Kia Forum banner

Problem z kamerą cofania

3 reading
10K views 18 replies 3 participants last post by  sgmartin180  
#1 ·
Chciałem zobaczyć, czy ktoś jeszcze to widział. Mam Kia Sportage Prestige 2024 i zdarzyło się to już dwa razy. Mam ten samochód prawie rok i przejechałem nim około 12 000 mil.

Włożyłem samochód w bieg wsteczny, a kamera cofania nie pojawia się na ekranie. Więc włożyłem samochód z powrotem na Park i próbuję ponownie. Nic z tego. Odkryłem, że muszę wyłączyć samochód, otworzyć drzwi, a następnie uruchomić ponownie.

#2 ·
Więcej problemów z tym. Byłem z tym już dwa razy w salonie i zostawiłem go na noc, żeby mogli zobaczyć, że nie działa. Dostarczyłem również dowody wideo pokazujące, że nie tylko kamera cofania się nie włącza, ale także naciśnięcie przycisku na konsoli dla przedniej kamery również nie działa. Już dwa razy salon powiedział mi, że nie może odtworzyć problemu i nie może otworzyć sprawy w Kia, aby nad nim pracować. Za każdym razem, gdy go od nich odbieram, działa przez około 2 dni, a potem znowu się zaczyna. To takie frustrujące.

#5 ·
Czy próbowałeś zresetować system multimedialny? Mały przycisk z otworem po lewej stronie u dołu w pobliżu pokrętła głośności.
To nie zadziałało, ale dziękuję za sugestię. Następnie zrobiłem pełny reset i ponownie przejrzałem wszystkie ustawienia. Co ciekawe, samochód stał w moim garażu tylko przez około 2-3 godziny i kamery nie działały.

Zobaczymy, czy pełny reset pomógł.

#4 ·
Nie, ale spróbuję wszystkiego raz.

Umówiłem się na dzisiaj w salonie. Zabrałem samochód wczoraj wieczorem, żeby postał całą noc na zewnątrz. Dziś rano było 18 stopni, kiedy poszedłem do salonu, żeby go zameldować. Przedstawiciel serwisu nawet wyprowadził jednego z techników, żeby obserwował. Kamera zadziałała za pierwszym razem:mad:.

#6 ·
Może spróbować ręcznej aktualizacji systemu multimediów USB?:

Nawigacja Updater | Oficjalna strona aktualizacji nawigacji Kia

Aktualizuje o wiele więcej niż tylko mapy. Prawie całe oprogramowanie działające w tym środkowym stosie konsoli. Inni mieli szczęście, gdy czujniki temperatury w kabinie itp. nie działały poprawnie.

Jeśli to nie zadziała, to musi być związane ze sprzętem?

#8 ·
Może spróbuj także ręcznej aktualizacji systemu multimediów USB?:

Nawigacja Updater | Oficjalna strona aktualizacji nawigacji Kia

Aktualizuje o wiele więcej niż tylko mapy. Prawie całe oprogramowanie działające w tym środkowym stosie konsoli. Inni mieli szczęście, gdy czujniki temperatury w kabinie itp. nie działały poprawnie.

Jeśli to nie zadziała, to musi być związane ze sprzętem?
Pobrałem tę aktualizację, ale ponieważ mój pojazd jest już w tej wersji, nie pozwoliła mi wymusić kolejnej aktualizacji. Pomyślałem, że może odświeżenie pomoże.

Znalazłem coś jeszcze, co może być tylko zbiegiem okoliczności. Po zresetowaniu systemu było kilka zmian, które przegapiłem, więc nacisnąłem przycisk Ustawienia, a następnie Pojazd.
Otrzymałem komunikat pop-up z napisem: "Zasilanie pojazdu musi być włączone, aby użyć tej funkcji"

Pojazd był uruchomiony i zaparkowany.

#7 ·
Zrobiłem oba resetowania. Pierwszy to wspomniane resetowanie za pomocą przycisku z otworem na szpilkę. Drugi to reset do ustawień domyślnych. Żaden z nich nie miał żadnego wpływu. Zamierzam zacząć prowadzić dziennik, kiedy to się dzieje. Zgadzam się, że bardziej prawdopodobny jest problem sprzętowy, ale przekonanie o tym Kii jest problemem.

#19 ·
Czy rozwiązałeś ten problem? Mam dokładnie ten sam problem w moim Kia Sorento 2023
Dobrze wieści, myślę. Dealer w końcu był w stanie zaobserwować problem. Musiałem czekać, aż nocne temperatury nie spadną poniżej 40 stopni. Ustalili, że zamierzają wymienić całą jednostkę centralną. Ciekawy drobiazg, kiedy początkowo przyjrzałem się temu pojazdowi u dealera, zjechał z ciężarówki z problemem kamery cofania i po 2 tygodniach mówią, że skończyli wymieniając jednostkę centralną. Nie pamiętam, żeby zajęło to 2 tygodnie, żeby dostać nową, ale w obecnej sytuacji i nie jestem pewien, skąd dokładnie pochodzi część, mówią, że 2 tygodnie. Kiedy będą mieli część, mówią, że muszą wysłać nową i starą do Kalifornii, aby zająć się przebiegiem mojego samochodu, który wynosi ~17 tys. km. Dają mi samochód do jazdy, ale ten dealer, jak sądzę, ma tylko około 8 samochodów dla klientów do jazdy.

