Kia Forum banner

Sportage Hybrid Real World MPG?

1 reading
155K views 611 replies 111 participants last post by  elcam84  
#1 ·
Biorąc pod uwagę nowego Sportage Hybrid. Chciałem zobaczyć, czy jacyś właściciele mogą poinformować, jak wygląda Twój rzeczywisty MPG. Właśnie dowiedziałem się również, że LX FWD jest o kilka MPG lepszy niż warianty AWD. Nigdy nie zagłębiałem się w hybrydy, ale przy obecnych cenach benzyny, zwłaszcza w Kalifornii, te hybrydy wydają się być właściwym rozwiązaniem. Poszlibyśmy do EV, ale nasz kompleks apartamentów nie ma ładowarek. Z góry dziękuję!!

#3 ·
Mam swój od około miesiąca i osiągam 34/35 mpg. Nie jest jeszcze dotarty i jest gorąco w Phoenix. Uwielbiam Sportage!
Miło słyszeć, że go uwielbiasz. Te dane dotyczące MPG wydają się nieco rozczarowujące. Mocno rozważam nowego Lexusa NX350h i ludzie zgłaszają lepsze niż reklamowane MPG (41/39/37) z tego samochodu. Oczywiście, to różnica w cenie 10 000 dolarów w porównaniu do w pełni załadowanego. Hmmmm…..

#11 ·
Dealer w Colorado Springs powiedział mi, że już sprzedają Sportage PHEV i nakładają dodatkową marżę w wysokości 10 000 dolarów na każdy z nich. Za tę premię w wysokości 10 000 dolarów mógłbym kupić wystarczającą ilość paliwa, aby przejechać 50 000 mil po 5,00 dolarów za galon. Jeśli tak jest w przypadku PHEV, nie ma absolutnie żadnego powodu, dla którego ktokolwiek miałby kupować ten PHEV, chyba że zawsze jeździsz 33 mile.

Na marginesie, kierownik sprzedaży w salonie Peak Kia w Colorado Springs był bardzo niegrzeczny i protekcjonalny. Sprzedawca poprosił mnie o złożenie wniosku o kredyt na pojazd, który najwyraźniej został już sprzedany. Delikatnie mówiąc, byłem dość zdenerwowany. Uważajcie tam i trzymajcie się z daleka od Peak Kia of Chapel Hills w Colorado Springs.

#12 ·
Dealer w Colorado Springs powiedział mi, że już sprzedają Sportage PHEV i nakładają dodatkową marżę w wysokości 10 000 USD na każdy z nich. Za tę premię w wysokości 10 000 USD mógłbym kupić wystarczającą ilość paliwa, aby przejechać 50 000 mil po 5,00 USD za galon. Jeśli tak jest w przypadku PHEV, nie ma absolutnie żadnego powodu, dla którego ktokolwiek miałby kupować ten PHEV, chyba że zawsze jeździsz 33 mile.

Na marginesie, kierownik sprzedaży w salonie Peak Kia w Colorado Springs był bardzo niegrzeczny i protekcjonalny. Sprzedawca poprosił mnie o złożenie wniosku o kredyt na pojazd, który najwyraźniej został już sprzedany. Delikatnie mówiąc, byłem dość zdenerwowany. Uważajcie tam i trzymajcie się z daleka od Peak Kia of Chapel Hills w Colorado Springs.
Zdecydowanie unikaj tego. Kendall Kia z Nampa w stanie Idaho mówi mi, że nie planują żadnych podwyżek. Mają moje nazwisko na liście, ale zamówienia nie są jeszcze otwarte.

#16 ·
Czy salony samochodowe nadal myślą, że ludzie nie mają pojęcia o samochodach, kiedy kupują jeden? To jest takie śmieszne.
Nadal są ludzie, którzy myślą, że sposobem na zbadanie samochodu jest po prostu pójście na kilka działek i zobaczenie, co im się podoba. Moi rodzice prawie nic nie wiedzą, kupując pojazd, a moja dziewczyna wie jeszcze mniej.

