Kia Forum banner

Koszt wymiany BCM w Kia Sorento

1 reading
4.5K views 18 replies 11 participants last post by  tom4416  
#1 ·
Mam Kia Sorento z 2016 roku. Ostatnio dźwignia zmiany biegów zaczęła się blokować w pozycji parking i musiałem ręcznie nacisnąć przycisk zwalniania blokady zmiany biegów, aby odblokować dźwignię zmiany biegów.
Najbliższy dealer Kia jest oddalony o 1 godzinę drogi, więc zawiozłem go do lokalnego warsztatu samochodowego i zdiagnozowali problem. Według nich "jednostka BCM nie wysyła sygnału masy. Potrzebny nowy BCM".
Numer części BCM 95410-C6020
Nie mieli części, więc policzyli mi 240 $ za diagnozę. I dali mi kosztorys wymiany BCM (modułu sterowania nadwoziem). Poniżej znajduje się ich kosztorys:
Części i robocizna - 1040 $
Przeprogramowanie systemu (Flash) - 192 $
Zatem całkowity koszt tej usługi, łącznie z diagnozą, wynosi 1472 $
Wygooglowałem cenę jednostki BCM i wygląda na to, że wynosi ona około 475 $

Czy uważasz, że koszt wymiany BCM jest uczciwy?

#2 ·
Nie mogę wypowiadać się na temat Twojej okolicy, ale radziłbym poprosić o wyceny z innych warsztatów, prosząc je o założenie, że diagnoza jest dobra do celów wyceny. (ponieważ BCM jest zwykłym winowajcą, ale uwaga, niektórzy mogą niechętnie podawać cokolwiek przez telefon - wycena tutaj wydaje mi się wysoka, ale nie wiem dokładnie, co obejmuje procedura)

#3 ·
Nie mogę wypowiadać się na temat Twojej okolicy, ale radziłbym również poprosić o wyceny z innych warsztatów, prosząc ich o założenie, że diagnoza jest dobra do celów wyceny. (ponieważ BCM jest zwykłym winowajcą, ale uwaga, niektórzy mogą niechętnie podawać cokolwiek przez telefon - wycena tutaj wydaje mi się wysoka, ale nie wiem dokładnie, co obejmuje procedura)
Dzięki!

#5 ·
Z pewnością szukałbym znacznie tańszego rozwiązania niż 1400 $.
To rodzaj zabezpieczenia, które ma zapobiec zmianie biegu z pozycji parking w samochodzie (dziecko) bez włączonego zapłonu i wciśniętego pedału hamulca. Elektrozawór, który dezaktywuje blokadę, ma +bat na jednym przewodzie zawsze pod napięciem, a PCM uziemia drugą stronę cewki po wciśnięciu hamulca. Ponieważ rozumiem obwody elektryczne, po prostu ominąłbym PCM i przełączył stronę uziemiającą elektrozaworu na przycisk. Nazwijmy to przyciskiem antykradzieżowym, gdy odsprzedam samochód :) !!!! OP może nie mieć takich umiejętności ponownego okablowania...

• Like
Reactions: dodge707
#11 ·
Mam Kia Sorento z 2016 roku. Ostatnio dźwignia zmiany biegów zaczęła się blokować na parkingu i musiałem ręcznie nacisnąć przycisk zwalniania blokady zmiany biegów, aby odblokować dźwignię zmiany biegów.
Najbliższy dealer Kia jest oddalony o 1 godzinę drogi, więc zawiozłem go do lokalnego warsztatu samochodowego i zdiagnozowali problem. Według nich "jednostka BCM nie wysyła sygnału masy. Potrzebny nowy BCM"
Numer części BCM 95410-C6020
Nie mieli części, więc policzyli mi 240 $ za diagnozę. I dali mi kosztorys wymiany BCM (modułu sterowania nadwoziem). Poniżej znajduje się ich kosztorys
Części i robocizna - 1040 $
Przeprogramowanie systemu (Flash) - 192 $
Zatem całkowity koszt tej usługi, w tym diagnozy, wynosi 1472 $
Wygooglowałem cenę jednostki BCM i wygląda na to, że wynosi ona około 475 $

Czy uważasz, że koszt wymiany BCM jest uczciwy?
Kompletne oszustwo.

Nie ma nic do przeprogramowania ani flashowania. To wymiana typu plug-and-play.

Część kosztuje około 500 dolarów w USA, ale można kupić używaną na eBayu za około 100 dolarów.

Zobacz mój post tutaj. Jeśli jesteś sprytny, mogę opisać procedurę wymiany.

#13 ·
Kompletne oszustwo.

Nie ma nic do przeprogramowania ani flashowania. To wymiana typu plug-and-play.

Część kosztuje około 500 dolarów w USA, ale można kupić używaną na eBayu za około 100 dolarów.

Zobacz mój post tutaj. Jeśli jesteś sprytny, mogę opisać procedurę wymiany.

Więcej wątków na ten temat:

#14 ·
Słowo przestrogi...

Istnieją trzy różne wersje BCM, które obsługują różne funkcje w różnych poziomach wykończenia generacji UM. Przed zamówieniem upewnij się, że masz właściwą!
Dostałem swój z numerem VIN, ale jeszcze przed zamówieniem rozebrałem deskę rozdzielczą, aby potwierdzić część i numer wersji:

Image

#15 ·
Myślę, że gdyby to mnie spotkało, usunąłbym listę BOM i zaniósł ją do sklepu, który naprawia sprzęt stereo lub telewizory. Przynajmniej w przypadku, gdy nie udaje się tylko odblokować blokady parkowania, brzmi to jak zły tranzystor. Czasami ci faceci mogą naprawić te rzeczy tanio i nie trzeba będzie ich ponownie programować.

#16 ·
Myślę, że gdyby to mi się przydarzyło, usunąłbym BOM i zaniósł to do warsztatu, który naprawia sprzęt stereo lub telewizory. Przynajmniej w przypadku, gdy nie udaje się tylko odblokować blokady parkowania, brzmi to jak zły tranzystor. Czasami ci faceci mogą naprawić te rzeczy tanio i nie trzeba będzie ich przeprogramowywać.
To prawda, ale tutaj w Ameryce, przynajmniej tam, gdzie mieszkam, tego typu warsztaty naprawcze są prawie nieistniejące.

#19 ·
Sklepy elektroniczne tak bardzo boją się potencjalnej odpowiedzialności, że zazwyczaj nie próbują naprawiać niczego, co jest choćby w najmniejszym stopniu związane z bezpieczeństwem. Zrobiono to w świecie Acura NSX GEN I z klimatyzacją. Wycieka z niej kondensator i powoduje zwarcie w połączeniach. Nowe nie są już dostępne, ale pewien facet założył firmę naprawczą w swoim domu. Robi to za 350 dolarów za sztukę i używa lepszych części, dzięki czemu już nigdy nie zawodzi z powodu tego problemu. Ale klimatyzacja nie ma aspektu bezpieczeństwa, więc jego odpowiedzialność ogranicza się do kosztów naprawy.