#10 ·
Nie, nie mam. Natknąłem się na inny problem, który zbiega się z niedziałającymi kamerami. Natknąłem się na to przypadkowo po zresetowaniu oprogramowania i ponownej konfiguracji wszystkiego. Przeoczyłem coś w konfiguracji i kiedy nacisnąłem przycisk Ustawienia na desce rozdzielczej i przeszedłem do Pojazdu, otrzymałem następujący błąd. Samochód jechał, więc ten błąd pokazuje, że coś jest zepsute. Kiedy kamery cofania/do przodu zaczną działać, będę mógł przejść do ustawień pojazdu.

#12 ·
Cześć, Właśnie wróciłem od dealera. Twierdzili, że to przepalony bezpiecznik, który kontroluje kamerę oraz przełączniki ogrzewania i chłodzenia. Zatem do osób, które pracują przy swoich samochodach, sprawdźcie skrzynkę bezpieczników. Na marginesie Dealer powiedział mi również, że bezpiecznik przepalił się, ponieważ miałem dodatkowe oświetlenie przestrzeni na nogi, które podłączyłem przez USB. „Miałem te światła zainstalowane przez prawie rok i nie było żadnych problemów aż do teraz. Trochę dziwne, że stało się to znacznie później”. Niemniej jednak sprawdziłbym najpierw bezpieczniki. Mam nadzieję, że to pomoże.

#15 ·
A tak przy okazji - zabrałem go do dealera kilka razy i zostawiłem na ich parkingu na noc. Zawsze wydaje się działać, gdy technik idzie po pojazd. Jedną rzecz zauważyłem ostatnio. Mamy w tym tygodniu prawdziwy atak zimy. Śledziłem awarie kamery i zawiodła ona prawie 12 dni z rzędu, począwszy od 21 grudnia. Samochód jest przechowywany w moim garażu, który nie jest ogrzewany. Kiedy temperatura w nocy wynosi od 45 do 55 stopni Fahrenheita, kamera zawodzi z samego rana. Ale ostatnio temperatury na zewnątrz spadły w pobliże zera, więc temperatura w garażu wynosiła od niskich do średnich 30 stopni. Kamera działała każdego ranka.

#16 ·
Człowieku, przykro mi to słyszeć. Twój problem brzmi bardzo wyjątkowo. Słuchaj, bardzo lubię KIę; to moja 6. Kia. Miałem jednak inne problemy już po 1200 milach w tym pojeździe. Złożyłem sprawę o wadliwy samochód i niedawno wygrałem. Sam sposób, w jaki Kia to załatwiła (Korporacja) był bardzo długi i frustrujący. Salony samochodowe są tylko pośrednikami. Nie ma sensu z nimi walczyć. Więc w końcu się z nimi rozstaję; nie zamierzam mieć KII przez jakiś czas.

Poza tym możesz mieć sprawę, jeśli masz całą dokumentację w swoim posiadaniu (paragony serwisowe), a Twój samochód jest nowy (uważam, że mniej niż 2 lata), jeśli chcesz iść tą drogą. Samochody są dla ludzi ważne i uwielbiam swój samochód, ale frustracja była zbyt duża.

#17 ·
Udokumentowałem moją sprawę, a dział serwisu dealera twierdzi, że bez względu na to, ile mam dowodów wideo, linia techniczna Kia nie otworzy sprawy, dopóki dział serwisu nie doprowadzi do jej awarii. Wydaje się, że zawsze zawodzi, gdy w moim garażu jest około 40 stopni lub więcej. Pogoda w okolicy była dość zimna i jeśli zostawi się ją na zewnątrz, gdy jest 35 stopni lub zimniej, kamera działa za każdym razem. Zwróciłem na to ich uwagę, a przedstawiciel serwisu powiedział, że przeprasza, nie mogą zostawić pojazdu w środku. Twierdzą, że nie mają miejsca. Ich rada: poczekaj, aż pogoda się ociepli. Otworzyłem sprawę w dziale obsługi klienta Kia, ale nie mogą nic zrobić. Wydaje się, że nie ma gdzie eskalować tego problemu. Naprawdę lubię ten pojazd. Mam go nieco ponad rok i przejechałem nim ~14 tys. mil.

#18 ·
Zgłosiłem moją sprawę i dział obsługi serwisowej dealera twierdzi, że bez względu na to, ile mam dowodów wideo, linia techniczna Kia nie otworzy sprawy, dopóki dział obsługi serwisowej nie doprowadzi do awarii. Wydaje się, że zawsze zawodzi, gdy w moim garażu jest około 40 stopni lub więcej. Pogoda w okolicy była dość zimna i jeśli samochód stoi na zewnątrz, gdy jest 35 stopni lub zimniej, kamera działa za każdym razem. Zwróciłem na to ich uwagę, a przedstawiciel serwisu powiedział, że przeprasza, nie mogą zostawić pojazdu w środku. Twierdzą, że nie mają miejsca. Ich rada: poczekaj, aż pogoda się ociepli. Otworzyłem sprawę w dziale obsługi klienta Kia, ale nic nie mogą zrobić. Wydaje się, że nie ma gdzie eskalować tego problemu. Naprawdę lubię ten pojazd. Mam go nieco ponad rok i przejechałem nim ~14 tys. mil.

:mad:
Sugeruję rozmowę z prawnikiem specjalizującym się w sprawach wadliwych produktów i sprawdzenie, czy można coś zrobić. Zorganizuj całą swoją dokumentację. Istnieje możliwość, że masz sprawę. Mam nadzieję, że uda ci się zdobyć nowy model 2025. Oficjalnie nie mam już swojego pojazdu Kia i nie planuję mieć go w najbliższym czasie, wyłącznie ze względu na moje doświadczenia z obsługą KIA Corp. Uwielbiam też wszystko, co robi Kia, z wyjątkiem sposobu, w jaki obsługują swoje sprawy po sprzedaży pojazdu.