#428 ·
Czy ktoś może podać przebieg hybrydy przy 75 mph z napędem na wszystkie koła?
Latem na autostradzie było to około 6 do 7 l/100 km, czyli 39,2 do 34,1 mpg, a więcej jazdy po autostradzie zwykle prowadzi do lepszego zużycia paliwa, a także lepszego gazu. Więc w tym momencie robię premium, okazuje się, że jest taniej przy dłuższym przebiegu. Teraz, gdy jest tu około 30 stopni F, moje mpg wynosi od 33 do 30 mpg, ale głównie jeżdżę po mieście/autostradzie.

#21 ·
Nie mam hybrydy, ale mogę wam praktycznie zagwarantować, że różnica w MPG przy prędkościach autostradowych będzie znikoma.
Byłbym zaskoczony, gdyby w ogóle istniała jakaś różnica.
Chodzi ci o porównanie z ICE? Tak, mogę to założyć, ale nie mam też danych na ten temat. Różnica w wielkości silnika między ICE a hybrydą również odgrywa pewną rolę, którą chcę tutaj zbadać.

#46 ·
Sprawdziłem u osób z niehybrydami, prawie osiągają 26-28. Jestem rozczarowany przebiegiem hybrydy. Jaki jest właściwy sposób jazdy hybrydą bez wtyczki?
Nadal czekam na dostawę dla mojej żony Sportage EX AWD 2023 Hybrid. Ale powiem z doświadczenia z moim RAM-em 2500 (samochód roboczy). Im bardziej pozwalam mu pracować na biegu jałowym, tym niższy przebieg. Jeśli pozwalam mu rozgrzać się zimą lub schłodzić latem z pilotem, przebieg jest znacznie niższy. Potem zajmuje trochę czasu, zanim średni przebieg PG wyrówna się do jazdy, którą wykonuję, np. miasto lub autostrada lub holowanie lub 4x4. Nie jestem pewien, czy to pomaga i zaufaj mi, NIE JESTEM ŻADNYM EKSPERTEM, w żadnym wypadku. Lol! Ta hybryda to dla mnie zupełnie nowy świat. Więc myślę, że zobaczę, co się stanie, jak już będzie. Zastanawiam się, czy ustawienie jazdy musi być na Economy, aby zarejestrować najwyższy przebieg? W każdym razie powodzenia 👍🏼

#24 ·
Lekko z gazem, lekko z hamulcem. Odzyskujesz więcej energii, jeśli możesz uniknąć faktycznego uruchamiania prawdziwych hamulców. Zużywasz mniej paliwa, jeżdżąc oszczędnie.
Ale tydzień to za mało, żeby to dotrzeć. Większość raportów mówi, że zużycie paliwa poprawia się, niezależnie od stylu jazdy.

#25 ·
Lekko z gazem, lekko z hamulcem. Odzyskujesz więcej energii, jeśli możesz uniknąć faktycznego uruchamiania prawdziwych hamulców. Zużywasz mniej paliwa, jeżdżąc oszczędnie.
Ale tydzień to za mało, żeby to dotrzeć. Większość raportów mówi, że zużycie paliwa poprawia się, niezależnie od stylu jazdy.
Pytanie: dlaczego wskaźnik naładowania zawsze pokazuje mi 50%? Nigdy się nie ładuje, mimo że nie hamuję tak mocno. Jeżdżę oszczędnie z hamulcami i pedałem przyspieszenia.

#43 ·
Obserwacja dotycząca hybrydy: jeśli prędkość przekracza 60 mil na godzinę, zaczyna spadać przebieg. Czasami otrzymuję wskazówki, aby zwolnić pedał przyspieszenia. Czy istnieje jakiś sposób na aktywację pomocy w celu uzyskania lepszego przebiegu? Nie mogę używać tempomatu na wyspie, ponieważ nasze drogi nie są wystarczająco duże, aby to zrobić.

