Kia Forum banner

Pozycja łańcucha wałka rozrządu ?

129K views 12 replies 5 participants last post by  Haydenbrexrode  
#1 ·
Próba prawidłowego ustawienia łańcucha wałka rozrządu za pomocą załączonego schematu.

Mam wał korbowy w GMP (górny martwy punkt) i wałek wydechowy (po lewej na schemacie) na znaku (otwór na kole pasowym wyrównuje się z czerwoną kropką z tyłu).

Jednak na wałku wydechowym (po lewej na schemacie) znajduje się linia wycięta w skrzynce CWT na górze... ale po drugiej stronie na kole łańcuchowym (strona wału) znajduje się półokrągłe wycięcie na kole tuż pod zębami.

Na kole wałka ssącego (po prawej na schemacie) znajduje się znak trójkąta (jak na schemacie), ale po drugiej stronie (strona wału) znajduje się kolejny znak trójkąta (10 zębów dalej).

Wygląda na to, że Kia/ próbuje wprowadzić w błąd wszystkich majsterkowiczów!

Które znaki są poprawne do użycia?

Attachments

#2 ·
Poszedłbym za twoim instynktem, a nie za zdjęciem. Zazwyczaj diagramy takie jak te są bardziej uniwersalne i znajdziesz tu i ówdzie drobne zmiany. Jeśli dotarłeś do wału korbowego, masz wystarczające umiejętności, aby wykorzystać swój osąd w odniesieniu do tego typu rozbieżności w diagramach.

#3 ·
Właśnie zrobiłem remont zaworów w silniku 1.6L mojego syna z 2008 roku Hyundai Accent (takim samym jak w RIO)... CVT na wałku rozrządu ssącego i wydechowego mają oznaczenia po drugiej stronie (wewnątrz silnika) i jeśli odwrócisz obraz (spójrz na drugą stronę obu wałków rozrządu), zobaczysz je... Zwróć również uwagę na pierwsze dwa krzywki wałka rozrządu oddalające się od łańcucha... Wskazują na siebie --> <-- ... Łańcuch ma dwa czarne ogniwa, na których powinny znajdować się oznaczenia... Uważaj na napinacz łańcucha pośrodku, ponieważ jest plastikowy i może pęknąć, a śruby dokręć zgodnie z instrukcją silnika KIA/Hyundai... Utrzymuj łańcuch napięty na dole, a luz na górze... Sprężyna napinacza pękła w jego 1.6L i wszystkie 8 zaworów ssących było zgiętych... Wymieniłem zawory i dotarłem je do gniazd zaworowych głowicy, a silnik działa dobrze... Użyj nowej uszczelki głowicy, pokrywy zaworów i uszczelki wydechu i wszystko jest gotowe... Dave

• Like
Reactions: nazifiy947
#4 · (Edited)
Pozycja łańcucha wałka rozrządu
Połowa śrub głowicy cylindrów (po stronie wydechu) jest umieszczona w bardzo złym miejscu.....pod wałkiem rozrządu.....więc wałek rozrządu wydechowego musi zostać usunięty, aby się do nich dostać.....to stwarza możliwość popełnienia błędu podczas ustawiania łańcucha.
Zastanawiam się, czy to „specjalny” projekt Kia/Hyundai, czy też inni budują silniki w ten sposób?
Schemat okazał się całkowicie bezużyteczny z powodu mylących oznaczeń po obu stronach kół zębatych.
Na koniec po prostu zastosowałem podejście zdroworozsądkowe:
Ustawić Cyl1 na GMP (otwór na wałku rozrządu wydechowego wyrównany z czerwoną kropką), a następnie ustawić krzywki dźwigni zaworowych Cyl1 wlotu i wylotu na tę samą wysokość (mierząc odległość od czubka krzywek do uchwytu dźwigni zaworowej).
Napinacz sprężynowy to również „specjalne” urządzenie.....sprężyna w środku, a olej przepływa przez kilka małych otworów.... działa jak cylinder z pewnymi opóźnieniami
Górna część utrzymuje łańcuch w stałej odległości, dolna część wywiera napięcie.
Złamana sprężyna = sprężyna niskiej jakości!
Mój problem rozpoczął się od złamanego wpustu (zacisku zabezpieczającego) na wale korbowym, utrzymującego koło pasowe paska rozrządu w pozycji......w wyniku czego zawory się wygięły!
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

