Kia Forum banner

Ulepszanie dźwięku

1 reading
16K views 43 replies 14 participants last post by  tgatestyler0427  
#1 ·
Cześć! Mam Sportage Hybrid SX z 2023 roku i stwierdziłem, że dźwięk premium jest bardzo słaby. Rozważam ulepszenie subwoofera. Obecnie myślę o subwooferze do koła zapasowego JBL BassPro lub płytkiej obudowie Audison APBX10AS. Czy ktoś ulepszył swój system dźwiękowy? Na co się zdecydowałeś? Chciałbym usłyszeć jakieś recenzje któregokolwiek z wymienionych przeze mnie subwooferów, jeśli ktoś ma z nimi jakieś doświadczenie. Dzięki!

#5 ·
Zrobiłem subwoofer Cerwin Vega do koła zapasowego i to było wszystko, czego naprawdę potrzebował samochód. Sprawiło to, że stereo było takie, jakie Kia powinna je zbudować. Poszedłem dalej i dodałem inne głośniki itp., ale gdyby mi powiedziano, co usłyszę tylko po zainstalowaniu subwoofera, nazwałbym to rzeczywiście dźwiękiem premium. JBL też robi jeden i słyszałem, że też jest niesamowity, ale nigdy go nie słyszałem osobiście. Myślę, że oba sprawią, że będzie to dźwięk premium....
https://www.amazon.com/gp/product/B07FY9BPVR/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o07_s00?ie=UTF8&psc=1

#6 ·
Zrobiłem subwoofer Cerwin Vega do koła zapasowego i to było wszystko, czego naprawdę potrzebował samochód. Sprawiło to, że stereo było tym, czym Kia powinna je zbudować. Poszedłem o krok dalej i dodałem inne głośniki itp., ale gdyby mi powiedziano, co słyszę tylko po zainstalowaniu subwoofera, nazwałbym to rzeczywiście dźwiękiem premium. JBL też jeden produkuje i słyszałem, że też jest niesamowity, ale nigdy go osobiście nie słyszałem. Myślę, że którykolwiek z nich odda sprawiedliwość, aby uczynić go dźwiękiem Premium.... https://www.amazon.com/gp/product/B07FY9BPVR/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o07_s00?ie=UTF8&psc=1
Gdzie wpiąłeś się w sygnał audio?

#10 ·
Mam hybrydę Sportage LX z 2023 roku. Bez Harman Kardon, wyświetlacz 12,3".
Właśnie wymieniłem głośniki fabryczne na Alpine R2-S65, tył i Alpine-R2-S65C z przodu. Dodałem również KTA-30FW-Tough-Power-Pack.
Będąc hybrydą, pobór prądu był czynnikiem wpływającym na to, ile mocy powinienem użyć. Wzmacniacz jest 4-kanałowy,
75 watów RMS x 4 przy 2 lub 4 omach. Pobór prądu wynosi ~ 6,25
Spodziewałem się tylko 10% - 20% "zauważalnej różnicy" w jakości dźwięku, jednak ulepszenie znacznie przekroczyło moje oczekiwania.
Wzmacniacz zamontowałem na tunelu skrzyni biegów, po stronie pasażera, za plastikową osłoną, bardzo czysto.

#11 ·
Cześć! Mam Sportage Hybrid SX 2023 i stwierdziłem, że dźwięk premium jest bardzo słaby. Rozważam ulepszenie subwoofera. Obecnie myślę o subwooferze JBL BassPro do koła zapasowego lub płytkiej obudowie Audison APBX10AS. Czy ktoś ulepszał swój system dźwiękowy? Na co się zdecydowaliście? Chciałbym usłyszeć jakieś recenzje obu subwooferów, które wymieniłem, jeśli ktoś ma z nimi jakieś doświadczenie. Dzięki!
Trochę późno, ale mam linię X i ulepszyłem wszystkie głośniki do punch i brzmi to o wiele lepiej. Mam również wzmacniacz Rockford Fosgate 500x1 i 12. Instalacja w drzwiach jest bardzo prosta! Naprawdę ułatwili zdejmowanie paneli drzwiowych. Zabrałem to do warsztatu, aby zainstalować wzmacniacz. Po prostu podłączyli się do głośnika dla RCA. Byłem trochę wkurzony, gdy odkryłem, że głośnik w desce rozdzielczej był pusty w linii x, więc ten głośnik po prostu leży nowy w pudełku 🙄

