Kia Forum banner

BSD Anulowane

81K views 24 replies 21 participants last post by  GeorgiaBoy  
#1 ·
Mój pierwszy potencjalny problem.

(Wykrywanie martwego pola) BSD Anulowano pojawiło się dzisiaj w moim samochodzie podczas jazdy do pracy tego ranka. Padało, więc może to uruchomiło czujnik. Około 30 minut później naprawiło się samo.

Przejechałem całą zimę bez problemów, więc wątpię, żeby deszcz spowodował ten problem.

Więc teraz, kiedy znowu działa, czy warto to zgłosić do sprawdzenia, czy deszcz faktycznie wpływa na ten czujnik?

#3 ·
Miałem to samo podczas jazdy autostradą tej zimy. Nie mogłem anulować błędu, więc zatrzymałem się na poboczu i wyłączyłem go. Kiedy ponownie uruchomiłem samochód, błąd zniknął. Zamierzam wspomnieć o tym dealerowi, aby upewnić się, że zostanie to udokumentowane na wypadek, gdyby zdarzyło się to ponownie.

#4 ·
Przytrafiło mi się to dzisiaj rano, kiedy jechałem do pracy. Zauważyłem, że temperatura wynosiła 27°, nie wiem, czy ma to z tym coś wspólnego. Kiedy jechałem do domu, już się nie włączyło, a temperatura wynosi teraz 31° - dziwne.

#5 ·
Dzieje się w ciepłą i suchą pogodę

Właśnie przydarzyło mi się to wczoraj podczas jazdy w Dolinie Śmierci, temperatura na zewnątrz około 78 F, sucho, więc niska temperatura lub wilgoć nie są przyczyną. Komunikat o błędzie dominuje na ekranie, ponieważ można go usunąć za pomocą pokrętła, ale po kilku sekundach komunikat powraca z sygnałem ostrzegawczym. BSD wróciło do normy po zatrzymaniu się na stacji strażników i ponownym uruchomieniu. Sorento ma teraz około 11 000 mil, pierwszy problem lub usterka jakiegokolwiek rodzaju.

#6 ·
Tak, mój też jeszcze nie wrócił.

Niepokojące jest, że to się powtórzy; ale przynajmniej nie wpływa to na działanie pojazdu.

Nie poinformowałem dealera o problemie, ale mam nadzieję, że ktoś opublikuje post, gdy pojawi się rozwiązanie.

#7 ·
Dziwne, że wyświetla się „anulowano”. Czy ktoś z was w tym czasie holował? Wiem, że w moim poprzednim samochodzie, CX5, martwe pole nie wyłączało się, nawet jeśli było cały czas aktywne, co zdarzało się za każdym razem, gdy holowałem przyczepę. Zastanawiam się, czy oprogramowanie w Sorento wyłącza BSD, jeśli otrzyma ciągły sygnał.

#8 ·
Dziwne, że wyświetla się komunikat „anulowano”. Czy ktoś z was w tym czasie coś holował? Wiem, że w moim poprzednim samochodzie, CX5, martwe pole nie wyłączało się, nawet jeśli było cały czas aktywne, co zdarzało się za każdym razem, gdy holowałem przyczepę. Zastanawiam się, czy oprogramowanie w Sorento wyłącza BSD, jeśli odbiera ciągły sygnał.
U mnie zdarzyło się to podczas jazdy moją regularną 1,5-godzinną trasą do pracy, a następnie wyłączyło się tuż przed moim przyjazdem. Więc tak, jeżdżę tą trasą często i nie, nie holowałem niczego ani nie robiłem niczego niezwykłego. Myślę, że było włączone przez około pół godziny.