#5 ·
Inne małe azjatyckie samochody to robią. i niektóre stare VW. Nie bawiłem się wystarczająco małymi rzeczami innymi niż te, aby to potwierdzić, ale to nie tylko Hyundai.

#6 ·
Tylko... Powinieneś się cieszyć, że te silniki typu "interferencyjnego" PRZETRWAJĄ, aby działać kolejny dzień... (zazwyczaj bez poważnej naprawy głowicy)... Kupiłem specjalne narzędzie do usuwania zabezpieczeń zaworów, które wygląda jak duży punktak... Ułatwiłem sobie usuwanie i ponowne zakładanie zaworów... Właściwe dokręcanie jest OBOWIĄZKOWE w przypadku aluminiowych głowic... Mam nadzieję, że DOTARŁEŚ zawory do gniazd zaworowych... ponieważ jest to DUŻY błąd przy pierwszych naprawach zaworów... Nie osadzą się prawidłowo i będziesz miał niską kompresję (jeśli w ogóle)... W 1.6L mojego syna pękła sprężyna napinacza paska rozrządu, co spowodowało uszkodzenie paska rozrządu (miał 5 tys. km na tym pasku) i przesunięcie rozrządu mechanicznego... Z moją pracą (za darmo) i częściami z rockauto.com przywróciliśmy go na drogę za mniej niż 300$... Cieszę się, że to nie był 2.0L używany w Elantrach i Spectrach, ponieważ naprawdę autodestrukcja z zaworami przechodzącymi przez górną część tłoków... Widziałem dwa 1.6L z tylko wygiętymi zaworami dolotowymi.... Informuj nas na bieżąco o swoich wynikach... Dave

#7 ·
Pozycja łańcucha wałka rozrządu --P0016 P0016 - Położenie wału korbowego - Korelacja położenia wałka rozrządu

Silnik wydaje się działać dobrze, może trochę zauważalna utrata mocy, jednak zapala się kontrolka silnika, a Scantool pokazuje P0016 - Położenie wału korbowego - Korelacja położenia wałka rozrządu

Zrobiłem rozeznanie w tym błędzie: --Komputer zlicza impulsy sygnału z czujnika wału korbowego i czujnika wałka rozrządu ....jeśli nie pasuje do idealnych ustawień.....BŁĄD P0016 !

Łatwo jest przestawić się o 1 ząb na pasku rozrządu, więc zrobiłem rozrząd ponownie, aby upewnić się, że jest na znakach między wałem korbowym a wałkiem rozrządu (wałek rozrządu wydechowego)....wciąż otrzymuję ten sam błąd!

Jednak ponieważ czujnik wałka rozrządu znajduje się na górze wałka rozrządu ssącego, podejrzewam teraz niewspółosiowość ŁAŃCUCHA między nimi.

Niestety, dla wyrównania ŁAŃCUCHA znalazłem 3 instrukcje (patrz załączone zdjęcia) i są one różne:

Instrukcja #1 znaki są daleko po bokach, wałek wydechowy około 9 rano, wałek ssący około 15
Instrukcja #2 znaki są na górze/blisko góry, 4 ogniwa łańcucha pomiędzy
Instrukcja #3 znaki są na górze/blisko góry, 5 ogniw łańcucha pomiędzy

Myślę, że najlepszą pomocą byłoby, gdyby ktoś mógł mi powiedzieć, co powinienem zobaczyć, gdy jestem w GMP i patrzę w dół do otworu czujnika wałka rozrządu....gdzie jest pozycja tego nadajnika sygnału?
Czujnik wałka rozrządu wychodzi bardzo łatwo, tylko jedna śruba 10 mm, niż przekręcić i podnieść.
(patrz załączone zdjęcie nadajnika sygnału wałka rozrządu)

Wszelkie sugestie będą mile widziane!