#15 ·
Nie zrobiłem żadnych zdjęć i jestem poza miastem bez samochodu. Ale oto zdjęcie, które znalazłem w Internecie i oznaczyłem czerwono-zielonym kółkiem, pokazującym, gdzie znajduje się nakrętka, której użyłem do zacisku +. Przeciągnąłem przewód z przodu, gdzie ten opadający kawałek plastiku ma już przewody dochodzące pod spodem. Musiałem trochę przyciąć plastik, żeby wszystko dobrze zatrzasnęło się z powrotem.

Attachments

#16 ·
Nie zrobiłem żadnych zdjęć i jestem poza miastem bez samochodu. Ale oto zdjęcie, które znalazłem w Internecie i oznaczyłem czerwono-zielonym kółkiem, pokazującym, gdzie znajduje się nakrętka, której użyłem do zacisku +. Przeciągnąłem przewód z przodu, gdzie ten opadający kawałek plastiku ma już przewody dochodzące pod spodem. Musiałem trochę przyciąć plastik, żeby wszystko dobrze zatrzasnęło się z powrotem.
Doskonale! Dziękuję za pomoc, jest bardzo doceniana. Mam już cerwin vega, wysłałem do nich e-mail z pytaniem, czy mogę użyć okablowania z podwójną cewką głosową dla wejścia wysokiego poziomu lewy/prawy zamiast głośników, czekam na odpowiedź.

#17 ·
Po pierwsze, musisz pamiętać, że hybrydowe i niehybrydowe mają różne ustawienia dla 12 V. Hybrydy nie mają fizycznego akumulatora 12 V, pobieranie zbyt dużego natężenia prądu z wersji hybrydowej może potencjalnie spowodować problemy. Powiedziawszy to:

możesz to wszystko zrobić bez rozbierania deski rozdzielczej, ponieważ możesz to zrobić wszystko spod siedzenia pasażera (z wyjątkiem zasilania wzmacniacza z rynku wtórnego). Fabryczny przewód głośnikowy jest wystarczająco dobry dla 100 watów. Więc jeśli włożysz nowe głośniki do drzwi o mocy RMS mniejszej niż ta, to dobrze i łatwa wymiana głośników. Fabryczny subwoofer, jak myślę, to podwójna cewka głosowa, ale jeszcze tego nie potwierdziłem, ale jest okablowanie we fabrycznym wzmacniaczu, które to sugeruje.

Musiałbyś dodać własny wzmacniacz i pominąć fabryczny wzmacniacz zasadniczo dla głośnika drzwi i subwoofera. Przednie głośniki słupkowe i centralne są w porządku. Odłącz wejście i wyjście głośników, które chcesz, od fabrycznego wzmacniacza (pod siedzeniem pasażera) i umieść te wejścia i wyjścia we własnym wzmacniaczu. Jest pod siedzeniem pasażera, więc to nie takie trudne.

Problem polega na tym, że system 12 V nie ma własnego fizycznego akumulatora. Możesz się do niego podłączyć, ale próbuję dowiedzieć się, ile amperów możesz bezpiecznie pobrać z tego systemu 12 V, zanim samochód oszaleje. Ponieważ wzmacniacze z rynku wtórnego pobierają więcej amperów z systemu 12 V.

Chciałbym dodać 2 wzmacniacze. 1 dla głośników i 1 dla subwoofera. Ale w tej chwili patrzę na wzmacniacze, które łącznie pobierają maksymalnie 140 amperów przy pełnej głośności, chociaż prawdopodobnie nie poszedłbym tak wysoko i prawdopodobnie nigdy nie pobierałbym tak dużego natężenia prądu. Ale to kwestia osobistych preferencji. Prawdopodobnie możesz znaleźć 5-kanałowy wzmacniacz, który może obsłużyć 4 głośniki drzwi i subwoofer, które pobierają maksymalny prąd 40 amperów i nigdy nie osiągną tak wysokiego poziomu.

