Kia Forum banner

Opony terenowe

76K views 82 replies 31 participants last post by  krishelnino  
#1 ·
Myślałem o przekształceniu mojego X-Line w nieco bardziej wydajny pojazd, dodając opony terenowe i być może zmniejszając rozmiar kół do 18 cali. W ten sposób nie będę musiał martwić się o zarysowanie 20-calowych kół i być może zwiększę przyczepność na ziemi, dodając więcej gumy na boku opony. Czy ktoś już to zrobił? A może podniósł swój pojazd?

#2 ·
Myślałem o zamianie mojego X-Line w nieco bardziej wydajny pojazd, dodając opony terenowe i być może zmniejszając rozmiar kół do 18". W ten sposób nie będę musiał się martwić o zarysowanie 20-calowych kół i być może zwiększę przyczepność na brudzie, dodając więcej gumy na boku. Czy ktoś już to zrobił? a może podniósł swój pojazd?
Daj mi znać, co znajdziesz. Jestem zainteresowany bardziej wydajnymi oponami terenowymi. Po przyjrzeniu się zawieszeniu, podniesienie nadwozia byłoby tym, czego szukam. Zmniejszenie do 18” byłoby drogą, którą bym poszedł.Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#3 ·
Jeśli poważnie myślisz o tym, aby był bardziej przystosowany do jazdy po miękkich nawierzchniach, powinieneś przejść na 17-calowe felgi, a nie 18-calowe. Da ci to znaczną ilość bocznej ściany do zabawy, zwłaszcza podczas obniżania ciśnienia. Mam 17-calowe felgi Method z mojego poprzedniego pojazdu z oponami Falken Wildpeak AT3W i planuję zamontować je w Sorento na duże wyprawy na zachód, które mogą obejmować rozległą jazdę po miękkich nawierzchniach. Przy 245/65 17 mają one w przybliżeniu taką samą średnicę i szerokość jak standardowe 20-calowe felgi i opony. Kiedy się zużyją, prawdopodobnie przejdę na 245/70-17, aby uzyskać nieco większą wysokość jazdy, JEŚLI będzie wyglądało na to, że będę miał niezbędny prześwit w nadkolach. Pamiętaj tylko, że dodatkowa masa nieresorowana i agresywny bieżnik będą miały lekko negatywny wpływ na osiągi, przebieg i prowadzenie. Upewnij się również, że kupujesz felgi z tym samym wzorem śrub jak nasze samochody (114x5).

#6 ·
Więc ten facet założył opony AT na 17-calowe felgi. Wygląda całkiem nieźle.
View attachment 119944
Czy wiesz może, kim on jest, a może jaka jest marka felg i opon? Chcę zrobić coś takiego i mam ten sam kolor, a ten zestaw opon/felg wygląda niesamowicie. Dzięki za wszelką pomoc.

#7 ·
Uważałem, że to całkiem dobrze wyjaśniło kilka rzeczy, uwaga spoiler, był remis. Oboje wykonali te same zadania, ale wybór kół (beadlocki w drogim zestawie) dał jedyną przewagę. Wiem, że prawdopodobnie nie będziemy tak mocno szaleć, ale i tak pouczające. Donut - Opony terenowe za 800 $ kontra opony terenowe za 1500 $

#14 ·
Wyglądają bardzo ładnie. Jak to wpływa na osiągi, zużycie paliwa, prędkościomierz?
Wyglądają bardzo ładnie. Jak to wpływa na osiągi, zużycie paliwa, prędkościomierz?
Doceniam to. Wydajność wydaje się niewiele brakować. Zużycie paliwa spadło nieco, ale tylko o około 20 mil na zbiornik. Prędkościomierz waha się, ale średnia na autostradzie wynosi około 3 mil na godzinę. To cięższe opony, około 15 funtów każda, ale warte dodatkowej szerokości 1" i wysokości 1".

