/50/20 ocierała się tylko trochę, gdy skręcałem koło do końca, jak w ciasnym nawrocie, ale to ustało, gdy trochę się starły, więc nie było to większym problemem. Jeśli miałbyś opony 55 zamiast 50, ocieranie mogłoby być bardziej znaczące.
Świetnie, dzięki za te informacje, wygląda na to, że opony 55 byłyby wtedy za duże.

Wymieniłem opony w moim Sorento X-line z 2021 roku. Przy przebiegu około 40 000 mil, opony OEM wciąż miały trochę bieżnika, ale nadszedł czas na wymianę.

Opony OEM to Continental CrossContact LX Sport, 255/45 R20 na felgach OEM 8,5 cala.
Nowy zestaw to Continental Terrain Contact A/T, 245/60 R18 na 8-calowych felgach Voxx Riva gunmetal.

Nowe opony bardzo dobrze się prowadzą, są bardzo ciche podczas jazdy po autostradzie i mają znacznie lepsze właściwości terenowe. Mają mniej więcej taką samą wysokość jak opony OEM. Zwiększona wysokość ścian bocznych jest lepsza w terenie. Zmiana nie miała wpływu na mój "spokojny" styl jazdy po drogach.
Image
Image
Image

Wymieniłem opony w moim Sorento X-line z 2021 roku. Przy przebiegu około 40 000 mil, opony OEM miały jeszcze trochę bieżnika, ale nadszedł czas na wymianę.

Opony OEM to Continental CrossContact LX Sport, 255/45 R20 na felgach OEM 8,5 cala.
Nowy zestaw to Continental Terrain Contact A/T, 245/60 R18 na 8-calowych felgach Voxx Riva gunmetal.

Nowe opony bardzo dobrze się prowadzą, bardzo cicho na autostradzie i znacznie poprawiły zdolność jazdy w terenie. Mają one w przybliżeniu taką samą wysokość jak opony OEM. Zwiększona wysokość ścianki bocznej jest lepsza w terenie. Zmiana nie miała wpływu na mój "spokojny" styl jazdy po drogach. View attachment 124636 View attachment 124637 View attachment 124638
Mam wersję HT tych opon. Uwielbiam je.

A/T All Terrain i H/T Highway Terrain, ze strony internetowej Continental. Podobają mi się oba, ale chciałem trochę więcej trakcji w terenie, więc A/T dla mnie.

View attachment 124644 View attachment 124646
Fajnie. Jeżdżę w teren prawie co weekend, żeby pojechać do naszego domku w PA. H/T sprawdzają się tam dobrze. Wszystko, czego potrzebuję, ale A/T są zbyt duże dla stylu mojego samochodu. Ale wyglądają świetnie. Fajnie byłoby mieć wymienny zestaw, ale kto ma pieniądze.

Wymieniłem opony w moim Sorento X-line z 2021 roku. Przy przebiegu około 40 000 mil, opony OEM wciąż miały trochę bieżnika, ale nadszedł czas na wymianę.

Nowe opony bardzo dobrze się prowadzą, są bardzo ciche na autostradzie i mają znacznie lepsze właściwości terenowe. Mają mniej więcej taką samą wysokość jak opony OEM. Zwiększona wysokość ścianki bocznej jest lepsza w terenie. Zmiana nie miała wpływu na mój "spokojny" styl jazdy po drogach. View attachment 124636 View attachment 124637 View attachment 124638
Wygląda świetnie! Zdecydowanie lepiej w terenie.

Wildpeaks dla mnie, ale nie chciałem wydawać dodatkowych pieniędzy na zmniejszenie kół. Mimo to jestem z nich bardzo zadowolony!

Czy Twoja opona trochę ociera, jeśli koło jest całkowicie skręcone w lewo i parkujesz tyłem? Moja trochę ociera. Mają rozmiar 255/50/20. To także opony zimowe, które mam.
245/50/20 nie ocierają. Słyszałem, jak ludzie wspominali, że 255 trochę ocierają, więc zszedłem o jeden rozmiar.

Czy zauważyłeś duży spadek zużycia paliwa z tymi oponami?
Szczerze mówiąc, trudno powiedzieć, miałem opony OEM tylko przez około 1300 mil i tak naprawdę nigdy nie miałem szczególnie dobrego zużycia paliwa.

Może kilka MPG ogółem, prawdopodobnie dlatego, że po prostu mają większe opory toczenia. Te opony zdecydowanie nie mają gładkiego profilu bieżnika jak w przypadku OEM Continentals.
To brzmi mniej więcej tak, jak słyszałem z innych źródeł.

41 - 60 of 83 Posts