#11 ·
Miałem ten problem kilka razy w moim Sorento z 2016 roku. Zauważyłem, że dzieje się tak, gdy jestem na jednopasmowej autostradzie i nie ma żadnej "aktywności" do wykrycia przez BSD, to znaczy, że przez jakiś czas nikt mnie nie wyprzedzał/nie był wyprzedzany. Jeździ dobrze przez około 40 minut do godziny, a następnie pojawia się komunikat "BSD anulowane" (i nie można go wyczyścić). Zatrzymanie się i ponowne uruchomienie pojazdu usuwa komunikat na kolejne 40 minut lub dłużej, lub też danie czujnikowi czegoś do wykrycia również sprawi, że zniknie. Wkrótce oddam pojazd do serwisu, więc wrócę tutaj z odpowiedzią Kia.

#12 ·
Miałem ten problem kilka razy w moim Sorento z 2016 roku. Zauważyłem, że dzieje się tak, gdy jadę jednopasmową autostradą i nie ma żadnej "aktywności" do wykrycia przez BSD, to znaczy, że od jakiegoś czasu nikt mnie nie wyprzedzał/nie był wyprzedzany. Jedzie dobrze przez około 40 minut do godziny, a następnie pojawia się komunikat "BSD anulowane" (i nie można go wyczyścić). Zatrzymanie się i ponowne uruchomienie pojazdu usuwa komunikat na kolejne 40 minut lub dłużej, lub też danie czujnikowi czegoś do wykrycia również spowoduje jego zniknięcie. Wkrótce oddam pojazd do serwisu, więc wrócę tutaj z odpowiedzią Kii.
Jakieś wieści? Właśnie przydarzyło mi się to na 20 minut, aż zatrzymałem samochód w domu. Była noc, 4 stopnie, deszczowo. Pierwszy raz.

#14 ·
Miałem to około miesiąc temu na swoim. Przyniosłem to do dealera i zastosowali aktualizację oprogramowania i od tego czasu jest bez zarzutu.

#17 ·
Mieszkam w słonecznym Miami. Pojawiło się dzisiaj rano. Zazwyczaj panikuję, gdy coś się zapala na desce rozdzielczej ? . Zdecydowanie wybieram się w tym tygodniu do dealera. Chcę zobaczyć, co mają do powiedzenia. Dobry powód, aby mieć 100 000 mil/10 lat od zderzaka do zderzaka.. ?
dobry pomysł, niech to DOKŁADNIE sprawdzą. Nie pozwól im zrzucić tego na problem związany z pogodą. Po prostu powiedz, że to poważny problem i trzeba go naprawić. Do tego służą gwarancje i, szczerze mówiąc, to dla NAS bardziej niedogodność, że musimy to zawieźć do dealera, próbować wyjaśnić, co się dzieje i ewentualnie zostawić to u nich i zorganizować transport oraz wyjąć z samochodu rzeczy, których potrzebujesz do codziennego życia itp. Niech naprawią to za pierwszym razem, a będziesz wdzięczny sobie, że podszedłeś do tego stanowczo. Spójrz tylko, ile osób na tym forum zgłosiło te same problemy. Innymi słowy, nie dawaj im wyjścia.

#18 ·
Właśnie to mi się przydarzyło w moim 2016 EX Turbo. Zimny (35f) wieczór, deszczowy. Zatrzymano i uruchomiono ponownie samochód, co usunęło błąd, a potem było dobrze przez resztę jazdy, 20 minut. Na wszelki wypadek wytarłem dwa czujniki z tyłu. Stary wątek, czy ktoś znalazł rozwiązanie?