#15 · (Edited)
Na moich 20-calowych kołach będę jeździł na oponach Toyo Open Country A/T III - Rozmiar: 265/50R20 (lub 255/55R20, ponieważ dodam również zestaw Truxxx lift kit), gdy moje będą wymagały wymiany. To świetne opony do jazdy w każdych warunkach (w tym ocena "severe snow" dla gór, której potrzebuję). Używałem ich w moim 4runnerze (choć w zupełnie innym rozmiarze) i nigdy nie złapałem gumy ani nie straciłem przyczepności, a także są bardzo trwałe i ciche: https://www.tirerack.com/tires/tires.jsp?gclid=Cj0KCQjw_dWGBhDAARIsAMcYuJxwwYR72nIMv095af2rs4r7V1xcy-SZjdwNc1WzUvJYKsPeYbvvto4aAo5cEALw_wcB&tireMake=Toyo&tireModel=Open+Country+A/T+III&partnum=65TROCAT3&GCID=C13674x012-tire&KEYWORD=tires.jsp_Toyo_Open+Country+A%2FT+III_Tire&code=yes&ef_id=Cj0KCQjw_dWGBhDAARIsAMcYuJxwwYR72nIMv095af2rs4r7V1xcy-SZjdwNc1WzUvJYKsPeYbvvto4aAo5cEALw_wcB:G:s&s_kwcid=AL!3756!3!72322456933!!!g!99873502813!&gclsrc=aw.ds

#19 ·
W końcu dostałem opony terenowe i nowe felgi. Ociera tylko podczas cofania i przy pełnym skręcie na nierównościach. Poza tym nic nie ociera. ZALEDWIE wzrost hałasu drogowego. Wpadanie w dziury w drodze jest znacznie łagodniejsze/cichsze. Średnio 18 mpg w mieście, wcześniej ze standardowymi kołami/oponami miałem 19 mpg.

#20 ·
W końcu dostałem opony terenowe i nowe felgi. Ociera tylko podczas cofania i pełnego skrętu na nierównościach. W przeciwnym razie nie ociera. ZALEDWIE wzrost hałasu drogowego. Wpadanie w dziury w drodze to o wiele bardziej miękkie/cichsze doświadczenie. Obecnie średnio 18 mpg w mieście, wcześniej ze standardowymi kołami/oponami miałem średnio 19 mpg.
Falken Wildpeak AT3W 255/65/17
felgi mają przesunięcie 30 mm

#25 ·
#26 ·
Pomoc w doborze opon do X-Line S 2022

Czy ktoś może potwierdzić największy rozmiar opony A/T 18”, który działa bez problemów z dopasowaniem? Seryjny rozmiar felgi to chyba 18X7.5.

Widziałem, że używany jest rozmiar 265/60R18. Wygląda na to, że Falken A/T Wildpeak jest ulubionym wyborem. Również Cooper Discoverer AT3.

Dzięki z góry za pomoc!

#30 ·
Pomoc w doborze opon do 2022 X-Line S

Czy ktoś może potwierdzić największy rozmiar opony 18” A/T, który działa bez problemów z dopasowaniem? Standardowe koło, jak sądzę, to 18X7,5.

Widziałem, że używane są opony 265/60R18. Wygląda na to, że Falken A/T Wildpeak jest ulubionym wyborem. Również Cooper Discoverer AT3.

Dzięki z góry za pomoc!
Zastanawiam się nad tym samym. Wydaje się, że 245 będą pasować i wierzę, że ktoś napisał, że założył 255 na 18-calowe koła bez żadnych problemów.

Czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenie? Chcę pociągnąć za spust w ciągu najbliższych kilku tygodni.

#27 ·
@Ohnoitsroman

Czy w przypadku, gdy koła wystają z boku nadkola (co moim zdaniem wygląda świetnie), nie powoduje to:

1. Odbijania się kamieni/odłamków przez przednie koła i rysowania boku samochodu?

2. Potencjalnego uszkodzenia paneli nadwozia przy pełnym ściśnięciu zawieszenia, ponieważ przypuszczalnie nadkole uderzy w górną część koła?

