Kia Forum banner
41 - 60 of 520 Posts
Cześć, mam hybrydę EX z 2022 roku i hałas z prawej strony z tyłu zaczyna się dwa tygodnie temu. Postanowiłem podnieść samochód i sprawdzić, nie widzę nic złego, kiedy ponownie postawiłem na oponach powoli, dochodzi hałas. Kiedy jadę dwa razy, hałasuje nawet na autostradzie, ale teraz tylko wtedy, gdy skręcam lub jadę po nierównościach na drodze.
Mój SX z 2022 roku nie ma tego problemu, tylko ten z 2024 roku.
To interesujące, co wyjaśniasz, jeśli dobrze zrozumiałem

Ten sam dźwięk w naszym '24 Sorento X-line Limited. Nie jest tak źle i myślę, że głównie wtedy, gdy mamy pasażerów w drugim rzędzie, czyli więcej wagi.

Odstawiłem dziś mojego Sorento, doradca uważnie wysłuchał moich skarg i powiedział mi, że rozwiązanie może zająć 2 tygodnie, jeśli okaże się, że potrzebne są jakieś części. Dostarczyłem Sorento S jako samochód zastępczy.

-Odnośnie tępego stukotu z tyłu po prawej stronie:
Doradca powiedział, że poszuka luźnych części, luźnej opony zapasowej, uszkodzonych amortyzatorów itp. Byłem zadowolony z tego wyjaśnienia, dopóki nie jechałem wersją S, którą mi dali... ten sam problem co mój, ten sam tępy stukot dochodzący z tego samego obszaru. Mam nadzieję, że uda im się naprawić mój, ale w tym momencie zaczynam myśleć, że po prostu muszę nauczyć się to ignorować...
-Martwy punkt w pedale hamulca:
Próbował przez kilka minut, pobawił się nim, obiecał przeprowadzić kompleksową diagnozę, a następnie wyjaśnił, że wszystkie Sorento, które próbował, mają takie zachowanie pedału hamulca... Miałem okazję wypróbować 2 Sorento, mój samochód zastępczy S i kolejny SX. Wydawał się nieco ciaśniejszy niż mój, ale to mogłem być ja w zaprzeczeniu, ponieważ po przejechaniu 100 mil w ciągu dnia czuję to samo w moim samochodzie zastępczym.

Mam jednak nadzieję, że to naprawią.
Dopiero co odebrałem samochód! To moja 4. Kia, 3. Sorento i być może ostatnia Kia w ogóle.
Mieli coś naprawdę dobrego, ale wygląda na to, że wchodzą w biznes oszczędzania.
Moje 2 problemy nie zostały rozwiązane. Personel był jednak przyjazny...
Życzę wam powodzenia z waszymi samochodami.

Discussion starter · #44 ·
Wrócilem właśnie z moim samochodem! To moja 4. Kia, 3. Sorento i być może ostatnia Kia w ogóle.
Mieli coś naprawdę dobrego, ale wygląda na to, że wchodzą w biznes oszczędzania.
Moje 2 problemy nie zostały rozwiązane. Personel był jednak przyjazny...
Życzę wam powodzenia z waszymi samochodami.
Dzięki i powodzenia, uwielbiam moje 2. Sorento, z wyjątkiem tego hałasu. Myślę, że każę im wymienić łącznik końcowy, wygląda na inny w porównaniu do strony kierowcy. Tajemnica trwa….

Discussion starter · #46 ·
Mój problem polega na tym, że nie wierzę, że wykonali pracę, którą rzekomo wykonali, ani nie wierzę, że większość osób, które „były obsługiwane”, została obsłużona. Nigdy nie pokazują części, które wymienili, ale kiedy próbują sprzedać ci filtr powietrza w kabinie, dostajesz filmy i zdjęcia swojego brudnego filtra.
Mój technik twierdzi, że jechał samochodem, poczuł/usłyszał hałas, naprawił go, ponownie nim jechał i zniknął! Nazywam to czystym BS, ponieważ miał dokładnie ten sam hałas, który miał, kiedy go przywiozłem.
Dealer mógł otrzymać zapłatę od Kia za usługę, której nie wykonał w moim samochodzie, wiedząc, że w pewnym momencie pojawi się wezwanie do usunięcia wad z powodu wielu skarg, a następnie rozwiążą problemy.
Oficjalnie złożę skargę do Kia i każdej agencji ochrony konsumentów, jaką uda mi się znaleźć, może to być dla mnie strata czasu w tym momencie, ale przynajmniej może to zwiększyć świadomość osób, które chcą kupić Kia Sorento lub inną Kia.
Zgadzam się, zwłaszcza gdy rzekomo zabierają samochód na jazdę próbną i twierdzą, że hałas zniknął. Kiedy część przyszła, poszedłem do działu części i potwierdziłem, że jest nowa i zwykle sprawdzam ślady po narzędziach, gdzie została zdjęta i założona. Samochód jest nowy, więc łatwo to zobaczyć. Ale myślę, że to tanie części, które mogą być wadliwe od samego początku. A ich „jazda próbna” to zwykle przejazd z warsztatu na parking. Następnym razem, gdy go przyniosę, zapewnili mnie, że technik przyjdzie ze mną, gdy będę go testował tam, gdzie chcę. Zobaczymy, jak to pójdzie. Ale tak, zgłoś to do firmy, mam już numer roszczenia.

