Kia Forum banner
81 - 100 of 520 Posts
Wysłałem e-mail na adres Kia-Customer-Care@kiausa.com, co w zasadzie jest opcją "skontaktuj się z nami" na stronie internetowej Kia. Podaj markę, rok i numer VIN swojego pojazdu oraz swoje obawy. Otrzymasz numer sprawy. Ale tak naprawdę nie mogą pomóc w rozwiązaniach, ponieważ polegają na informacjach zwrotnych z centrów serwisowych i bardziej zajmują się kwestiami bezpieczeństwa, z których próbowałem im wytłumaczyć, że ten hałas może być zapowiedzią awarii zawieszenia, a zatem kwestią bezpieczeństwa. Jeszcze nie ma od nich słowa, myślę, że są świadomi problemu, ale kto wie lol
Właśnie zadzwoniłem pod ten numer 800.333.4542, odbyłem 30-minutową rozmowę z przedstawicielem, złożyłem reklamację i poprosiła o 2 numery telefonów, aby (dealer) skontaktował się ze mną.
Wytłumaczyłem jej moje 2 problemy, z których jednym było moje irytujące martwe pole pedału hamulca, i podkreśliłem problem z zawieszeniem/amortyzatorami/izolacją/tępym stukaniem/odbijaniem piłki, który wszyscy mamy, i zakwestionowałem diagnozę, którą otrzymaliśmy. Wyjaśniłem, że problemy te są teraz dobrze udokumentowane na tym forum i nie są odosobnionymi kwestiami.
Mam nadzieję, że zostaną podjęte działania w oparciu o nasze skargi i czas, który poświęcamy na ten temat.
Powiedziałem również miłej pani przez telefon, że oczekuję jakiegoś rozwiązania, ponieważ te pojazdy nie są już tanie (zgodziła się) i nie powinniśmy dostawać tego rodzaju śmieci za nasze pieniądze.
I, w miły sposób, poradziłem jej, że będę to zgłaszał do kierownictwa (nawet różnych), tak często, jak to konieczne. Powiedziałem jej nawet, że jeśli problem nie zostanie rozwiązany, mogę zasięgnąć porady prawnej, aby wyjść z leasingu.

Discussion starter · #82 ·
Właśnie zadzwoniłem pod ten numer 800.333.4542, odbyłem 30-minutową rozmowę z przedstawicielem, złożyłem reklamację i poprosiła o 2 numery telefonów dla nich (dealera), aby się ze mną skontaktować.
Wyjaśniłem jej moje 2 problemy, z których jednym był irytujący martwy punkt pedału hamulca, i podkreśliłem problem z zawieszeniem/amortyzatorami/izolacją/tępym stukaniem/odbijaniem piłki, który wszyscy mamy, i zakwestionowałem diagnozę, którą otrzymaliśmy. Wyjaśniłem, że problemy te są teraz dobrze udokumentowane na tym forum i nie są odosobnionymi problemami.
Mam nadzieję, że zostaną podjęte działania w oparciu o nasze skargi i czas, który poświęcamy na ten temat.
Powiedziałem również miłej pani przez telefon, że oczekuję jakiegoś rozwiązania, ponieważ te pojazdy nie są już tanie (zgodziła się) i nie powinniśmy dostawać tego rodzaju śmieci za nasze pieniądze.
A także, w miły sposób, poradziłem jej, że zabiorę to do kierownictwa (nawet różnych osób) tak wiele razy, jak to będzie potrzebne. Powiedziałem jej nawet, że jeśli problem nie zostanie rozwiązany, mogę zasięgnąć porady prawnej, aby wyjść z mojego leasingu.
Dzięki za info, myślę, że też zadzwonię pod ten numer, ponieważ nie dostaję odpowiedzi z e-maila. Mam nadzieję na biuletyn serwisowy i wezwanie do serwisu.

2024 Sorento S AWD z tym samym problemem. Na niższych progach zwalniających brzmi to tak, jakby dochodziło z prawego tyłu. Wyjąłem cały sprzęt do wymiany opon, ten sam dźwięk. Opuściłem koło zapasowe, ten sam dźwięk. Złożyłem siedzenia w 2. i 3. rzędzie, a następnie podniosłem je, a następnie jedno w górę, jedno w dół, ten sam dźwięk. Kazałem żonie prowadzić, podczas gdy ja siedziałem z tyłu z uchem przy podłodze, próbując zidentyfikować dokładne źródło hałasu. Nadal brzmiało jak z prawej strony z tyłu, ale jak wiemy, hałas rozchodzi się po elementach zawieszenia. Zamierzam zadzwonić do mojego przyjaciela, dyrektora generalnego, u którego kupiłem tę Kię i zlecić jej sprawdzenie. Zakładam, że będzie to proces na najbliższą przyszłość.