Attachments

#8 ·
Prawidłowa pozycja dla silnika cvvt G4ED to pierwsze zdjęcie, które zamieściłeś. Znaczniki są łatwe do zobaczenia, wtedy nie możesz się pomylić. Jeśli raport obd P0016, twój silnik jest poza fazą! Proszę zamieścić zdjęcie drugiej strony (pasażera-prawo) wałka rozrządu. To jest moje:

Image

Możesz zobaczyć, że ze znacznikiem koła zębatego wałka rozrządu paska rozrządu w pozycji (mały otwór wyśrodkowany na znaczniku głowicy cylindrów), na drugim wałku rozrządu znajduje się otwór, który musi być w tej samej pozycji:

Image

UWAGA: MOJA WERSJA TO 1.4 BEZ CVVT, więc nie mogę zagwarantować, że w 1.6 pozycja jest taka sama, ale o ile wiem, pozycja znacznika po prawej stronie nie zmienia się z 1.4 na 1.6. W każdym razie użyj znaczników na krzywkach i łańcuchu, również bez schematu są one widoczne na obu i przede wszystkim nie uruchamiaj silnika, jeśli nie jesteś w 100% pewien, ponieważ możesz uszkodzić. To są silniki kolizyjne!

Attachments

#9 · (Edited)
pozycja łańcucha wałka rozrządu

dziękuję za "blkid" za odpowiedź i zdjęcia

w międzyczasie użyłem mojej "zapasowej" głowicy cylindrów (wygięte zawory), aby to rozgryźć:

to jest, gdy patrzysz na rzeczy od strony kierowcy (akumulator/filtr powietrza)

--dwa ogniwa łańcucha po jednej stronie są pomalowane na czarno - trudno to zobaczyć, gdy pływa w oleju
--rowek na bębnie CVVT to jeden znak
--na kole łańcuchowym dolotowym znajduje się znak strzałki/trójkąta tuż pod zębem

tak więc wszystko, co musiałem zrobić, to:

1) ustawić wał korbowy i wałek rozrządu na GMP
2) wyrównać środek czarnego ogniwa łańcucha ze znakiem obudowy CVVT
3) wyrównać środek drugiego czarnego ogniwa łańcucha ze znakiem strzałki koła dolotowego
powinno być 6 ogniw łańcucha pomiędzy dwoma czarnymi ogniwami łańcucha

jest więcej znaków na obu kołach łańcuchowych po wewnętrznej stronie, po prostu je zignoruj

Użyłem mojego urządzenia ELM 327 OBD i programu Scantool, aby wyczyścić P0016, teraz go nie ma!
Dzięki za całe wsparcie i pomoc!:)

Attachments

#10 · (Edited)
dziękuję za "blkid" za odpowiedź i zdjęcia

w międzyczasie użyłem mojej "zapasowej" głowicy cylindrów (wygięte zawory), aby wszystko rozgryźć:

to jest wtedy, gdy patrzysz na rzeczy od strony kierowcy (akumulator/filtr powietrza)

--dwa ogniwa łańcucha po jednej stronie są pomalowane na czarno - trudno to zobaczyć, gdy pływa w oleju
--rowek na bębnie CVVT to jeden znak
--na kole łańcuchowym dolotowym znajduje się znak strzałki/trójkąta tuż pod zębem

tak więc wszystko, co musiałem zrobić, to:

1) ustawić wał korbowy i wałek rozrządu na GMP
2) wyrównać środek czarnego ogniwa łańcucha ze znakiem obudowy CVVT
3) wyrównać środek drugiego czarnego ogniwa łańcucha ze znakiem strzałki koła łańcuchowego dolotowego
powinno być 6 ogniw łańcucha między dwoma czarnymi ogniwami łańcucha

jest więcej znaków na obu kołach łańcuchowych po wewnętrznej stronie, po prostu je zignoruj

