Kia Forum banner
21 - 40 of 612 Posts
Nie mam hybrydy, ale mogę wam praktycznie zagwarantować, że różnica w MPG przy prędkościach autostradowych będzie znikoma.
Byłbym zaskoczony, gdyby w ogóle istniała jakaś różnica.
Chodzi ci o porównanie z ICE? Tak, mogę to założyć, ale nie mam też danych na ten temat. Różnica w wielkości silnika między ICE a hybrydą również odgrywa pewną rolę, którą chcę tutaj zbadać.

Cieszę się, że Ci się podoba. Te dane MPG wydają się nieco rozczarowujące. Mocno rozważam nowego Lexusa NX350h i ludzie zgłaszają lepsze niż reklamowane MPG (41/39/37) z tego samochodu. Oczywiście, to różnica w cenie 10 000 dolarów w porównaniu do w pełni załadowanego. Hmmmm…..
Mój też nie był świetny, ma około tygodnia. Mój przebieg nigdy nie przekroczył 30 mpg.
Mam Sportage SX Prestige z 2023 roku.

Lekko z gazem, lekko z hamulcem. Odzyskujesz więcej energii, jeśli możesz uniknąć faktycznego uruchamiania prawdziwych hamulców. Zużywasz mniej paliwa, jeżdżąc oszczędnie.
Ale tydzień to za mało, żeby to dotrzeć. Większość raportów mówi, że zużycie paliwa poprawia się, niezależnie od stylu jazdy.

Lekko z gazem, lekko z hamulcem. Odzyskujesz więcej energii, jeśli możesz uniknąć faktycznego uruchamiania prawdziwych hamulców. Zużywasz mniej paliwa, jeżdżąc oszczędnie.
Ale tydzień to za mało, żeby to dotrzeć. Większość raportów mówi, że zużycie paliwa poprawia się, niezależnie od stylu jazdy.
Pytanie: dlaczego wskaźnik naładowania zawsze pokazuje mi 50%? Nigdy się nie ładuje, mimo że nie hamuję tak mocno. Jeżdżę oszczędnie z hamulcami i pedałem przyspieszenia.

Pytanie, dlaczego wskaźnik naładowania zawsze pokazuje mi 50%? Nigdy się nie ładuje, mimo że nie hamuję mocno. Jeżdżę delikatnie na hamulcach i na pedale przyspieszenia.
Uważam, że na tym poziomie powinien być. Jeśli się naładuje do pełna, to znaczy, że nie zużywasz wystarczająco dużo energii elektrycznej i nie możesz używać hamowania regeneracyjnego. Jeśli znajdziesz się w okolicach 50%, gdy zjeżdżasz ze wzgórza, obserwuj, jak się napełnia dzięki hamowaniu regeneracyjnemu.
Oczywiście, jeśli coś jest nie tak i uniemożliwia używanie lub ładowanie akumulatora, to również będzie się tam utrzymywał, więc nie mogę być pewien.

Nie Prime. NX450h+ to Prius Prime. NX350h to zwykły hybryd, odpowiednik Priusa.
Jeśli ma taki sam układ napędowy jak Prius, zaakceptuję poświęcenie w zakresie oszczędności paliwa i będę jeździł Sportage, lol

Delikatnie z gazem, delikatnie z hamulcem. Odzyskujesz więcej energii, jeśli możesz uniknąć faktycznego uruchamiania prawdziwych hamulców. Zużywasz mniej paliwa, jeżdżąc oszczędnie.
Ale tydzień to za mało, żeby to dotrzeć. Większość raportów mówi, że oszczędność paliwa poprawia się, niezależnie od stylu jazdy.
Żeby było jasne, czy ty (lub ktokolwiek inny) wiesz, czy Kia/Hyundai oferuje jakiś pojazd hybrydowy lub PHEV, który faktycznie nie wykorzystuje automatycznego hamowania regeneracyjnego po naciśnięciu hamulców do określonego progu? Czytałem, że niektórzy producenci, przynajmniej w przeszłości, nie integrowali pedału hamulca z systemem hamowania regeneracyjnego i przy tym temacie wydawało się to dobrym momentem na zadanie pytania.

Żeby było jasne, czy Ty (lub ktokolwiek inny) wiesz, czy Kia/Hyundai oferuje jakikolwiek pojazd hybrydowy lub PHEV, który faktycznie nie wykorzystuje automatycznego hamowania regeneracyjnego po naciśnięciu hamulców do określonego progu? Czytałem, że niektórzy producenci, przynajmniej w przeszłości, nie integrowali pedału hamulca z systemem hamowania regeneracyjnego i przy tym temacie wydawało się to dobrym momentem na zadanie pytania.
Nie sądzę, aby obecne opcje rynkowe miały pedał hamulca, który uruchamia tylko tradycyjne hamulce. O ile wiem, wszystkie obecne HEV, PHEV i EV mają hamowanie regeneracyjne. Jeśli nie hamujesz zbyt mocno, będziesz go używać w każdym z nich.

