Kia Forum banner

2019 SXL silnik/przekładnia potykające się wahanie

103K views 200 replies 69 participants last post by  calelliott7  
#1 ·
Kupiłem dwa Sorento SXL z 2019 roku i oba mają ten sam problem z szarpaniem i wahaniem między 40-90 km/h podczas przyspieszania lub podjeżdżania pod górę. Dealer twierdzi, że to solenoid w nowej 8-biegowej skrzyni biegów i że wszystkie tak mają. Bardzo frustrujące podczas jazdy po mieście. Zadzwoniłem do Kia i odesłali mnie z powrotem do dealera. Poza tym uwielbiam ten samochód. 26,5 mpg na 2600 milowej podróży z VA na FL i z powrotem. Głównie I95 przy 75-80 mph.

#3 ·
Kupiłem dwa Sorento SXL z 2019 roku i oba mają ten sam problem z szarpaniem i wahaniem między 25-55 mil na godzinę podczas przyspieszania lub jazdy pod górę. Dealer twierdzi, że to elektrozawór w nowej 8-biegowej skrzyni biegów i że wszystkie tak mają. Bardzo frustrujące podczas jazdy po mieście. Zadzwoniłem do Kia i odesłali mnie z powrotem do dealera. Poza tym uwielbiam ten samochód. 26,5 mpg na 2600-milowej podróży z VA na FL i z powrotem. Głównie I95 przy 75-80 mil na godzinę.
Czy jeździsz w trybie ECO? czy Normalny? Zauważyłem, że to wahanie było największe w trybie ECO i mocniej naciskałem pedał przyspieszenia. Nie widzę tego tak często w trybie Normalnym, na który teraz się przełączyłem. Zakładam, że gdybym jeździł w trybie Sport, w ogóle bym tego nie zauważył, ale wtedy nie jestem skłonny poświęcać na to oszczędności paliwa. Zamiast tego przełączam się w tym momencie na tryb manualny, a następnie z powrotem na automatyczny, gdy automatyczna skrzynia biegów może sama sobie poradzić

#5 ·
.... Dealer mówi, że to elektrozawór w nowej 8-biegowej skrzyni biegów i wszystkie tak robią. ...
Tak, każdy nierozwiązany problem jest zawsze opisywany przez firmy motoryzacyjne jako 'normalne działanie'. To, że próbują to zbagatelizować, mówiąc 'wszystkie tak robią', jest zdumiewające, biorąc pod uwagę, że Hyundai/KIA rozpoczęło prace nad tą 8-biegową skrzynią w 2012 roku, aby stworzyć jak najpłynniejszą zmianę biegów w każdych warunkach. A co dokładnie oznacza 'to elektrozawór'? Czy chcą przez to powiedzieć, że jeden z elektrozaworów jest wadliwy? Czy to może oznaczać, że fabryka zamontowała dodatkowy elektrozawór lub przez pomyłkę pominęła jeden? A może 'elektrozawór' to tylko słowo z wyboru, aby oszukać właściciela.

Moim pierwszym podejrzanym byłaby pomyłka w programowaniu komputera zarządzającego silnikiem/skrzynią biegów tych pojazdów, co oczywiście jest tylko moim zdaniem. Ale cokolwiek jest rzeczywistym problemem, lepiej, żeby szybko przeszli od 'wszystkie tak robią' i to naprawili, ponieważ Hyundai/KIA ma już więcej niż wystarczająco dużo czarnych oczu.

#9 ·
Właśnie kupiłem 2018 z V6 i zauważyłem to samo kilka razy w trybie normalnym.

Chciałem to zignorować i mieć nadzieję, że tak naprawdę tego nie było, ponieważ to nowy samochód.
Ponieważ Twój jest z 2018 roku i nie ma "nowej" 8-biegowej skrzyni biegów, wyjaśnienie, że jest to spowodowane (2019) 8-biegową skrzynią biegów, musi wynikać z tego, że nie mają pojęcia i chcą, aby klient z 2019 roku odszedł i zaakceptował to jako normę. Jak dotąd nie doświadczyłem tego problemu.

#10 ·
Mam ten sam problem w moim LX Sorrento z 2017 roku. Kupiłem samochód używany z przebiegiem 20 000 mil, teraz ma 32 000 mil i gdybym zauważył ten problem z potykaniem się, być może bym go nie kupił. Było naprawdę źle, dopóki nie odłączyłem akumulatora na godzinę, aby zresetować punkty zmiany biegów w skrzyni biegów. Wydaje się, że jest teraz może o 50% lepiej, ale wciąż mnie to denerwuje. Dziwne, że oba twoje Sorrentos mają ten sam problem, nie mogę uwierzyć, że inni tego nie widzą.