Użyłem mojego urządzenia ELM 327 OBD i programu Scantool, aby wyczyścić P0016, teraz już go nie ma!
Dzięki za całe wsparcie i pomoc!:
Jeśli widzisz swoje drugie zdjęcie:
Image

Pozycja znacznika krzywki wydaje się dobra. Znaczniki łańcucha nie są przesunięte względem krzywek, ponieważ obracanie go powoduje utratę ich pozycji i jest to normalne. Jeśli ustawisz łańcuch w pozycji ze znacznikami na znacznikach krzywki, pozycja obu krzywek jest taka sama. Zatem na nowej głowicy cylindrów użyj 2 znaczników na kole krzywki, wyśrodkowanych na znacznikach łańcucha i gotowe!

Jeśli możesz wyjąć łańcuch z uszkodzonej głowicy cylindrów, opublikuj zdjęcie obu stron łańcucha. Po jednej z 2 stron 2 oczka mają inny kolor.

Edycja: to jest schemat części krzywki dla wersji cvvt:

Image

Edycja 2: OK, widząc lepiej zdjęcie, wydaje się, że masz już dobrze ustawione znaczniki łańcucha, które w porównaniu do mojej wersji są ciemniejsze (na moim łańcuchu zamiast tego znaczniki oczek są brązowe/złote). Nie przeczytałem całej Twojej wiadomości!!!

#11 · (Edited)
Pozycja łańcucha wałka rozrządu

Dzięki za info i listę części,
Kilka dni minęło i wszystko działa dobrze, już nie ma kodu błędu
Oto kilka zdjęć z bliska, "czarne" ogniwa łańcucha są bardziej widoczne
Nie wiem, co zrobić ze starą głowicą cylindrów?
Ma co najmniej 4 zgięte zawory, czy warto je wymienić i sprzedać, czy zachować jako zapas?

Attachments

#12 ·
Zazwyczaj zgięty zawór niszczy również gniazdo zaworu (zależy to od tego, jak bardzo jest zgięty), wtedy najprawdopodobniej konieczne jest również szlifowanie gniazd zaworów. Jeśli kupiłeś nową głowicę cylindrów, trzymaj się starej, unikając wydawania innych pieniędzy. Możesz ponownie wykorzystać dobre komponenty jako części zamienne, mając nadzieję, że nigdy ich nie potrzebujesz!

#13 ·
Kia/hyundai 1.6L cvvt G4ED pozycja łańcucha rozrządu wałka rozrządu.

Ok, naprawdę łatwo to zrobić dobrze, właśnie to zrobiłem.
1.: ustaw wałek wydechowy na GMP, w kole zębatym rozrządu znajduje się mały otwór i nacięcie w łożysku zewnętrznym (na zewnątrz głowicy), jeśli są one wyrównane, wałek wydechowy jest na GMP. Po stronie, gdzie znajduje się łańcuch, znajduje się nacięcie bezpośrednio nad najwyższym zębem na kole pasowym.
2.: po stronie pasażera wałka ssącego znajduje się otwór na końcu wału. Upewnij się, że jest skierowany do góry. Zlokalizuj znak z tyłu wałka ssącego (w kierunku strony kierowcy), na jednym z zębów znajduje się mała strzałka.
3.: znajdź dwa odbarwione (ciemniejsze) ogniwa łańcucha. Umieść jedno z nich na zębie pod nacięciem na wałku wydechowym, a drugie na zębie ze strzałką na wałku ssącym. Pomiędzy obydwoma znakami powinno być 6 ogniw lub łącznie 8 ogniw licząc od jednego znaku do drugiego. Na górze łańcucha powinien być luz, a na dole napięcie. Otwór po stronie pasażera wałka ssącego powinien nadal być skierowany do góry.