Kia Forum banner

Wyciek oleju silnikowego GDI

39K views 9 replies 7 participants last post by  saywhat  
#1 ·
Cześć, pierwszy raz tu piszę, ale przeglądam to forum od czasu, gdy kupiliśmy naszego Sorento z 2012 roku w lutym. Przejechaliśmy nim nieco ponad 4500 mil i będzie wymagał pierwszej wymiany oleju w sierpniu lub za 3000 mil.

Wcześniej w tym tygodniu zauważyłem 2 plamy na podłodze w garażu, wielkości około pół dolara. Podniosłem Sorento, żeby się przyjrzeć i zobaczyłem 2 krople oleju silnikowego na obudowie pompy wodnej. (Zdjęcia poniżej) Zabrałem go do dealera, żeby sprawdzili. Potwierdzili, że olej silnikowy znajdował się wokół pompy wodnej, ale nie mogli znaleźć miejsca, z którego wyciekał. Doradca serwisowy powiedział, że dokręcili wszystko, aby upewnić się, że jest w specyfikacji i dodali trochę barwnika do oleju. Przejadę samochodem około 1000 mil, a potem zobaczą, czy uda im się ustalić, skąd wycieka.

Czytałem o wycieku uszczelki miski olejowej, ale co jeszcze mogłoby powodować wyciek oleju w górnej części silnika? Doradca serwisowy powiedział, że możliwe jest, że olej został rozlany w fabryce i wyciekał, ale nie sądził, żeby to było prawdopodobne. Szukam tylko informacji, dzięki!

Attachments

#4 ·
Wskaźnik poziomu oleju wskazuje nieco poniżej pełnego. Szacuję, że mniej niż 1/8 kwarty. Jest go trochę mniej, ponieważ początkowo był na pełnym poziomie. To wciąż fabryczne napełnienie olejem, więc zbliża się do 6 miesięcy lub 7500 mil, które zaleca Kia.
To normalna ilość zużycia oleju dla fabrycznego napełnienia i oczywiście nie ma większego wycieku. Wygląda tylko trochę ciemniej i gęściej, niż oczekiwałbym od silnika; dlatego zastanawiałem się, czy nie został wyrzucony ze skrzyni biegów. Mam nadzieję, że KIA znajdzie to dla Ciebie.

#5 ·
Znam tylko V6, ale miałem Hyundai Santa Fe, który miał kilka wycieków, które trudno było zlokalizować. Jednym z nich był czujnik ciśnienia oleju tuż pod obudową filtra oleju (to było dość powszechne i stało się TSB), drugim była uszczelka pokrywy zaworów, z której olej kapał do alternatora. Z powodu tego problemu przeprojektowali uszczelkę pokrywy zaworów dla 3.3 i 3.5. Uważnie to obserwuj, ponieważ czasami wyciek oleju może pochodzić z nadmiernego momentu obrotowego, a dealer mógł to pogorszyć, ale to mogła być ich intencja, aby mogli to zlokalizować. Również ten olej wygląda na dość zużyty i zmieniłbym go, gdy tylko dowiedzą się, gdzie jest wyciek, to tylko moje dwa grosze.

#8 ·
Nasz ma V6, ale zeszłej jesieni mieliśmy wyciek z pokrywy rozrządu. Trudno mi uwierzyć, że w dzisiejszych czasach nowe samochody miałyby wycieki oleju. To był jeden z powodów, dla których kupiłem nowy samochód.

Nasz miły dealer próbował zamiatać sprawę pod dywan, mówiąc: "Och, nie martw się, masz jeszcze dużo gwarancji", ale nie o to chodzi. Kupiłem samochód, żeby jeździć, a nie siedzieć w jego warsztacie.

Przepraszam, trochę się rozpisałem...

#9 ·
Cóż, oto aktualizacja mojego wątku. Zabrałem mojego Sorento z powrotem do dealera w zeszłym tygodniu po przejechaniu około 1000 mil na silniku z barwnikiem w oleju. Po podniesieniu samochodu na podnośniku i sprawdzeniu czarnym światłem poinformowano mnie, że silnik przecieka z uszczelki miski olejowej. Doradca serwisowy stwierdził, że olej był wyrzucany na dwa śruby pompy wody, powodując tam kropelki oleju. Nie jestem pewien, czy do końca w to wierzę, ponieważ gdyby olej był wyrzucany z powietrza podczas jazdy, prawdopodobnie byłby wszędzie, w tym na przegrodzie czołowej, zawieszeniu, bloku silnika? W każdym razie dealer zamierza opuścić miskę olejową i włożyć nowy materiał uszczelniający. Zobaczymy, czy to rozwiąże problem. Miejmy nadzieję, że tak.

#10 ·
Przepływ powietrza pod silnikiem może sprawić, że wyciekający olej dostanie się tam, gdzie się tego nie spodziewasz. Wyciek pojawił się w silniku Diesla V-8, który pojawił się z tyłu silnika, tuż nad miską olejową i z jednej strony. Nic nie wyciekało z góry, więc sprawdzono śruby miski olejowej, winowajcą była jedna lekko poluzowana śruba z tyłu.