Kia Forum banner

1 - 3 of 3 Posts

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hi there,

I was wondering if anyone can suggest a good fix. My story is as follows:

We bought a Spectra LS in early 2002 in Malaysia. Since the purchase, we've been having intermittent starting problems - the vehicle would simply fail to start. The symptoms would be similar to a battery failure, but after several minutes of embarrasing fiddling, the car would start as per normal.

We'd already sent the car back to the Kia center, but given the intermittent nature of the problem, we ended up getting it back with a hefty service bill only to have the problem recur a few days later.

Earlier, we'd even suspected the immobilizer was faulty, and so also had it disconnected. Now here's the kicker:

One time we called Kia service, they referred us to the AAM - the Malaysian AA. Turns out the problem is actually VERY COMMON with Spectra models, and involves removing and reinserting a fuse. Apparently the AAM had logged as many as a HUNDRED similar calls in January of this year ALONE. What gives? Is this a common problem? Since Kia has since become reluctant to accept the car, is there a workaround which doesn't involve popping the hood each time it happens?

Please help. It's very embarrasing. Needless to say, after this experience, I'm not inclined to purchase or recommend a Kia to anyone ever again. I'm extremely dissapointed with the Kia experience from a service and engineering point of view.

Any help appreciated.
Chee Lam
 

·
Premium Member
2015 Buick Verano "Leather Group", 2015 Kia Optima Hybrid
Joined
·
6,116 Posts

·
Registered
Joined
·
14 Posts
Hi Chee Lam
I am so happy to share with you the solution. I got my Spectra on Oct 2004. After 2 months i had the same problem with yours. And the KIA service center are able to solve it. Till now, i did not encounter the problem anymore..

Cause of the problem:
Because Spectra had a safetly feature in such a way that if the gear possition rather then "P" or "N", the car won't start.. Just like wat u encouter. Means that there is a switch box controlling this features. And it had been set to know the "P" or "N" location, or to be said only "P" and "N" position only the car can start. But, this alignment is out or not acculate. Because of this , when you start your car with "P" or "N", it wound start.

Solution
Ask them to tune back the position. Problem Solved !!
Until now, i did not encouter the above problem anymore. Not even 1 time.. Hope this will help u.
 
1 - 3 of 3 Posts
Top