Nie jestem pewien, dlaczego automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem miałaby powodować zawahanie, może wręcz przeciwnie. Powszechnie przyjmuje się, że prawdziwa automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem wyprzedza pod względem zmiany biegów każdą manualną lub automatyczną skrzynię biegów, jaka kiedykolwiek powstała. Nie wiem, żeby 8-biegowa była takim zwierzęciem. Moja LX V6 6-biegowa automatyczna skrzynia biegów działa płynnie jak masło w trybie normalnym i sportowym, nie tak bardzo w trybie eco. Eco wydaje się trzymać każdego biegu do samego końca, gdy próbuje się przyspieszyć, tak że samochód sprawia wrażenie, jakby się wahał, a następnie w końcu redukuje bieg i wraca na kilka sekund, a jeśli nadal próbujesz przyspieszyć, przejdzie cały proces ponownie. Oprócz wciśnięcia pedału gazu do podłogi, uważam, że tryb Eco jest niebezpiecznie wolny w redukcji biegów. Może zwrócić kolejny mpg, ale chciałbym, żeby można go było trwale zablokować w moim pojeździe. I chciałbym, żeby samochód pozostawał w trybie sportowym po wyłączeniu i ponownym włączeniu - robi to w trybie eco, więc wiesz, że to tylko problem z programowaniem.
Jeśli samochód OP robi to we wszystkich trybach, podejrzewam, że wkrótce pojawi się aktualizacja oprogramowania - to pojazd powszechnego użytku dla Kia, musi być absolutnie sprawny.