#11 ·
Więcej problemów z przekładnią

Zabrałem pojazd do innego dealera i powiedziano mi, że szarpanie i zawahanie wynika z tego, że 8-biegowa skrzynia biegów to dwusprzęgłowa skrzynia biegów i żebym sprawdził za sześć miesięcy, ponieważ Kia prawdopodobnie będzie miała aktualizację oprogramowania do skrzyni biegów. Nie mogę znaleźć żadnych informacji, że to dwusprzęgłowa skrzynia biegów!!

#15 ·
Zabrali pojazd do innego dealera i powiedziano mi, że to potykanie się wynika z tego, że 8-biegowa skrzynia biegów to dwusprzęgłowa skrzynia biegów i żebym sprawdził za sześć miesięcy, ponieważ Kia prawdopodobnie będzie miała aktualizację oprogramowania do skrzyni biegów. Nie mogę znaleźć żadnych informacji, że to dwusprzęgłowa skrzynia biegów!!
Osoba, która ci to powiedziała, jest idiotą. To konwencjonalny automat z konwerterem momentu obrotowego.

#12 ·
Nie jestem pewien, dlaczego automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem miałaby powodować zawahanie, może wręcz przeciwnie. Powszechnie przyjmuje się, że prawdziwa automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem wyprzedza pod względem zmiany biegów każdą manualną lub automatyczną skrzynię biegów, jaka kiedykolwiek powstała. Nie wiem, żeby 8-biegowa była takim zwierzęciem. Moja LX V6 6-biegowa automatyczna skrzynia biegów działa płynnie jak masło w trybie normalnym i sportowym, nie tak bardzo w trybie eco. Eco wydaje się trzymać każdego biegu do samego końca, gdy próbuje się przyspieszyć, tak że samochód sprawia wrażenie, jakby się wahał, a następnie w końcu redukuje bieg i wraca na kilka sekund, a jeśli nadal próbujesz przyspieszyć, przejdzie cały proces ponownie. Oprócz wciśnięcia pedału gazu do podłogi, uważam, że tryb Eco jest niebezpiecznie wolny w redukcji biegów. Może zwrócić kolejny mpg, ale chciałbym, żeby można go było trwale zablokować w moim pojeździe. I chciałbym, żeby samochód pozostawał w trybie sportowym po wyłączeniu i ponownym włączeniu - robi to w trybie eco, więc wiesz, że to tylko problem z programowaniem.

Jeśli samochód OP robi to we wszystkich trybach, podejrzewam, że wkrótce pojawi się aktualizacja oprogramowania - to pojazd powszechnego użytku dla Kia, musi być absolutnie sprawny.

#14 ·
Kupiłem dwa Sorento SXL z 2019 roku i oba mają ten sam problem z szarpaniem i wahaniem między 25-55 mil na godzinę podczas przyspieszania lub jazdy pod górę. Dealer twierdzi, że to solenoid w nowej 8-biegowej skrzyni biegów i że wszystkie tak mają. Bardzo frustrujące podczas jazdy po mieście. Zadzwoniłem do Kia i odesłali mnie z powrotem do dealera. Poza tym uwielbiam ten samochód. 26,5 mpg na 2600 milowej podróży z VA na FL i z powrotem. Głównie I95 przy 75-80 mph.
Mój SXL z 2019 roku wykazuje skok/szarpanie przy prędkości 25 - 35 mil na godzinę. Jest to podobne do próby jazdy na 4 lub 5 biegu przy niższych prędkościach. Przełączenie automatycznej dźwigni zmiany biegów w tryb manualny pokazuje, że pojazd jest już na 5 biegu. Myślę, że to problem z oprogramowaniem, który można łatwo rozwiązać dla poprawy właściwości jezdnych. Oczywiście szybka zmiana biegów ma na celu potencjalne poprawienie zużycia paliwa. Jestem pewien, że standardowa odpowiedź brzmi: „wszystkie tak mają”. Jednak to nie jest akceptowalna odpowiedź. Będę kontynuował rozmowy z moim dealerem i spróbuję doprowadzić do przeglądu z District Service Managerem. Mam dopiero 1500 mil i jeszcze nie miałem pierwszego serwisu.

