Kia Forum banner

Zużycie oleju

16K views 3 replies 3 participants last post by  SamL22  
#1 ·
Czy ktoś może mnie pokierować we właściwym kierunku? Wydaje się, że nie mogę znaleźć odpowiedzi w internecie ani bezpośrednio na forum.

Mam Optyma z 2018 roku z przebiegiem 118 000 mil. Spala dużo oleju, około 1 kwarty na 500 mil. Zadzwoniłem do lokalnego dealera i zapytałem o test zużycia oleju, który widziałem w internecie. Powiedzieli, że to strata mojego czasu i pieniędzy, ponieważ przekroczyłem gwarancję producenta wynoszącą 100 000 mil, a test ujawni tylko, że samochód spala olej.

Czy moją jedyną opcją jest po prostu regularne dolewanie oleju co tydzień?

Dzięki

#3 ·

Pozew dotyczący silników w tych pojazdach oznacza dożywotnie przedłużenie gwarancji na niektóre elementy silnika.

Nie jestem pewien, czy zużycie oleju oznacza obecnie nowy silnik - słyszałem o tym wcześniej, ale może to zależeć od tego, jak „hojny” jest Kia corporate lub jak podejrzany jest dealer.

Możesz spróbować wymienić zawór PCV z przodu silnika, to proste (jeśli chodzi o samodzielną konserwację samochodu) i część za 15 dolarów, aby sprawdzić, czy to robi różnicę.

Możesz również zadzwonić do innych dealerów, upewnij się, że wiedzą, że masz samochód z pozwu (w przeciwnym razie pomyślą: „o, ponad 100 tys. mil? Pieprzyć ich”) i być może otrzymasz test zużycia oleju - ale prawdopodobnie spróbują zmusić cię do zapłacenia za to.

Jeśli wszystko inne zawiedzie, będziesz musiał po prostu jeździć dalej, może się zablokuje, a może nie. Może katalizatory się zepsują, może ktoś go ukradnie i zniszczy, rozwiązując problem.

#4 ·
Jestem drugim właścicielem Optimy. Nie mogę wypowiedzieć się na temat harmonogramu konserwacji, jaki stosował pierwszy właściciel. Odkąd go posiadam (około 1 roku i 10 000 mil) wymieniłem olej 3 razy. Za każdym razem poziom był na minimalnym znaku na bagnecie. Sprawdzam i dolewam również olej przy prawie każdym tankowaniu. Dlatego wiem, że samochód spala olej. Lokalny dealer nie chce się tym zajmować i odwołuje się do gwarancji na 100 000 mil. Szukam po prostu alternatywnego rozwiązania.

Jakieś przemyślenia? Wymienię zawór PVC, żeby zobaczyć, czy to coś zmieni.