#28 ·
@Ohnoitsroman

Czy koła wystające z boku nadkola (co wygląda świetnie IMO) nie powodują:

1. Kamieni/odłamków podnoszonych przez przednie koła, które rysują bok samochodu?

2. Potencjalnego uszkodzenia paneli nadwozia przy pełnym ściśnięciu zawieszenia, ponieważ przypuszczalnie nadkole uderzy w górną część koła?
Świetne pytania. Przednie drzwi kierowcy i pasażera mają już rysy od standardowych kół/opon podczas jazdy w terenie. Jak dotąd udało mi się je wypolerować, ale planuję dodać przezroczyste osłony paneli (jak przezroczysty biustonosz) do drzwi. Większość odłamków, które się rozpryskują, uderza w progi, a w x-line są one matowe/teksturowane z tworzywa sztucznego, więc nie ma realnych uszkodzeń.

Jeśli chodzi o obciążenie, to załadowałem już platformę dużą ilością drewna i betonowych kostek brukowych do remontu mojego podwórka, a nadwozie prawie wcale nie opada w pobliżu opon. Ostatecznie planuję zainstalować zestaw poziomujący firmy truxx, który doda około 1,5 cala podnoszenia. Lokalny warsztat zrobił coś podobnego do tego Telluride.

#32 ·
W razie gdyby ktoś się zastanawiał, kupiłem opony BFGoodrich Trail Terrain TA do mojego Sorento X-Line 22'. Jak dotąd hałas na drodze jest nieistniejący w porównaniu do opon fabrycznych. Mój lokalny sklep z oponami dopasował cenę do Costco, więc cena była o wiele lepsza w porównaniu do WildPeaks.

View attachment 122490
View attachment 122491
255/50R20 czy 245?

#36 · (Edited)
Dobrze wyglądający zestaw opon, a zaciski to miły akcent (y)

W zeszły czwartek założyłem na swój samochód zestaw Continental ExtremeContact DWS06 Plus. Byłem pod wrażeniem od momentu, gdy wyjechałem z warsztatu oponiarskiego na zaśnieżonej drodze - o wiele, wiele lepsze odczucia niż w przypadku fabrycznych opon.

Jak dotąd, wszystko dobrze....

#41 ·
Dobrze wyglądający zestaw opon, a zaciski to miły akcent (y)

W zeszły czwartek założyłem na swój zestaw Continental ExtremeContact DWS06 Plus. Byłem pod wrażeniem od momentu, gdy wyjechałem z parkingu sklepu z oponami na drodze pokrytej śniegiem - o wiele, wiele lepsze odczucia niż w przypadku fabrycznych opon.

Jak na razie wszystko dobrze....
Dzięki! Osłony zacisków są wykonane z aluminium klasy lotniczej ze stalowymi kotwami. Tę samą markę założyliśmy również w naszym Telluride. Wyglądają świetnie, a producent twierdzi, że działają jako radiatory, aby odprowadzać ciepło z zacisków i klocków, ale nie jestem tego pewien.

#42 ·
Dzięki niektórym z was za zamieszczanie rozmiarów opon, które sprawdziły się w Sorento. Wybrałem opony 245/70/17 Cooper Discoverer A/T na sprzedaż na stronie internetowej Walmarta za 128 dolarów za sztukę i zamontowałem je dzisiaj. Moja Kia to Hybrid S FWD ze standardowym zawieszeniem i po przejechaniu nią kilku znanych szlaków natychmiast zauważyłem, że jazda była bardziej miękka i znacznie poprawiła się przyczepność na stromych szlakach. Większy prześwit, a najlepsze jest to, że nie mam żadnych otarć podczas wjeżdżania na nierówności lub skręcania kierownicą do końca, aby zawrócić.

#43 ·
Dzięki niektórym z was za zamieszczanie rozmiarów opon, które sprawdziły się w Sorento. Wybrałem opony 245/70/17 Cooper Discoverer A/T na sprzedaż na stronie internetowej Walmarta za 128 dolarów za sztukę i zamontowałem je dzisiaj. Moja Kia to Hybrid S FWD ze standardowym zawieszeniem i po przejechaniu nią po kilku znanych szlakach natychmiast zauważyłem, że jazda była bardziej miękka i znacznie poprawiła się przyczepność na stromych szlakach. Większy prześwit i najlepsze jest to, że nie mam żadnych otarć podczas uderzania w nierówności lub skręcania kierownicą do końca, aby zawrócić. View attachment 122891
View attachment 122890
Wyglądają świetnie i to niesamowita cena, którą trudno przebić!

