Kia Forum banner
61 - 80 of 83 Posts
To brzmi mniej więcej tak, jak słyszałem z innych źródeł.
Czy założyłeś te opony do jazdy w terenie czy na śnieg? Planuję również założyć te opony, gdy moje OEM się skończą, a także moje opony zimowe.

Zaoszczędziłoby mi to pieniędzy i kłopotów związanych z ich dwukrotną wymianą w roku.

Czy założyłeś te opony do jazdy w terenie czy na śnieg? Planuję również założyć te opony, gdy moje OEM się skończą, a także moje opony zimowe.

Zaoszczędziłoby mi to pieniędzy i kłopotów z ich dwukrotną wymianą w roku.
Szczerze mówiąc, chodziło głównie o to, żeby pojazd wyglądał i zachowywał się jak należy - wydawało się to niesamowicie głupie mieć niskoprofilowe 20-calowe opony całoroczne w samochodzie z napędem na wszystkie koła, który ma być przystosowany do jazdy po drogach gruntowych. Jak dotąd przydało się to na jednym błotnistym polu. Nie mamy tu dużo śniegu, ale kiedy już trochę spadnie, jest wyjątkowo źle, ponieważ nie wiedzą, jak przygotować i odśnieżać drogi, ani nie mają na to zasobów, jak w miejscach, gdzie śnieg pada regularnie. Więc to miły bonus.

• Like
Reactions: Anthony_evo08
Czy założyłeś te opony do jazdy w terenie czy do śniegu? Planuję również założyć te opony, gdy moje OEM się skończą, a także moje opony zimowe.

Zaoszczędziłoby mi to pieniędzy i kłopotów związanych z ich dwukrotną wymianą w roku.
Używaliśmy ich w śniegu w Lake Tahoe i spisały się dobrze. Używane również na plaży nad oceanem i nie było żadnych problemów.

Używaliśmy ich w śniegu w Lake Tahoe i spisały się dobrze. Używane również na plaży nad oceanem i nie było żadnych problemów.
To dobrze słyszeć. Mój kolega miał te same opony All Terrain w swoim Jeepie Gladiatorze. Spisywał się całkiem nieźle na śniegu, ale ma napęd 4x4 i jest to średniej wielkości ciężarówka. Prawie nie musiał włączać napędu na 4 koła na śniegu.

Jestem dość pewny, że dobrze sprawdziłyby się na śniegu. Ponieważ nasze pojazdy i tak mają napęd na wszystkie koła. Dzięki za odpowiedzi!

Czy ktoś porównywał oponę AT z oponą All Weather do swojego Sorento?
Chcę zamówić komplet opon z oznaczeniem płatka śniegu na jesień, rozważam albo Michelson Cross Climate 2, albo lekką oponę AT, taką jak Falken Wildpeak AT Trail. Może zdecyduję się na 245/50/20, żeby mieć trochę więcej boku, żeby moja żona nie obtarła felg lol.

Czy ktoś porównywał oponę AT z oponą All Weather do swojego Sorento?
Chcę zamówić komplet opon z oznaczeniem płatka śniegu na jesień, rozważam albo Michelson Cross Climate 2, albo lekką oponę AT, taką jak Falken Wildpeak AT Trail. Może zdecyduję się na 245/50/20, żeby mieć trochę więcej boku, żeby moja żona nie uszkodziła felg lol.
Czy Michelin Cross Climate 2 to najlepsza opona całoroczna na rynku? Słyszałem, że Pirellis też są dobre.

Czy Michelin Cross Climate 2 to najlepsze opony całoroczne na rynku? Słyszałem, że Pirellis też są dobre.
Tak ......... ALE
Najlepsze opony całoroczne - Consumer Reports
Według Consumer Reports, opony Michelin generalnie plasują się na szczycie - ale w kategorii "Najlepsze opony całoroczne" mają niewielkie wariacje dla Performance, SUV itp. Dla każdej z tych kategorii kliknij "See All Season XXX Rating" (na dole marki), a znajdziesz dodatkowe podkategorie:
Hamowanie na suchej nawierzchni
Hamowanie na mokrej nawierzchni
Prowadzenie
Hałas
Hydroplaning
Trakcja na śniegu
Hamowanie na lodzie

Na podstawie tych ocen możesz stwierdzić, że inna marka jest dla Ciebie odpowiednia - np. Continental, Pirelli, Falken itp.

Ja? Biorąc pod uwagę wszystkie te kategorie, najbardziej podoba mi się Kumho Crugen HP71. Jest bardzo dobry do doskonałego we wszystkich kategoriach, ale NAJLEPSZY w kategorii Hałas. Kiedy nadejdzie czas na zakup nowych opon, będę musiał sprawdzić, jak dostępna jest ta marka w mojej okolicy.

W razie gdyby ktoś się zastanawiał, kupiłem opony BFGoodrich Trail Terrain TA do mojego Sorento X-Line 22'. Jak dotąd hałas na drodze jest nieistniejący w porównaniu do opon fabrycznych. Mój lokalny sklep z oponami dopasował cenę do Costco, więc cena była znacznie lepsza w porównaniu do WildPeaks.

View attachment 122490
View attachment 122491
Wygląda ładnie! Jak wygląda zużycie paliwa z tymi oponami?

Image
Poszedłem z oponami Nitto Nomad Grapplers w oryginalnym rozmiarze, ponieważ Discount Tire nie miał na stanie 245/50R20. Jak na razie wszystko dobrze. Dodałem kilka funtów na każdym rogu i można to poczuć. Zdecydowanie mam większą pewność prowadzenia ich na mokrych drogach i dobrze sprawdzają się na żwirze. Udało mi się je nawet przetestować w śniegu, stąd cała sól na naszym Sorento w tej chwili. Hałas na drodze jest tylko trochę głośniejszy niż w przypadku opon fabrycznych. Jak na razie jestem całkiem zadowolony.