#19 ·
Po pierwsze, musisz pamiętać, że hybrydowe i niehybrydowe mają różne ustawienia dla 12 V. Hybrydy nie mają fizycznego akumulatora 12 V, pobieranie zbyt dużego natężenia prądu z wersji hybrydowej może potencjalnie spowodować problemy. To powiedziawszy.

możesz to wszystko zrobić bez rozbierania deski rozdzielczej, ponieważ możesz to zrobić wszystko spod siedzenia pasażera. (z wyjątkiem zasilania wzmacniacza z rynku wtórnego) Fabryczny przewód głośnikowy jest wystarczający dla 100 watów. Więc jeśli włożysz nowe głośniki do drzwi o mocy RMS mniejszej niż ta, to dobrze i łatwa wymiana głośników. Myślę, że fabryczny subwoofer to podwójna cewka, ale jeszcze tego nie potwierdziłem, ale w fabrycznym wzmacniaczu jest okablowanie, które na to wskazuje.

Musisz dodać własny wzmacniacz i ominąć fabryczny wzmacniacz dla zasadniczo głośnika w drzwiach i subwoofera. Przednie głośniki słupkowe i centralne są w porządku. Odłącz wejście i wyjście głośników, które chcesz z fabrycznego wzmacniacza (pod siedzeniem pasażera) i umieść te wejścia i wyjścia we własnym wzmacniaczu. Jest pod siedzeniem pasażera, więc to nie takie trudne.

Problem pojawia się w systemie 12 V, który nie ma własnego fizycznego akumulatora. Możesz się do niego podłączyć, ale próbuję dowiedzieć się, ile amperów możesz bezpiecznie pobrać z tego systemu 12 V, zanim samochód oszaleje. Ponieważ wzmacniacze z rynku wtórnego pobierają więcej amperów z systemu 12 V.

chciałbym dodać 2 wzmacniacze. 1 dla głośników i 1 dla subwoofera. Ale w tej chwili patrzę na wzmacniacze, które łącznie pobierają maksymalnie 140 amperów przy pełnej głośności, chociaż prawdopodobnie nie poszedłbym tak wysoko i prawdopodobnie nigdy nie pobierałbym tak dużego natężenia prądu. Ale to kwestia osobistych preferencji. Prawdopodobnie możesz znaleźć 5-kanałowy wzmacniacz, który może obsłużyć 4 głośniki w drzwiach i subwoofer, które pobierają maksymalny prąd 40 amperów i nigdy nie osiągną tak wysokiego natężenia.
Mam hybrydę Sportage LX z 2023 roku. Bez Harman Kardon, wyświetlacz 12,3".
Właśnie wymieniłem głośniki fabryczne na Alpine R2-S65, tył i Alpine-R2-S65C z przodu. Dodałem również KTA-30FW-Tough-Power-Pack.
Będąc hybrydą, pobór prądu był czynnikiem decydującym o tym, ile mocy powinienem uruchomić. Wzmacniacz to 4-kanałowy wzmacniacz,
75 watów RMS x 4 przy 2 lub 4 omach. Pobór prądu wynosi ~ 6,25
Spodziewałem się tylko 10% - 20% "zauważalnej różnicy" w jakości dźwięku, jednak ulepszenie znacznie przekroczyło moje oczekiwania.
Wzmacniacz zamontowałem na tunelu transmisyjnym, po stronie pasażera, za plastikową osłoną, bardzo czysto.

#18 ·
Oto film z YouTube, który pokazuje, jak zainstalować połączony wzmacniacz/10-calowy subwoofer pod jednym z siedzeń i uzyskać zasilanie 12 V w Tucson HEV (wygląda podobnie w przypadku Sportage HEV 2023).