#85 ·
Mój sxl z 2019 roku wykazuje skok/szarpanie przy prędkości 25 - 35 mil na godzinę. Jest to podobne do próby jazdy na 4. lub 5. biegu przy niższych prędkościach. Przełączenie automatycznej dźwigni zmiany biegów w tryb manualny pokazuje, że pojazd jest już na 5. biegu. Myślę, że jest to problem z oprogramowaniem, który można łatwo rozwiązać w celu poprawy właściwości jezdnych. Oczywiście szybka zmiana biegów ma na celu potencjalną poprawę oszczędności paliwa. Jestem pewien, że standardowa odpowiedź brzmi: „wszystkie tak mają”. Jednak to nie jest akceptowalna odpowiedź. Będę kontynuował sprawę z moim dealerem i spróbuję doprowadzić do tego, aby District Service Manager dokonał przeglądu ze mną. Przejechałem dopiero 1500 mil i nie miałem jeszcze pierwszego serwisu.
Czy otrzymałeś jakąś odpowiedź? Jeśli jest to aktualizacja oprogramowania, powinno zostać wydane wezwanie do serwisu. Być może czekają jednak na „przesunięcie” do modelu 2020; większość '19 sprzedanych.

#132 ·
Zauważyłem, że jazda po autostradzie w trybie sportowym pozostawia go na 6, zamiast w ogóle wrzucać na 8.
Tak tylko informuję, z ciekawości kilka miesięcy temu przeprowadziłem mały eksperyment z trybem sportowym i mój (19 EX v6) był na 75-80, zanim w końcu wrzucił 8. Bieg. To było na dość długim, płaskim odcinku autostrady, tak płaskim, jak tylko mogę znaleźć w okolicy, i bez tempomatu. Jeśli ustawię tempomat, wrzuciłby 8. bieg przy znacznie niższej prędkości, myślę, że gdzieś około 50, ale nie pamiętam dokładnie. Zwalniając, nie zredukował z 8. na 7. bieg, dopóki nie osiągnął około 50 lub mniej.

#19 ·
Problem z wahaniem 2019 SX

Mam SX 2019 i wyszukiwanie tego problemu z wahaniem doprowadziło mnie tutaj. Dla mnie jest to najbardziej zauważalne podczas przyspieszania z prędkości od 5 do 15 mil na godzinę. Mieszkam w pobliżu ronda i włączasz się z małą prędkością, a następnie przyspieszasz i jest to bardzo zauważalne. Kiedy wciskam gaz, samochód "potyka się", sprawiając, że myślisz, że nie przyspieszy lub zgaśnie. Trwa tylko ułamek sekundy, ale za każdym razem sprawia, że serce podskakuje trochę. Spróbuję w innym trybie, ponieważ zwykle pozostaje w Eco. Muszę wkrótce zabrać go do dealera na wymianę oleju i poproszę, żeby rzucili okiem. Myślałem, że to tylko ja, więc dzięki za zamieszczenie. Daj znać, jeśli otrzymam aktualizację.

#78 ·
Problem z wahaniem 2019 SX

Mam SX 2019 i wyszukiwanie tego problemu z wahaniem doprowadziło mnie tutaj. Dla mnie jest to najbardziej zauważalne podczas przyspieszania z prędkości od 8 do 24 km/h. Mieszkam w pobliżu ronda i włączasz się do ruchu z małą prędkością, a następnie przyspieszasz i jest to bardzo zauważalne. Kiedy wciskam gaz, samochód "potyka się", przez co myślisz, że nie przyspieszy lub zgaśnie. Trwa to tylko ułamek sekundy, ale za każdym razem podskakuje ci serce. Spróbuję w innym trybie, ponieważ zwykle pozostaje w trybie Eco. Muszę wkrótce zabrać go do dealera na wymianę oleju i poproszę, żeby się temu przyjrzeli. Myślałem, że to tylko ja, więc dziękuję za zamieszczenie. Dam znać, jeśli otrzymam aktualizację.
Tak, jak powiedziałem w moim dzisiejszym poście (8/8/19), idę po raz trzeci. Uważam, że tryb sportowy jest nieco lepszy.

#20 ·
Mam nowy EX V6. Jest lekkie szarpanie przy tych prędkościach w trybie ECO, a także Smart. Po prostu zostawiam go w trybie Comfort.
Pamiętaj, że szczyt momentu obrotowego wynosi 3500 obr./min, więc przy niższych prędkościach i biegach ma mniej momentu obrotowego niż na przykład turbosprężarka, która osiąga szczyt przy 1700 obr./min.
Zatem prosta odpowiedź to prawdopodobnie redukcja biegu lub dodanie więcej gazu i unikanie trybu ECO z wyjątkiem autostrady.
Miałem to samo doświadczenie w moim 2016 SX. Po prostu zmieniłem swój styl jazdy, aby to działało.
Pamiętaj, że to pojazd o wadze ponad 4000 funtów, nigdy nie będzie działał jak ładowarka Hemi.
Ale ponieważ jestem do tego przyzwyczajony, tak naprawdę mi to nie przeszkadza. Po prostu wiem, kiedy dodać więcej gazu, a samochód reaguje prawidłowo.