#19 ·
Miałem usterkę BSDS (Sprawdź BSDS) po naprawie tylnego zderzaka. Zabrałem go do lokalnego warsztatu, który posiada najnowocześniejszy sprzęt diagnostyczny. Powiedziano mi, że system BSDS musi być resetowany za każdym razem, gdy kamery cofania są odłączane. Kamery cofania zostały odłączone, gdy tylny zderzak był naprawiany. Usterka została naprawiona i pojechałem dalej. Usterka pojawiła się ponownie po upływie tygodnia. Rozmawiałem z lokalnym dealerem Kia i powiedzano mi, że czujnik BSDS musi być skalibrowany, gdy kamery cofania są odłączone. Zostawiłem mojego Sorrento z 2016 roku w salonie. Zdemontowali zderzak i ponownie skalibrowali czujnik BSDS za cenę 350,00 $. Minął tydzień i zgadnijcie. Usterka BSDS pojawiła się i znikała kilka razy. Ponownie zostawiłem samochód w salonie i straciłem drugi dzień pracy. Minął kolejny tydzień i zgadnijcie co? Usterka BSDS ponownie dała o sobie znać. Jest w usterce od ostatnich trzech dni. Waham się, czy ponownie go oddać bez zapewnienia, że mają trwałe rozwiązanie. Powiedziano mi przez salon, że czujnik nie został uszkodzony. Czy ktoś jeszcze doświadczył tego problemu? Jeśli tak, czy został naprawiony? Jeśli tak, to jak?

#20 ·
Zamarznięty deszcz lub śnieg na czujnikach SPOWODUJE ten problem... Lekkie ocieplenie i topnieją, a "problem" znika... Samochód nie może "widzieć", więc wyłącza tę funkcję... Dave

#22 ·
Przytrafiło mi się to dwa razy w 19EX, oba razy w połowie 10-godzinnej jazdy autostradą. Raz w deszczową pogodę, raz w słoneczną i za każdym razem resetowało się po ponownym uruchomieniu.

Funkcja BCW (Blind-Spot Collision Warning, terminologia Kia dla BSD, nie moja) jest wyjaśniona w rozdziale 5 instrukcji obsługi w USA, a jednym z bardziej godnych uwagi komentarzy jest "• System może się wyłączyć z powodu silnych zakłóceń elektromagnetycznych". Zakłócenia od czego? Radia, mikrofal, telefonów komórkowych, a może systemu FCW/RCW/BCW innego samochodu?

No nie wiem.

#23 ·
Martwe pole wykorzystuje radar pasma K, anteny o niskiej mocy w samochodzie są dostrojone do celowania w obszary martwego pola (boczne i tylne) samochodu, ograniczając ich możliwości nadawcze. Jednak zagłuszacze radarowe i inne nadajniki radarowe odbierane przez anteny mogą wprowadzać odbiornik w błąd. Jeśli kiedykolwiek używałeś detektorów radarowych pasma K, możesz pamiętać, że czasami doświadczałeś fałszywych alarmów. Myślę, że być może inne pojazdy z aktywną elektroniką radarową, radar policyjny nadający, mogły zostać odebrane przez anteny BSD. Nie będąc specjalistą od transmisji komunikacyjnych, nie mogę odpowiedzieć na temat mikrofal, ale nie sądzę, aby transmisja radiowa lub telefon komórkowy pokrywały się z częstotliwościami pasma K. Eksperci od komunikacji są mile widziani, aby zabrać głos.

#24 ·
Radar pasma K jest wyraźny przy 24 GHz, DUŻO powyżej jakiegokolwiek telefonu komórkowego (maksymalnie 1,8 GHz). Pasmo Ka jest jeszcze wyższe, w okolicach ~35 GHz.

Obecność silnego, legalnego K (lub być może nawet Ka, w zależności od selektywności systemu) mogłaby 'zalać' wejście systemu samochodu. Jak zauważył ktoś, istnieją tam zakłócacze (nielegalne, ale istnieją), które z pewnością również mogłyby mieć taki sam wpływ na system samochodu.

Przy znacznie niższej częstotliwości nie powinny/nie powinny przeszkadzać systemowi samochodu, ale także należy zauważyć, że systemy GPS mogą być zakłócane przez zakłócacze GPS (~1,2 GHz do ~1,6 GHz). Jest ich więcej, niż ktokolwiek sobie zdaje sprawę.
Lotnisko Newark miało kiedyś DUŻO problemów z zakłócaczami GPS na sąsiedniej autostradzie, które zakłócały ich działanie.