Myślę, że instalacja w Sportage PHEV byłaby jeszcze łatwiejsza, ponieważ można uzyskać zasilanie z akumulatora 12 V pod osłoną bagażnika i nie trzeba pobierać zasilania z wnętrza maski i przechodzić przez ścianę grodziową. Powinieneś być w stanie uzyskać sygnał do włączania/wyłączania wbudowanego wzmacniacza z gniazda akcesoriów 12 V w przestrzeni bagażowej, ponieważ jest ono przełączane. Jeśli masz już subwoofer Harmon Kardon, zakładam, że możesz pobrać z niego sygnał audio i myślę, że możesz go zachować aktywny, więc będziesz mieć dwa subwoofery.

#24 ·
Dzięki PineNut, to było świetne wyjaśnienie. Chociaż nie mam HK ani wzmacniacza w moim EX, znajomość kolorów przewodów głośnikowych z dokumentu jest niezmiernie pomocna. Teraz wciąż martwię się o to, jak wpłynie to na MPG i żywotność baterii, ale ponieważ prestiż ma system HK o mocy 400 W, zakładam, że możemy przynajmniej osiągnąć ten poziom z resztą wykończeń bez HK, ponieważ myślę, że baterie są takie same w każdym wykończeniu.

#26 ·
Dzięki PineNut, to było świetne wyjaśnienie. Chociaż nie mam HK ani wzmacniacza w moim EX, znajomość kolorów przewodów głośnikowych z dokumentu jest niezwykle pomocna. Teraz wciąż martwię się o to, jak wpłynie to na MPG i żywotność baterii, ale ponieważ prestiż ma system HK 400W, zakładam, że możemy przynajmniej osiągnąć taki poziom jak reszta wersji bez HK, ponieważ myślę, że baterie są takie same w każdej wersji.
Baterie nie są dokładnie takie same w różnych wersjach Sportage 2023. Wersja benzynowa ma akumulator 12 V, który, jak przypuszczam, znajduje się pod maską (przypuszczam, ponieważ mam wersję PHEV) i trzeba będzie przejść przez przegrodę, aby poprowadzić przewód zasilający do nowego wzmacniacza, jeśli chcesz go zainstalować. HEV nie ma tradycyjnego akumulatora 12 V, ale ma akumulator 12 V LiPo, który jest częścią wysokonapięciowego akumulatora litowego. Nadal można pobrać zasilanie 12 V ze słupka pod maską, a lokalizacja ta jest pokazana w filmie na Youtube, który zamieściłem wcześniej w tym wątku (pokazano również na zdjęciu, które zostało zamieszczone). Podobnie jak w wersji benzynowej, trzeba poprowadzić przewód zasilający przez przegrodę, co również pokazano na filmie. PHEV ma oddzielny akumulator 12 V, ale znajduje się on pod przestrzenią ładunkową z tyłu. Ponieważ akumulator PHEV znajduje się w kabinie, zakładam, że jest najłatwiej dostępny, ponieważ nie trzeba przechodzić przez przegrodę.

Jak wspomniałem wcześniej, jeśli masz system audio HK premium, pod siedzeniem pasażera jest zainstalowany wzmacniacz HK. Czy możesz potwierdzić, czy pod siedzeniem pasażera znajduje się wzmacniacz dla standardowego systemu audio? Być może standardowy wzmacniacz audio jest częścią systemu informacyjno-rozrywkowego (jednostki centralnej), ale nie jestem pewien. Jeśli masz wzmacniacz pod siedzeniem pasażera, masz możliwość pobierania sygnałów głośnikowych (lub SPDIF) z tego wzmacniacza, chociaż przewody są bardzo blisko siebie. W przeciwnym razie można pobierać sygnały audio z głośników drzwiowych, zdejmując panele drzwi lub wykończenie słupka B, jak opisano w dokumencie, do którego odwoływałem się wcześniej.