#44 ·
Obserwacja na temat hybrydy, jeśli prędkość przekracza 60 mil na godzinę, przebieg zaczyna spadać. Czasami dostaję wskaźniki, aby zwolnić pedał przyspieszenia. Czy istnieje jakiś sposób na aktywację jakiejś pomocy dla lepszego przebiegu? Nie mogę używać tempomatu na wyspie, nasze drogi nie są wystarczająco duże, aby to zrobić.
Najlepszym asystentem jesteś ty sam. Z czasem uczysz się dostosowywać swoje nawyki podczas jazdy, aby silnik był wyłączony tak często, jak to możliwe. Mam nowe uznanie dla terminu „feathering the throttle”. To niesamowite, jak najmniejsza zmiana nacisku na pedał przyspieszenia może przynieść różne rezultaty. Ponadto, w miarę docierania samochodu, przebieg się poprawi.

#62 · (Edited)
Nie wiem, jak ktokolwiek może osiągnąć 38 mpg, jak reklamowano, chyba że cały czas jeżdżą autostradą na tempomacie.
PS: och, a autostrada jest jeszcze gorsza niż miasto. niewiele można zrobić powyżej 65 mph bez użycia dużej ilości gazu
Każdy musi wiedzieć, że wszystkie hybrydy uzyskują lepsze zużycie paliwa w mieście niż na autostradzie.
Jest to przeciwieństwo wszystkiego, co słyszałeś przez całe życie.

Miasto = Cała jazda stop and go to miejsce, w którym system hybrydowy błyszczy. Odzyskujesz energię dzięki hamowaniu regeneracyjnemu i wykorzystujesz tę energię do silnika elektrycznego, aby pomóc Ci w przyspieszaniu, zużywając mniej gazu.

Autostrada = Brak hamowania regeneracyjnego, ale co ważniejsze, brak przyspieszenia, więc silnik elektryczny pozostaje wyłączony, więc w ogóle nie odczuwasz efektu. Twój silnik po prostu kręci się z dowolną prędkością obrotową przez długi czas.

To wszystko powiedziawszy... kiedy widzę kilka osób osiągających i przekraczających reklamowane MPG, a następnie kilka, które nie mogą zrozumieć, dlaczego ich jest tak dużo niższe, natychmiast obwiniam kierowcę. Widziałem to w moim własnym domu. Moja była żona uzyskała o 5MPG mniej niż ja w tym samym samochodzie. Wjeżdżała w światła stopu o wiele później niż ja, ja w nie wjeżdżam. Przyspiesza o WIELE mocniej niż ja itp. itd. A kiedy to się wspomina, natychmiast staje się defensywna, jak śmie ktokolwiek krytykować jej jazdę.

Twoja lokalizacja może mieć na to wpływ, dodatkowa klimatyzacja lub ogrzewanie mogą robić różnicę, wzgórza/góry robią ogromną różnicę, ale szczerze mówiąc, myślę, że kierowca robi największą różnicę ze wszystkich.

[edit: znaleziono literówkę]

#47 · (Edited)
Odebraliśmy dziś naszego Kia Sportage Hybrid EX z 2023 roku i w drodze powrotnej z Colorado Springs do Denver uzyskaliśmy 48 mpg, wszystko na autostradzie. Zobaczymy, czy uda nam się to utrzymać.

Dealer nie zatankował ani nawet nie dodał paliwa do pojazdu. Kierownik sprzedaży nie pogratulował nam zakupu Sportage, mimo że siedział 50 stóp od nas.

Wyglądało to po prostu na naprawdę przeciętne doświadczenie z salonu samochodowego, ale wydaje się, że tak jest w przypadku wielu salonów Kia. Nie mieli dedykowanego miejsca do sprawdzenia pojazdu przed zakupem ani ładnej sekcji wydzielonej do odbioru pojazdu.

Budynki i infrastruktura wydają się być drugorzędne dla dealerów Kia, a nawet mniej niż dla dealerów Hyundaia.