Dzięki za info, myślę, że zadzwonię również pod ten numer, ponieważ nie dostaję odpowiedzi z e-maila. Mam nadzieję na biuletyn serwisowy i wezwanie do serwisu.
Jeśli nie dostanę odpowiedzi w ciągu tygodnia, przynajmniej potwierdzenia, złożę również pisemną skargę.
Czasami poddajemy się i poddajemy się zbyt łatwo, ponieważ te problemy są tak czasochłonne ze względu na całą biurokrację, a te duże korporacje o tym wiedzą. Nie poddam się, lubię mój pojazd, lubię markę i oczekuję, że będzie działał tak dobrze, a nawet lepiej niż mój Sorento z 2022 roku.

Idę w ten piątek z moimi problemami, a jednym z nich jest hałas zawieszenia. Naprawdę próbowałem wszystkiego i jedyna różnica jest taka, że ​​kiedy masz pełny bak paliwa, jest mniej hałaśliwy.

Idę w ten piątek z moimi problemami, a jednym z nich jest hałas zawieszenia. Naprawdę próbowałem wszystkiego i jedyna różnica jest taka, że przy pełnym baku benzyny jest mniej hałasu.
Niewiarygodne, że o tym wspomniałeś, rozmawiałem ze sobą dzisiaj rano, ponieważ rano miałem pusty bak i było -2 stopnie Celsjusza, a stukanie było o wiele głośniejsze (wyzwalane o wiele łatwiej) i pomyślałem, czy ma to związek ze zbiornikiem paliwa!

Wiem, że na pewno będziemy wiedzieć, co to jest, ale mogę potwierdzić, że to nie jest normalny hałas podczas jazdy po drodze

Ogólnie rzecz biorąc, mój Sorento na autostradzie staje się tak głośny, szczególnie szum wiatru, po 2 latach posiadania i prawie 40 tys. mil.

Miałem podobny hałas w moim 2021 EX. Przysięgałem, że to zawieszenie lub coś luźnego pod spodem. Pewnego dnia przypadkowo dotknąłem tylnego spojlera i zauważyłem mały luz. Otworzyłem klapę i znalazłem plastikowe nakrętki mocujące spojler. Te po lewej stronie potrzebowały obrotu lub dwóch, aby je dokręcić. Teraz hałas zniknął.

Discussion starter · #90 ·
Idę w ten piątek z moimi problemami, a jednym z nich jest hałas zawieszenia. Naprawdę próbowałem wszystkiego i jedyna różnica jest taka, że przy pełnym baku benzyny jest mniej grzechotania.
To interesujące, może spróbuję zatankować i zobaczyć, czy jest różnica. Kiedy byłem pod samochodem, większość zbiornika paliwa znajduje się po lewej stronie, a płytka część rozciąga się na prawą stronę, z miejscem na układ wydechowy. Mocowania pasków wydają się wystarczająco pewne. Ale zbiornik znajduje się pod podłogą drugiego rzędu siedzeń, mój hałas wydaje się dochodzić z podłogi trzeciego rzędu siedzeń. Zamierzam to ponownie sprawdzić, gdy zbiorę więcej "wskazówek" lub więcej informacji.
Przy okazji, do wszystkich zaangażowanych w ten problem, Kia Customer Care odpowiedziało na moją aktualizację dotyczącą wymiany amortyzatorów i stwierdziło: "Dziękujemy za kontakt. Proszę zapoznać się z poprzednim e-mailem. Nie jesteśmy certyfikowani technicznie. Polegamy na certyfikowanych dealerach Kia. Wszystkie problemy dotyczące pojazdów muszą być rozwiązywane przez przeszkolonego technika serwisu." Więc nie mogą nam pomóc, chyba że otrzymają stałą informację zwrotną od centrów serwisowych Kia i być może, tylko być może, wydadzą wezwanie do naprawy. No weź.🙄

To interesujące, może spróbuję napełnić zbiornik i zobaczyć, czy jest różnica. Kiedy byłem pod samochodem, większość zbiornika paliwa znajduje się po lewej stronie, a płytka część rozciąga się w prawo, z miejscem na układ wydechowy. Mocowania paska wydają się wystarczająco bezpieczne. Ale zbiornik znajduje się pod podłogą drugiego rzędu siedzeń, mój hałas wydaje się dochodzić z podłogi trzeciego rzędu siedzeń. Zamierzam to ponownie sprawdzić, gdy zbiorę więcej „wskazówek” lub więcej informacji.
Przy okazji, dla wszystkich zaangażowanych w ten problem, Kia Customer Care odpowiedziało na moją aktualizację dotyczącą wymiany amortyzatorów i stwierdziło: „Dziękujemy za dalsze działania. Proszę zapoznać się z poprzednim e-mailem. Nie posiadamy certyfikatów technicznych. Polegamy na certyfikowanych dealerach Kia. Wszelkie problemy z pojazdami muszą być rozwiązywane przez przeszkolonego technika serwisu.” Zatem nie mogą nam pomóc, chyba że otrzymają stałe informacje zwrotne od centrów serwisowych Kia i być może, tylko być może, ogłoszą akcję serwisową. Sheesh.🙄
Też zadzwoniłem do Kia Customer Care. Powiedzieli dokładnie to samo o postawieniu diagnozy przez dealera jako pierwszy krok. Udzielili mi numeru sprawy ze swojej strony. Moja wizyta w salonie jest 19 listopada.