#22 ·
Mam nowy EX V6. Jest lekkie szarpanie przy tych prędkościach w trybie ECO, a także w trybie Smart. Po prostu zostawiam go w trybie Comfort.
Należy pamiętać, że szczyt momentu obrotowego przypada na 3500 obr./min, więc przy niższych prędkościach i biegach ma on mniejszy moment obrotowy niż na przykład turbosprężarka, która osiąga szczyt przy 1700 obr./min.
Zatem prosta odpowiedź to prawdopodobnie redukcja biegu lub dodanie więcej gazu i unikanie trybu ECO z wyjątkiem autostrady.
Miałem to samo doświadczenie w moim SX z 2016 roku. Po prostu zmieniłem styl jazdy, aby to działało.
Pamiętaj, że to pojazd o masie ponad 4000 funtów, nigdy nie będzie działał jak ładowarka Hemi.
Ale ponieważ jestem do tego przyzwyczajony, tak naprawdę mi to nie przeszkadza. Po prostu wiem, kiedy dodać więcej gazu, a samochód reaguje prawidłowo.
Uważam, że maksymalny moment obrotowy w EX 3.3L v6 z 2019 roku wynosi 5200 obr./min.

#21 ·
Rozwiązane, tak jakby.
Wyłącz automatyczną kontrolę klimatyzacji (wyłącz klimatyzację).
Poczujesz znacznie lepsze przyspieszenie i płynniejszą moc.
Model 2019 ma inny system niż mój stary 2016. W tamtym przypadku kontrolka klimatyzacji rzadko się zapalała, chyba że schodziłem do LOW.
W nowym, przy 55 stopniach na zewnątrz i 67 na pokrętle, klimatyzacja jest włączona.
Miałem Hondę Civic, w której klimatyzacja SUCKS. ALE, podczas przyspieszania sprężarka się wyłączała, wysyłając maksymalną moc do kół.
Kia mogłaby to zrobić prawdopodobnie za pomocą oprogramowania, ale uważaj, czego sobie życzysz.
Sorento ma świetną klimatyzację. Nie chciałbym tego psuć.
Kiedy pogoda się ochłodzi i będziesz mógł jeździć z ogrzewaniem i bez klimatyzacji, myślę, że zobaczysz różnicę zarówno w osiągach, jak i MPG.

#25 ·
Uważam, że Kia/Hyundai zastąpiła silnik 3.5L v6 silnikiem 3.3L gdzieś w okolicach 2014/15 i od momentu wprowadzenia ma on praktycznie takie same parametry mocy/momentu obrotowego. Z zaledwie 252 lb-ft przy dość wysokich 5300 obr./min, dobrze będzie mieć wszystkie te biegi.

Mój 19EX V6 wykazuje to samo wypadanie zapłonu/zawahanie/przeskakiwanie, które wydaje się zauważać większość innych osób. W moim przypadku jest to najbardziej zauważalne przez chwilę tuż po uruchomieniu silnika i od około 1000 do 2000 obr./min. Wydaje się jednak, że znacznie się wygładza po tym, jak ma dobrą szansę na osiągnięcie normalnej temperatury roboczej, około 15-20 minut, mimo że wskaźnik temperatury pokazuje normalną temperaturę roboczą znacznie wcześniej. I zawsze wydaje się mniej zauważalne w trybie SPORT. Z tego powodu zastanawiam się, czy może to mieć coś wspólnego z innym działaniem/mapowaniem silnika w różnych trybach jazdy, zwłaszcza w trybie SPORT. Sprawdzę to przy pierwszej wymianie oleju za około 8-10 tygodni.

Przy okazji, jeśli ktoś jest zainteresowany dość szczegółowymi specyfikacjami swojego Sorento lub większości innych samochodów, sprawdź ten link: http://www.automobile-catalog.com/make/kia_usa/sorento_3gen_na/sorento_3_2_4wd/2019.html

This post has been deleted
#30 ·
Mam ten sam problem / wahanie z moim Sorento LX 2019... Zaczęło się, gdy miał około 500 km, teraz mam 3000 km... Czuję to również, gdy dochodzi do wzniesienia, skrzynia biegów musi wrzucić inny bieg, powodując wahanie... Musi więc być problem na etapie produkcji, ponieważ nie wszyscy doświadczają tego samego problemu... Złożę skargę do Kia Canada
Czy twój jest V6 czy V4?

