Kia Forum banner

Czujnik spalania stukowego P1326, tryb awaryjny, obawa przed awarią silnika

2 reading
40K views 8 replies 3 participants last post by  Flipsy  
#1 · (Edited)
To nawet nie jest mój samochód, ale jestem tu i nad nim pracuję. Moja żona jest nianią dla tej pani i potrzebuje wszelkiej pomocy, jaką może uzyskać. Jej samochód przeszedł w tryb awaryjny i teraz wiem o czujnikach spalania Kia/Hyundai znacznie więcej, niż chciałbym wiedzieć. Nie mam pojęcia, czy nowy czujnik to naprawił, więc tu jestem. Na szczęście dealer potwierdził, że jej numer VIN nie należy do wybuchających silników 2.4.

#2 ·
To trochę nagły przypadek, ponieważ ten samochód należy do znajomej, która jest singielką, ma dzieci, dojeżdża godzinę do pracy i nie ma żadnego natychmiast dostępnego alternatywnego transportu. Chciałbym dowiedzieć się, jakie ma opcje ze swoim samochodem i co powinna zaplanować.

Objawy: Wczoraj było dobrze, potem przeszedł w tryb awaryjny. Nic nie było nie tak. Wydaje się, że wypił 1 kwartę oleju od wymiany oleju miesiąc temu. 60 tys. mil.
Działanie: Zeszłej nocy wymieniłem czujnik spalania stukowego (proszę, nie kwestionujmy tej decyzji, miałem 2 godziny na naprawę samochodu), wyczyściłem kod, przejechałem się nim i wydawało się, że jest w porządku. Słychać coś w rodzaju detonacji przy dużym obciążeniu, ale poza tym jest w porządku. Moja wstępna diagnoza to typowa budowa GDI (patrz zdjęcie).

Przeczytałem wczoraj wieczorem i dziś rano tyle, ile mogłem, ale nie znalazłem definitywnej odpowiedzi. Wydaje się, że silnik jest skazany na śmierć. Czy tak jest? Czy jest za późno na naprawę od Kia... pozew i wszystko? Ostatnią radą, jakiej udzieliłem, było zaplanowanie nowego samochodu, pilnowanie, aby obroty były poniżej 2000 obr./min i oddanie go jak najszybciej (2 miesiące oczekiwania). Nie ma żadnych wezwań do naprawy, poza wezwaniem do naprawy w zakresie bezpieczeństwa. Kupiła go używanego.

#3 ·
Ile mil ma samochód? Jak Pan/Pani wspomniał(a), kupiła go używanego, więc BRAK gwarancji na układ napędowy. Jeśli Kia ma coś zrobić (wątpię), będzie musiała udać się do dealera Kia, aby uzyskać diagnozę.

#4 · (Edited)
Ile mil ma samochód? Jak stwierdziłeś, kupiła go używanego, więc BRAK gwarancji na układ napędowy. Jeśli Kia ma coś zrobić (wątpię), będzie musiała udać się do dealera Kia, aby uzyskać diagnozę.
Ma nieco ponad 60 tys. (dodano powyżej), więc brak gwarancji. Prawdopodobnie czytam o różnych problemach, ale widziałem wszystko, od automatycznej 15-letniej przedłużonej gwarancji po nic.

Edycja - pierwsze 3 posty były pierwotnie wątkiem wprowadzającym, ale zostały przeniesione tutaj. Sprawia to, że czyta się to trochę dziwnie, dlatego.

#5 ·
Jeśli wstawisz samochód z P1326, prawdopodobnie najpierw wymienią czujnik spalania stukowego i inne rzeczy, co już zrobiłeś. Klient może dalej próbować i zgłaszać wszelkie nowe objawy, radziłbym uważać, ale poza tym jeździć. Uważanie na poziom oleju będzie ważne, ale jeśli go pożera, to prawdopodobnie pożyczony czas.

Jeśli wybuchnie, będzie wyraźnie stukać, P1326 powróci, wtedy to dealer Kia + prawdopodobnie czas na nowy silnik i rozejrzałbym się, który ma najlepszą dostępność. Te silniki mają w zasadzie dożywotnią gwarancję na dolną część. Następnym problemem staje się wtedy, jak pani będzie się poruszać, gdy jej samochód będzie w warsztacie. Prawdopodobnie będzie musiała zapłacić z góry za wynajem i samochód zastępczy może być/może nie być dostępny u dealera.

Edycja: Powiedziałeś, że dealer powiedział, że ona nie ma 2.4L? Czy ma 2.0-Turbo? Te dwa są objęte gwarancją, ale jeśli to 1.6T (nie jestem pewien, czy to było w Opcie), to zmienia cały mój post. Napisałem to myśląc, że ma 2.4/2.0T.

#6 · (Edited)
Te silniki mają w zasadzie dożywotnią gwarancję na dolną część.
Czy to jedna z tych uniwersalnych rozszerzonych gwarancji, które nie opierają się na kupowaniu nowego?

Prawdopodobnie będzie musiała zapłacić za wynajem z góry.
Czy to zostanie zwrócone? Próbowałem znaleźć list. Jestem pewien, że Kia wysłała jeden do właścicieli wyjaśniający sytuację.

Edycja: To 2.4. Chciałem powiedzieć, że nie było żadnych zaległych wezwań do serwisu. Byłem bardzo zdenerwowany, że powiedzieli, że ma problem z pożarem GDI... brzmi jakby to dotyczyło tylko 1.6T?