#48 ·
Wymieniłem opony w moim Sorento X-line z 2021 roku. Przy przebiegu około 40 000 mil, opony OEM wciąż miały trochę bieżnika, ale nadszedł czas na wymianę.

Opony OEM to Continental CrossContact LX Sport, 255/45 R20 na felgach OEM 8,5 cala.
Nowy zestaw to Continental Terrain Contact A/T, 245/60 R18 na 8-calowych felgach Voxx Riva gunmetal.

Nowe opony bardzo dobrze się prowadzą, są bardzo ciche podczas jazdy po autostradzie i mają znacznie lepsze właściwości terenowe. Mają mniej więcej taką samą wysokość jak opony OEM. Zwiększona wysokość ścian bocznych jest lepsza w terenie. Zmiana nie miała wpływu na mój "spokojny" styl jazdy po drogach.
Image
Image
Image

#49 ·
Wymieniłem opony w moim Sorento X-line z 2021 roku. Przy przebiegu około 40 000 mil, opony OEM miały jeszcze trochę bieżnika, ale nadszedł czas na wymianę.

Opony OEM to Continental CrossContact LX Sport, 255/45 R20 na felgach OEM 8,5 cala.
Nowy zestaw to Continental Terrain Contact A/T, 245/60 R18 na 8-calowych felgach Voxx Riva gunmetal.

Nowe opony bardzo dobrze się prowadzą, bardzo cicho na autostradzie i znacznie poprawiły zdolność jazdy w terenie. Mają one w przybliżeniu taką samą wysokość jak opony OEM. Zwiększona wysokość ścianki bocznej jest lepsza w terenie. Zmiana nie miała wpływu na mój "spokojny" styl jazdy po drogach. View attachment 124636 View attachment 124637 View attachment 124638
Mam wersję HT tych opon. Uwielbiam je.

#51 ·
A/T All Terrain i H/T Highway Terrain, ze strony internetowej Continental. Podobają mi się oba, ale chciałem trochę więcej trakcji w terenie, więc A/T dla mnie.

View attachment 124644 View attachment 124646
Fajnie. Jeżdżę w teren prawie co weekend, żeby pojechać do naszego domku w PA. H/T sprawdzają się tam dobrze. Wszystko, czego potrzebuję, ale A/T są zbyt duże dla stylu mojego samochodu. Ale wyglądają świetnie. Fajnie byłoby mieć wymienny zestaw, ale kto ma pieniądze.

#53 ·
Wildpeaks dla mnie, ale nie chciałem wydawać dodatkowych pieniędzy na zmniejszenie kół. Mimo to jestem z nich bardzo zadowolony!

#54 · (Edited)
#65 ·
Czy ktoś porównywał oponę AT z oponą All Weather do swojego Sorento?
Chcę zamówić komplet opon z oznaczeniem płatka śniegu na jesień, rozważam albo Michelson Cross Climate 2, albo lekką oponę AT, taką jak Falken Wildpeak AT Trail. Może zdecyduję się na 245/50/20, żeby mieć trochę więcej boku, żeby moja żona nie obtarła felg lol.

#66 ·
Czy ktoś porównywał oponę AT z oponą All Weather do swojego Sorento?
Chcę zamówić komplet opon z oznaczeniem płatka śniegu na jesień, rozważam albo Michelson Cross Climate 2, albo lekką oponę AT, taką jak Falken Wildpeak AT Trail. Może zdecyduję się na 245/50/20, żeby mieć trochę więcej boku, żeby moja żona nie uszkodziła felg lol.
Czy Michelin Cross Climate 2 to najlepsza opona całoroczna na rynku? Słyszałem, że Pirellis też są dobre.