Kolejną różnicą jest to, że niektóre wersje Sportage mają koło zapasowe, podczas gdy inne wersje go nie mają (PHEV nie ma koła zapasowego, ponieważ wykorzystuje tę przestrzeń na akumulator 12 V i zasilacz do ładowania akumulatora wysokonapięciowego). Jeśli więc chcesz tylko dodać subwoofer aktywny, to jeśli masz koło zapasowe, możesz zainstalować subwoofera na kole zapasowym, jak opisano we wcześniejszym poście w tym temacie. Jeśli nie ma koła zapasowego, możesz umieścić subwoofera aktywnego pod siedzeniem kierowcy lub może pod siedzeniem pasażera, jeśli nie masz tam jeszcze wzmacniacza HK. Inną opcją byłaby obudowa ze wzmacniaczem/subwooferem, która mogłaby stać z tyłu przestrzeni ładunkowej (i może być zdejmowana, jeśli czasami potrzebujesz miejsca).

#25 ·
Naprawdę nie powinieneś martwić się o akumulator hybrydowy ani MPG. Większość pojazdów hybrydowych podaje, że można pobrać 30 amperów z systemu 12 V. Nawet Crutchfield powie ci, że nie zalecają niczego powyżej 30 amperów. (Widziałem, jak inni ludzie pobierali ponad 40 amperów i nadal wszystko było w porządku bez żadnych problemów)
Tylko do wiadomości, powiedzmy, że dodajesz wzmacniacz 400 W, który mówi, aby włożyć do niego bezpiecznik 30 lub 40 A, chyba że maksymalnie wykorzystujesz głośność, prawdopodobnie nigdy nie pobierzesz blisko tych 30 amperów.

#44 ·
Naprawdę nie powinieneś martwić się o akumulator hybrydowy ani MPG. Większość pojazdów hybrydowych podaje, że można pobrać 30 amperów z systemu 12 V. Nawet Crutchfield powie Ci, że nie zalecają niczego powyżej 30 amperów. (Widziałem, jak inni ludzie pobierali ponad 40 amperów i nadal wszystko było w porządku)
Tylko do wiadomości, powiedzmy, że dodajesz wzmacniacz 400 W, który mówi, aby włożyć do niego bezpiecznik 30 lub 40 A, chyba że maksymalizujesz głośność, prawdopodobnie nigdy nie pobierzesz blisko tych 30 amperów.
To prawda, ponieważ nawet przy maksymalnej głośności lub bliskiej, 75% to wciąż tylko około 25 amperów.

#38 ·
Cześć, czy zainstalowałeś również wzmacniacz? Jeśli tak, to czy podłączyłeś się do wiązki przewodów jednostki centralnej i jakie były kolory przewodów dla każdego głośnika i tweetera? Czy są takie same jak w dokumencie Crutchfield dla systemu HK? Dzięki!
Podłączyłem się do jednostki centralnej, kolory były takie same jak w Crutchfield, ale znalazłem je również online i były poprawne.

#43 ·
Mam wersję 2023 Kia Sportage Hybrid EX, a maksymalny pobór prądu, jaki można podłączyć do systemu bez obaw o szaleństwo układu elektrycznego lub obciążenie samego systemu ładowania, wynosi 30 amperów. Stwierdziłem, że użycie wzmacniacza Kicker Key 200.4 z AI DSP 4ch jest więcej niż wystarczające. Aby wymienić wszystkie cztery głośniki w drzwiach i głośniki wysokotonowe w słupkach A z przodu na komponenty Infinity 6,5" z ich 6,5" współosiowymi dla tylnych drzwi, aby stworzyć świetny system dla wszystkich rodzajów muzyki. Istnieją również inne wzmacniacze Kicker, których można użyć, po prostu pozostań poniżej 40 amperów i wszystko będzie dobrze. Mam nadzieję, że to komuś pomoże, ponieważ spędziłem godziny i godziny na szukaniu części, aby stworzyć własną wiązkę przewodów do dodania do fabrycznego systemu, ponieważ nie mam systemu premium z 8 głośnikami. Znalazłem wszystkie moje części, aby zbudować solidną wiązkę przewodów, która pasuje do fabrycznych wtyczek sprzętowych bez konieczności łączenia czegokolwiek.