Jeśli chodzi o zbiornik paliwa, nadal słyszę ten sam dźwięk z pełnym zbiornikiem.

Discussion starter · #93 ·
Zadzwoniłem również do działu obsługi klienta Kia. Powiedzieli dokładnie to samo o konieczności diagnozy w serwisie jako pierwszym kroku. Udostępnili mi numer sprawy. Moja wizyta w serwisie jest zaplanowana na 19 listopada.

Jeśli chodzi o zbiornik paliwa, nadal słyszę ten sam dźwięk przy pełnym zbiorniku.
Cóż, warto było spróbować zatankować. Mam nadzieję, że coś znajdą i jeśli tak, to proszę się podzielić. Mam nadzieję, że jeśli centra serwisowe będą nadal przekazywać skargi klientów, coś zostanie zrobione.

Cóż, warto było spróbować napełnić zbiornik. Mam nadzieję, że coś znajdą, a jeśli tak, to proszę się podzielić. Miejmy nadzieję, że jeśli centra serwisowe będą nadal przekazywać skargi klientów, coś zostanie zrobione.
Kolejna aktualizacja. Założyłem nowe opony zimowe z felgami, chwianie/dźwięk nadal występuje, nawet przy zbiorniku paliwa w połowie pełnym i samochodzie załadowanym 4 oponami w bagażniku (duże obciążenie).

Discussion starter · #95 ·
Kolejna aktualizacja. Założyłem nowe opony zimowe z felgami, chwianie/dźwięk nadal występuje, nawet gdy zbiornik paliwa jest w połowie pełny, a samochód załadowany 4 oponami w bagażniku. (duże obciążenie).
Niedługo będę miał trochę wolnego czasu i zamierzam z tym wrócić. Smutną częścią obsługi klienta Kia jest to, że polegają oni na wynikach z centrów serwisowych, ale to nie działa, jeśli nie mają odpowiedzi ani wyników na skargi klientów. Miejmy nadzieję, że zwyciężymy.

Rezygnujemy z tego? Zamierzam umówić kolejne spotkanie na przyszły tydzień lub kiedykolwiek zdecydują się to wziąć. Też inny salon.
Jakieś aktualności?

Discussion starter · #97 ·
Rezygnujemy z tego? Zamierzam umówić się na kolejne spotkanie w przyszłym tygodniu lub kiedykolwiek zdecydują się je przyjąć. Też inny salon.
Jakieś aktualizacje?
Nie, jeszcze się nie poddam, umawiam się na kolejne spotkanie z tymi samymi doradcami, którzy również słyszeli ten hałas i upewniam się, że zostanie to zgłoszone do korporacji. Problem w tym, że skończyły mi się wskazówki, to wykracza poza moje obserwacje mechaniczne, muszę znaleźć prawdziwego, wykwalifikowanego technika. Czy ktoś próbował już niezależnego eksperta od zawieszenia?

Nie, myślę, że potrzebne jest wyraźne nagranie audio/wideo i YouTube. Widzę już kilka postów na ten temat na Reddicie. I im więcej jeżdżę tym samochodem, tym bardziej się martwię, ponieważ czasami na tych nierównościach może być naprawdę głośno/trzęsąco.

Nie, myślę, że potrzebuje to wyraźnego nagrania audio/wideo i YouTube. Widzę już kilka postów na ten temat na Reddicie. I im więcej jeżdżę tym samochodem, tym bardziej się martwię, ponieważ czasami na tych nierównościach może być naprawdę głośno/trzęsąco.
Filmy z YouTube przyciągną ich uwagę

Nie, jeszcze się nie poddam, umawiam się na kolejne spotkanie z tymi samymi doradcami, którzy również słyszeli ten hałas i upewniam się, że zostanie to zgłoszone do korporacji. Problem w tym, że skończyły mi się wskazówki, to wykracza poza moje obserwacje mechaniczne, muszę znaleźć prawdziwego wykwalifikowanego technika. Czy ktoś próbował już niezależnego eksperta od zawieszenia?
Jeśli nie naprawią tego podczas mojej następnej wizyty, poszukam osoby trzeciej.

81 - 100 of 520 Posts