Attachments

#48 ·
Odebraliśmy dzisiaj naszego Kia Sportage Hybrid EX 2023 i w drodze powrotnej z Colorado Springs do Denver uzyskaliśmy 48 mpg, wszystko na autostradzie. Zobaczymy, czy uda nam się to utrzymać.
WOW! To niesamowite! Uwielbiam zdjęcia 👍🏼 To także nasz zamówiony wybór koloru

#52 ·
Przejechałem 1600 mil moim 23 Sportage Hybrid SX-Prestige. Uważnie obserwowałem zużycie paliwa.
Zauważyłem coś interesującego. Kiedy patrzę na to, co mówi mój pojazd, zwykle wynosi to od 28 do 35 MPG.
Po zatankowaniu baku liczby się nie zgadzały. Postanowiłem zrobić to na staromodny sposób. Napełniłem zbiornik i zanotowałem przebieg.
Następnym razem, gdy zatankowałem, zapisałem, ile paliwa zużyłem i ile mil przejechałem. Byłem zszokowany, więc zrobiłem to ponownie przy następnym tankowaniu. W rzeczywistości uzyskiwałem 40-45 MPG.
Robiłem to przez kilka tygodni.
Szczerze mówiąc, byłem zszokowany.
Próbowałem jeździć, starając się uzyskać najlepsze MPG. Używam tempomatu i HDA tak często, jak to możliwe. Mieszkam również na wsi. Nie wpadam w zbyt wiele korków ani miejsc z niskimi ograniczeniami prędkości. Moja jazda byłaby uważana głównie za autostradową.
Być może Twoje zużycie paliwa nie jest tak złe, jak myślisz. :)

#56 ·
Jestem ciekaw, czy ktoś z was zgłaszający niski przebieg jest w stanie odtworzyć to, co powiedział „OMGIBOUGHTAKIA”? Jeśli tak, być może jest to spowodowane wadliwym oprogramowaniem…

Jeśli nie możesz odtworzyć ich wyników, sugeruje to, że jest to raczej problem z ocenami EPA.

Mam zarezerwowany Vesta Blue EX, który ma dotrzeć do dealera w ciągu najbliższych kilku tygodni, a te doniesienia o słabych osiągach zdecydowanie dają mi drugie myśli.
Przejechałem swoim 23 Sportage Hybrid SX-Prestige 1600 mil. Uważnie obserwowałem zużycie paliwa.
Zauważyłem coś interesującego. Kiedy patrzę na to, co mówi mój pojazd, zwykle wynosi to od 28 do 35 MPG.
Po napełnieniu baku liczby się nie zgadzały. Postanowiłem zrobić to na staromodny sposób. Napełniłem zbiornik i zanotowałem przebieg.
Następnym razem, gdy tankowałem, zapisałem, ile paliwa i ile mil przejechałem. Byłem zszokowany, więc zrobiłem to ponownie przy następnym tankowaniu. W rzeczywistości uzyskiwałem 40-45 MPG.
Robiłem to przez kilka tygodni.
Szczerze mówiąc, byłem zszokowany.
Próbowałem jeździć, starając się uzyskać najlepszy MPG. Używam tempomatu i HDA tak często, jak to możliwe. Mieszkam również na wsi. Nie wpadam w zbyt wiele korków ani miejsc z niskimi ograniczeniami prędkości. Moja jazda byłaby uważana głównie za autostradową.
Być może Twój przebieg nie jest tak zły, jak myślisz. :)

#55 ·
Postanowiłem nie osądzać zbyt wcześnie przeszacowanej przez EPA oceny zużycia paliwa dla hybrydy AWD (38/38/38 mpg) i po 2 tankowaniach jestem przekonany, że w mojej okolicy (Północny NJ) przy jeździe 60/40 miasto/autostrada, 38 nie da się osiągnąć, nawet przy użyciu wszystkich technik hypermilingu, o których słyszałem. Najlepszy wynik, jaki mogę uzyskać, to ~34 mpg (dokładnie 33,8). To wciąż wydajne w porównaniu do mojego Volvo XC60 T6 (21 mpg), ale uważam, że ocena EPA jest błędna. Być może poprawi się po 1000 milach docierania (obecnie mam 700 mil), ale wątpię, żeby poprawiło się aż tak bardzo.

Na początku nie próbowałem oszukiwać systemu i jeździłem dość normalnie, uzyskując tylko ~31 mpg, ale przy drugim tankowaniu postanowiłem dać z siebie wszystko i znaleźć te momenty, aby zmaksymalizować jazdę EV i wciąż udało mi się uzyskać tylko 33,8 mpg. Ciekawy jestem, co uzyskują inni.