Mój syn powiedział, że te Nokian Hakkapelleta SUV'y były warte swojej ceny, w dzisiejszych 8-12 calach śniegu w metropolii Denver.

Pojazdy utknęły wszędzie. Nasze boczne ulice nie są odśnieżane, więc musisz być w stanie dostać się do głównych dróg na własną rękę.

Co więcej, 200 dolarów na Craigs zeszłej jesieni.

Zwróć uwagę na ładnie zapakowane zaciski hamulcowe.

Attachments

Mój syn powiedział, że te Nokian Hakkapelleta SUV'y były warte swojej ceny, w dzisiejszych 8-12 calach śniegu w metrze Denver.

Pojazdy utknęły wszędzie. Nasze boczne ulice nie są odśnieżane, więc musisz być w stanie dostać się do głównych dróg na własną rękę.

Co więcej, 200 dolarów na Craigs zeszłej jesieni.

Zwróć uwagę na ładnie zapakowane zaciski hamulcowe.
Czy to są felgi Sante FE? Opony wyglądają dobrze! To jedne z najlepszych, jakie można dostać!

Tak. Z perspektywy czasu powinienem był po prostu poszukać dobrego, czystego zestawu, ale kupiłem opony od A i felgi od B i chciałem, żeby wszystko było zrobione. Felgi nie były takie złe, ale miały odpryski lakieru bezbarwnego i szlifowałem, wypełniałem i gruntowałem, znajdowałem więcej miejsc, powtarzałem. Około 10 razy łącznie, szlifowanie, gruntowanie, powtarzanie.

Zdumiewające jest dla mnie to, że koła z 2013 roku mają ten sam rozmiar i to samo przesunięcie.

Zaryzykowałem, kupiłem czujniki TPMS na Ebayu, kazałem je zaprogramować i faktycznie zadziałały od razu.

Dałem mojemu specjaliście od opon zestaw prawie nowych opon, które były na felgach, za jego pracę przy demontażu, montażu i wyważaniu 8 opon, pomyślałem, że to dobra wymiana. Specjaliści od opon tutaj biorą do 35 dolarów za koło za wymianę opon zimowych. Zatem dwie podróże w roku w celu montażu/demontażu uzasadniają używany zestaw kół, którego już nigdy nie dotkniesz.

Farba była z Lowe's. Kolory HD były meh.

Attachments

Panowie, szukam rady i mam nadzieję, że będziecie w stanie pomóc. Mam Sorento EX z 2023 roku z fabrycznym zawieszeniem (nie planuję podnoszenia ani obniżania) i szukam agresywnie wyglądającej opony AT. Aktualny rozmiar opony to 235/60/18, wcześniej miałem BF Goodrich KO2 w moim Taco i bardzo podobał mi się ich wygląd i działanie. Jaki rozmiar opony i felgi mogę zamontować w moim '23 EX bez większego ocierania? Chciałbym również trochę offsetu na felgach, aby opony wystawały nieco bardziej, nadając bardziej agresywną postawę. Z góry dziękuję za sugestie.

255/50R20 czy 245?
2021 Sorento Prestige X tutaj. Założyłem opony 255/55r20 Scorpions i śruby do przedniego nadkola przeszkadzały. Przycięte z tyłu wydaje się, że już nie ociera (chociaż jadę bardzo ostrożnie lol). Mam nadzieję znaleźć zestaw dystansowy 20 mm na przód, aby mieć trochę więcej miejsca. Powinno to również lepiej wyglądać i atakować po wypoziomowaniu. Mam nadzieję.🤣
Image

245/50/20 nie obcierają. Słyszałem, że 255 trochę obcierały, więc zszedłem o rozmiar niżej.
Rozważałem 245/50, ale jedynym problemem jest to, że większość opon w tym rozmiarze ma indeks nośności 102/103. Czy miałeś jakieś problemy z tym zestawem?
Czy są jakieś problemy z długotrwałym użytkowaniem opon w rozmiarze 255/50/R20? Szukam nowych opon i choć chciałbym zmniejszyć rozmiar do 18", to nie mam budżetu na zakup nowych felg. Myślę więc, żeby przejść na ścianę boczną 50 zamiast standardowych 45, aby nieco poprawić komfort jazdy

Patrzyłem na 245/50, ale jedynym problemem jest to, że większość opon w tym rozmiarze ma indeks nośności 102/103. Czy miałeś jakieś problemy z tym zestawem?

Jakiekolwiek problemy z długotrwałym używaniem opon w rozmiarze 255/50/R20? Szukam nowych opon i choć chciałbym zmniejszyć rozmiar do 18", to na razie nie mam budżetu na zakup nowych felg. Myślę więc, żeby przejść na ścianę boczną 50 zamiast standardowej 45, aby nieco poprawić komfort jazdy.
Poza lekkim ocieraniem przednich opon, jeśli naprawdę trzymasz kierownicę w bardzo ciasnym, wolnym zakręcie, jak dotąd żadnych problemów i używam tych opon AT od 3,5 roku. Ocieranie występuje tylko wtedy, gdy kierownica jest trzymana bardzo ciasno w lewo lub w prawo, ale nie występuje podczas normalnego skręcania, a nawet gdy się ociera, jest to bardzo lekkie ocieranie. Nie widzę żadnego obszaru na oponach ani wewnętrznych błotnikach, w którym występuje ocieranie, więc zakładam, że jest to rzadkie i nieistotne.

61 - 80 of 83 Posts