#36 ·
2019 Kia Sorento SXL Silnik V6 przerywa

Też mam ten problem. Jutro po raz drugi wracam do dealera Kia. Moje objawy i diagnoza poniżej:

• Silnik przerywa (wypadanie zapłonów/wibracje) przy lekkim przyspieszaniu od momentu dostawy, gdy silnik nie jest w pełni rozgrzany i osiągnął temperaturę roboczą, i nadal to robi przy 2850 milach na silniku.
• Zgodnie z zaleceniami kierownika serwisu, przez ostatnie 2000 mil używano tylko paliwa Chevron.
• Samochód niedawno przejechał 1500 mil na autostradzie przy różnych obrotach silnika
• W ramach eksperymentu użyto 2 zbiorników paliwa średniej klasy o liczbie oktanowej 89.
• Żadne z powyższych nie zmieniło przerywania/wibracji zimnego silnika przy lekkim przyspieszaniu.
• Problem z przerywaniem znika, gdy temperatura powietrza na zewnątrz jest poniżej 50 oF.
• To druga skarga dotycząca tego problemu z tym pojazdem.
• Problem ten negatywnie wpływa na właściwości jezdne zimnego silnika pojazdu.

#37 ·
Również mam ten problem. Jutro po raz drugi wracam do dealera Kia. Moje objawy i diagnoza poniżej:

• Silnik przerywa (wypadanie zapłonu/wibracje) przy lekkim przyspieszaniu od momentu dostawy, gdy silnik nie jest w pełni rozgrzany i osiągnął temperaturę, i nadal to robi teraz, gdy silnik ma przejechane 2850 mil.
• Zgodnie z zaleceniami kierownika serwisu, przez ostatnie 2000 mil używano tylko paliwa Chevron.
• Samochód niedawno przejechał 1500 mil na autostradzie przy różnych obrotach silnika
• W ramach eksperymentu użyto 2 zbiorników paliwa o liczbie oktanowej 89.
• Żadne z powyższych nie zmieniło przerywania/wibracji zimnego silnika przy lekkim przyspieszaniu.
• Problem z przerywaniem znika, gdy temperatura powietrza na zewnątrz jest poniżej 50 oF.
• To druga skarga dotycząca tego problemu z tym pojazdem.
• Problem ten negatywnie wpływa na zdolność do jazdy pojazdu z zimnym silnikiem
Założyłbym wadliwy wtryskiwacz(e) paliwa lub uszkodzoną cewkę(i)... Zgaduję, że nie ma CEL?

#38 · (Edited)
Problem z wahaniem

Kupiłem w listopadzie 2019 LX 3.3 lt; & było OK, dopóki nie miał około 800 km & zaczął robić to samo, nie ważne w jakim trybie go miałem, jest to zauważalne nawet podczas jazdy pod górę. Skarżę się do Kia Canada, tam powiedzieli, że nie mają żadnego problemu/informacji; w sprawie problemu & odesłali mnie z powrotem do dealera & powiedzieli, że wszelkie prace diagnostyczne będą moją odpowiedzialnością $$$ więc składam skargę do Transport Canada, mówiąc, że może to stać się problemem bezpieczeństwa, jeszcze nie odpowiedzieli, zauważam również na stronie rządu USA; NASTA jest 5 skarg złożonych w sprawie tego samego problemu...więc kontynuujmy publikowanie wszelkich nowych informacji; które mogą pojawić się w związku z tym problemem

#40 ·
Jeśli nie wyzwala CEL, weź czytnik kodów i sprawdź, czy jest oczekujący kod dla wypadania zapłonu. Jeśli nie, to tak naprawdę nie ma wypadania zapłonu, tylko potykanie się podczas przyspieszania. Jestem pewien, że Kia pracuje nad rozwiązaniem programowym, ponieważ to powinno wystarczyć. Brzmi to tak, jakby model 2019 z 8-biegową skrzynią biegów próbował chwilowo opóźnić zapłon podczas zmiany biegów i robi to źle. Bardzo prosta zmiana mapy dla kogoś, kto mógłby ją napisać i wysłać do dealerów, ale mogą czekać, aż zbierze się wystarczająco dużo drobnych niedogodności, aby usunąć je wszystkie na raz.