P.S.: Aha, a jazda po autostradzie jest jeszcze gorsza niż po mieście. Nie można jechać dużo szybciej niż 65 mph bez zużywania dużej ilości benzyny.

#58 ·
Czekam na to samo. EX Vesta. Mam nadzieję, że to właściwa decyzja. Ale trzeba też pamiętać, że 38 mpg to jazda w trybie eco, a także jazda jak stara dama do niedzielnego kościoła. Powolne przyspieszanie na starcie, nic powyżej 55 i nie pozwalanie na schłodzenie klimatyzacji podczas postoju. Wszystkie te rzeczy wpłyną na ogólny przebieg. Mam ciężarówkę roboczą Ram 2500 i przebieg zmienia się, jeśli pozwalam jej schłodzić się latem lub nagrzać i rozmrozić zimą podczas postoju po automatycznym uruchomieniu. Więc pozostanę optymistą. Wierzę, że aby uzyskać te 38 mpg, trzeba jeździć odpowiednio. Tylko moje dwa grosze.

#59 ·
Być może, gdy Kia testowała przebieg, pogoda była idealna, bez potrzeby używania klimatyzacji lub ogrzewania, a oni jechali w dół ze wiatrem wiejącym w plecy, po nowym asfalcie i z surowym jajkiem między stopą kierowcy a pedałem przyspieszenia. Och, i kierowcy powiedziano, że otrzyma premię, jeśli jajko się nie rozbije

#60 ·
Być może, gdy Kia testowała przebieg, pogoda była idealna, bez potrzeby używania klimatyzacji lub ogrzewania, a oni jechali w dół ze wiatrem z tyłu, po nowym asfalcie i z surowym jajkiem między stopą kierowcy a pedałem przyspieszenia. Och, i kierowcy powiedziano, że otrzyma premię, jeśli jajko się nie rozbije
Hahahahha lol

#69 ·
Zaczynam się zastanawiać, czy wybór silnika Kia do hybrydy był błędem.
Użycie silnika turbo jest doskonałe w teorii, ale w rzeczywistości nie działają one tak, jak reklamowano, zużywając znacznie więcej paliwa niż podane przez EPA MPG.
Zastanawiam się, czy przebieg (w rzeczywistości) mógłby zostać jeszcze bardziej poprawiony, stosując silnik 2.5 używany w NA Sportage.
Myśli?

#70 ·
Zaczynam się zastanawiać, czy wybór silnika przez Kię do hybrydy był błędem.
Użycie silnika z turbodoładowaniem jest doskonałe w teorii, ale w rzeczywistości nie działają one tak, jak reklamowano, zużywając znacznie więcej paliwa niż podane przez EPA MPG.
Zastanawiam się, czy przebieg (w prawdziwym życiu) mógłby zostać dalej poprawiony, stosując silnik 2.5 używany w NA Sportage.
Myśli?
Turbosprężarka powinna być dobrym wyborem dla wydajności, zakładając, że ustawienia są odpowiednie, a kierowca nie przyspiesza gwałtownie. Ale możesz mieć rację, że w prawdziwym świecie ludzie nie wciskają delikatnie pedału gazu. I nie jestem pewien, jak elektryczny start wpływa na wszystko. Spodziewam się, że pomogłoby to zapobiec skutkom gwałtownego przyspieszania ze startu, ponieważ otrzymujesz natychmiastowe przyspieszenie z silnika elektrycznego.
Osobiście podoba mi się pomysł posiadania dostępnej mocy. Mój Niro jest dość słaby, co jest w porządku w przypadku mojej podróży do pracy, ale pokonanie dość stromego przełęczy wymagało wszystkiego, co miał, aby utrzymać 70. Myślę, że trochę więcej mocy dla tego z dodatkowym ciężarem akumulatora jest dla mnie warte zachodu.