Nie sądzę, żeby obecne opcje rynkowe miały pedał hamulca, który uruchamia tylko tradycyjne hamulce. O ile wiem, wszystkie obecne HEV, PHEV i EV mają hamowanie regeneracyjne. Jeśli nie hamujesz zbyt mocno, będziesz go używać w każdym z nich.
Czyli chodzi o to, żeby naciskać delikatnie, prawda? Skąd mamy wiedzieć, czy naciskać delikatnie, czy też mocno, co uruchamia hamowanie regeneracyjne?

Czyli pomysł polega na delikatnym naciskaniu, prawda? Skąd wiemy, czy naciskać delikatnie, czy też naprawdę mocno, co uruchamia hamowanie regeneracyjne?
Delikatne hamowanie jest najlepsze dla regeneracji. Zwalniaj z dużą przestrzenią, kiedy tylko możesz. Nie mogę się wypowiedzieć na temat hybrydy Sportage, ale mój Niro sprawia, że przejście między hamowaniem regeneracyjnym a zwykłym jest dość płynne, więc może być trudno stwierdzić, kiedy osiągniesz ten punkt. Sprawdzam wskaźnik regeneracji, ale nie wiem, jak dokładny jest.

Delikatne hamowanie jest najlepsze dla regeneracji. Zwalniaj z dużą przestrzenią, kiedy tylko możesz. Nie mogę wypowiedzieć się na temat hybrydy Sportage, ale mój Niro sprawia, że przejście między hamowaniem regeneracyjnym a zwykłym jest dość płynne, więc może być trudno stwierdzić, kiedy osiągniesz ten punkt. Sprawdzam wskaźnik regeneracji, ale nie wiem, jak dokładny jest.
Co to jest wskaźnik regeneracji? Czy możesz udostępnić więcej informacji?

W moim Tucsonie Hybrid (ten sam samochód co Sportage, inny styl) wskaźnik, o którym mowa, to prawdopodobnie ten po prawej stronie zestawu wskaźników. Pokazuje, kiedy bateria się ładuje, kiedy samochód pracuje bardziej ekonomicznie i kiedy samochód używa zarówno silnika, jak i baterii do pełnej mocy. Wskaźnik można przełączać między wyświetlaniem jako obrotomierz lub funkcją baterii. Kiedy naciskam hamulce, wskazówka wskaźnika przesuwa się do sekcji ładowania, informując, że stosowane jest hamowanie regeneracyjne.

Niro, przynajmniej Niro z 2019 roku, ma wskaźnik wskazujący ładowanie lub zużycie energii. Myślę, że Sportage może mieć go tylko w wyższych wersjach wyposażenia, ale nie jestem pewien.
Jak powiedziałem, nie wiem, czy jest to całkowicie dokładne, ale może dać ci pojęcie, czy tam jest.

Niro, przynajmniej Niro z 2019 roku, ma wskaźnik wskazujący ładowanie lub zużycie energii. Myślę, że Sportage może mieć go tylko w wyższych wersjach wyposażenia, ale nie jestem pewien.
Jak powiedziałem, nie wiem, czy jest to całkowicie dokładne, ale może dać ci pojęcie, czy tam jest.
Okej, widzę trzy podziały na wyświetlaczu. Lewa strona okręgu pokazuje prędkość, a prawa strona ma najpierw baterię, a potem eco. To wszystko w trybie ekonomicznym, bez wskaźnika momentu obrotowego. Zrobię zdjęcie i wstawię je tutaj.

W moim Tucson Hybrid (ten sam samochód co Sportage, inny styl) wskaźnik, do którego się odnoszą, to prawdopodobnie ten w zestawie wskaźników po prawej stronie. Pokazuje, kiedy bateria się ładuje, kiedy samochód pracuje bardziej ekonomicznie i kiedy samochód używa zarówno silnika, jak i baterii dla pełnej mocy. Wskaźnik można przełączać między wyświetlaniem jako obrotomierz lub funkcją baterii. Kiedy wciskam hamulce, wskazówka wskaźnika przesuwa się do sekcji ładowania, informując, że stosowane jest hamowanie regeneracyjne.
Czy wnętrze Tucson Hybrid jest bardzo podobne do wnętrza Kia Hybrid? Wiem, że silnik jest taki sam. Czy miałeś jakieś problemy z silnikiem?

Czy wnętrze Tucsona hybrydowego jest bardzo podobne do wnętrza hybrydy Kia? Wiem, że silnik jest taki sam. Czy miałeś jakieś problemy z silnikiem?
Jeśli chodzi o ogólny projekt, wnętrze każdego samochodu jest zupełnie inne. Ale mają one to samo oprogramowanie do systemu informacyjno-rozrywkowego i zestawu wskaźników, z niewielkimi różnicami stylistycznymi w interfejsie użytkownika (takimi jak kolory i animacje). Mam mojego hybrydę od maja ubiegłego roku i nie doświadczyłem żadnych problemów z silnikiem. Zużycie paliwa znacznie się poprawiło. Dziś rano zrobiłem zakupy w sklepie spożywczym, a komputer pokładowy wskazał 52 MPG. Wszystko to było jazdą po przedmieściach z prędkościami nigdy powyżej 45MPH i wieloma odcinkami zjazdów, gdzie silnik nigdy nie pracuje. Hybrydy sprawdzają się w takich warunkach.

21 - 40 of 612 Posts