#73 ·
Próbuję jeździć moim tak, jak jeździłem moim '21 Niro LX HEV, który miał średnio 55 MPG, kiedy go oddałem w rozliczeniu. Moja pierwsza połowa baku dała średnią 34,1, głównie w jeździe miejskiej. Od zatankowania oscyluje w okolicach 30 MPG, ale wczoraj jechaliśmy autostradą przez kilka godzin. Jednak przed rozpoczęciem podróży oscylował w okolicach 31. Uczciwie mówiąc, kiedy pozwoliłem mojemu mężowi prowadzić, w pewnym momencie jechał ponad 85 MPH w drodze tam, więc to nie pomogło. Naprawdę mam nadzieję, że zacznie się poprawiać do co najmniej 35 średnio. Biorąc pod uwagę, że moje regularne dojazdy do pracy wynoszą zazwyczaj poniżej 50 i po mieście, powinienem trafić w idealne miejsce dla niego.

#74 ·
Czuję, że jeśli można prowadzić ten samochód na prostych odcinkach, to spala on fantastycznie mało paliwa. Ale jeśli masz dużo podjazdów, nawet w mieście lub na osiedlach, to po prostu zabija średnią. Z podekscytowaniem mogę przejść z 43MPG do 34 w ciągu kilku minut, po prostu jeżdżąc w górę i w dół przez moją gminę, ponieważ nie daj Boże, żebyśmy mieli tu jakieś płaskie tereny od mojego domu do Targetu.

#75 ·
Czuję, że jeśli można jeździć tym samochodem po prostych drogach, to świetnie sprawdza się pod względem MPG. Ale jeśli masz dużo podjazdów, nawet w mieście lub na osiedlach, to po prostu zabija średnią. Mogę podekscytowany przejść z 43MPG na 34 w ciągu kilku minut, po prostu jeżdżąc w górę i w dół przez moją gminę, bo nie daj Boże, żebyśmy mieli tu jakieś płaskie tereny od mojego domu do Target.

38MPG to dla mnie mrzonka, ale cieszę się, że średnio mam około 33-35 w porównaniu do moich 17-19 z 2017 Sportage.
Jestem w Altoonie, więc wiem dokładnie, o czym mówisz. Zazwyczaj jazda pod górę jest często kompensowana przez jazdę w dół, do pewnego stopnia, ponieważ zwykle mogę dobrze zjechać na następne wzniesienie. W nadchodzący weekend jadę do Salamanki, więc będę miał lepsze pojęcie o tym, jak to działa podczas tej podróży. Zamierzam spróbować zwiększyć ciśnienie w oponach o kilka PSI, aby zobaczyć, ile to pomoże.

#76 ·
Mam EX, które kupiłem około trzy tygodnie temu. Przejechałem nim około 700 mil. Większość jazdy, którą wykonałem, to tryb Eco, poza autostradą. 20-milowe podróże do pracy, do sklepu spożywczego itp. Średnio osiągam około 42 mpg. Jeździłem po małych odcinkach autostrady i odbyłem kilka wycieczek w pobliskie góry i nie zauważyłem żadnych znaczących zmian w mpg.

Nie trzeba dodawać, że jestem do tej pory bardzo zadowolony. Czekam z niecierpliwością na wycieczkę do Salt Lake City w przyszłym miesiącu, podróż o długości nieco ponad 500 mil. Bardzo chcę zobaczyć, czy uda mi się przejechać na jednym baku paliwa.

#78 ·
Wczoraj odbyłem podróż w obie strony o długości około 300 mil z 3 osobami dorosłymi. Nasza łączna waga wynosiła prawdopodobnie około 550 funtów. Miałem 1 kreskę mniej niż pełny, kiedy wyjechaliśmy. Trasa składała się z około 20 +/- mil na autostradzie przy 75 MPH, około 30 mil przy 70 MPH, a reszta trasy średnio bliżej 60 MPH, z dużą ilością wzniesień i kilkoma górami. Ten zbiornik składał się również z około 10 sekund WOT w trybie sportowym. Kiedy zatankowałem na miejscu docelowym, komputer pokazywał 38,8 MPG. Rzeczywiste obliczenia wyniosły 38,54. Kiedy zatankowałem poprzedni zbiornik, rzeczywista wartość była o mniej niż 1/2 MPG niższa niż to, co pokazywał komputer. Jak dotąd wydaje się to być trendem.

Zastrzeżenie: przed tym zbiornikiem dopompowałem opony do 38 PSI. Dealer ustawił je tylko na 34.