Discussion starter · #49 ·
Wymieniono tylny prawy amortyzator, chciałbym powiedzieć, że jest lepiej, ale nie jest :( niewiarygodne, jeszcze nie skontaktowałem się z dealerem,
U mnie to samo, myślałem, że jest problem z łącznikiem stabilizatora, kiedy na to spojrzałem wizualnie, ale po prostu był lekko obrócony. Próbuję wymyślić swój następny ruch. Ten hałas jest frustrujący, występuje tylko wtedy, gdy koło wraca do pozycji wyjściowej i brzmi, jakby dochodził z podłogi po prawej stronie, a nie z nadkola.

To naprawdę do bani! To nie może być wstrząs, chyba że wszyscy zostaliśmy oszukani i nigdy nie został wymieniony... Czy ktoś z was sprawdzał spód, zespół koła zapasowego czy coś w tym stylu? Chciałbym mieć wzrok rentgenowski, żeby zajrzeć do wnętrza karoserii samochodu i wskazać problemy tym niekompetentnym doradcom. Rozważam/jestem gotów zlecić osobie trzeciej przyjrzenie się temu i zdiagnozowanie tego. Nie ma mowy, żebym miał się z tym nonsensem zmagać przez cały okres leasingu.

To naprawdę do bani! To nie może być wstrząs, chyba że wszyscy zostaliśmy oszukani i nigdy nie został wymieniony...
Czy ktoś z was sprawdzał spód, zespół koła zapasowego lub coś w tym stylu? Chciałbym mieć wzrok rentgenowski, żeby zajrzeć do wnętrza nadwozia samochodu i wskazać problemy tym niekompetentnym doradcom.
Rozważam/jestem gotów zlecić osobie trzeciej przyjrzenie się temu i zdiagnozowanie problemu. Nie ma mowy, żebym miał się z tym nonsensem zmagać przez cały okres trwania mojego leasingu
Nic luźnego, zostało dwukrotnie sprawdzone, tylko 2700 km!

Discussion starter · #53 · (Edited)
To naprawdę do bani! To nie może być amortyzator, chyba że wszyscy zostaliśmy oszukani i nigdy nie został wymieniony...
Czy ktoś z was sprawdzał spód, zespół koła zapasowego lub coś w tym stylu? Chciałbym mieć wzrok rentgenowski, żeby zajrzeć do wnętrza nadwozia samochodu i wskazać problemy tym niekompetentnym doradcom.
Rozważam/jestem gotów zlecić osobie trzeciej przyjrzenie się temu i zdiagnozowanie tego. Nie zamierzam zajmować się tym nonsensem przez całe życie leasingu.
W moim przypadku amortyzator był rzekomo nowy, technik, który wyciągnął stary, powiedział, że na pewno jest wadliwy. Ale zastanawiam się, czy on faktycznie potrafi zdiagnozować zły amortyzator, czy też „nowe” amortyzatory są dostarczane wadliwe od samego początku. Zamierzam zgłosić to do obsługi klienta Kia pod moim numerem sprawy i chyba będę to oddawał, aż coś zostanie rozwiązane. I tak, zdecydowanie rozważam oddanie go do serwisu opon i zawieszenia osób trzecich tylko w celu diagnostyki.

To naprawdę do bani! To nie może być wstrząs, chyba że wszyscy zostaliśmy oszukani i nigdy nie został wymieniony...
Rozważam/jestem gotów zlecić stronie trzeciej przyjrzenie się temu i zdiagnozowanie problemu. Nie zamierzam zajmować się tym nonsensem przez cały okres leasingu.
Rozmawiałem z kolegą z auto recyklingu lub złomowiska, zamierzamy spróbować z zespołem amortyzatorów z 21-23 Santa Fe lub Sorento, 3 śruby, łatwa wymiana, może to zająć trochę czasu, zanim dostanę jeden, ponieważ muszę poczekać na coś większego, np. silnik lub skrzynię biegów, żeby wyszło i usuną tylne amortyzatory w tym samym czasie, jestem pewien, że jeden z naszych uczestników forum powiedział, że amortyzator naprawił jego hałas, mogę uderzyć w tę samą nierówność dwa razy i mogę nie usłyszeć trzasku, nie wiem, co jeszcze to może być, nic nie jest luźne pod spodem

Mój samochód to MY21. Wymieniłem amortyzator, części na górze amortyzatora, a całe wykończenie wnętrza zostało rozebrane i nie mogą znaleźć źródła hałasu.

Discussion starter · #56 ·
Mój samochód to MY21. Wymieniłem amortyzator, części na górze amortyzatora, a całe wykończenie wnętrza zostało zdemontowane i nie mogą znaleźć źródła hałasu.
Dziwne, prawda? Mój brzmi trochę tak, jakby zostawili narzędzie zamknięte gdzieś podczas montażu lol

Ponownie testowaliśmy dzisiaj jazdę próbną, jeśli jesteś za kierownicą, dźwięk dochodzi z tyłu po prawej stronie, jeśli jesteś pasażerem, dźwięk dochodzi z tyłu po lewej stronie! Jeśli siedzisz z tyłu, dźwięk dochodzi bezpośrednio spod siedzenia, niesamowite.

Discussion starter · #58 ·
Dziwne, prawda? Mój brzmi tak, jakby zostawili narzędzie gdzieś zamknięte podczas montażu lol
Ponownie jeździliśmy dziś testowo, jeśli jesteś na miejscu kierowcy, brzmi jak prawe tylne, jeśli jesteś pasażerem, brzmi jak lewe tylne! jeśli siedzisz z tyłu, siedzenie jest bezpośrednio pod spodem, niesamowite.
Mój znajomy pojechał ze mną na jazdę próbną. Kiedy siedział z tyłu, słyszał to trochę pod podłogą. Kiedy prowadził samochód, powiedział, że jest głośniej z tyłu po prawej stronie, z miejsca kierowcy. Kiedy byłem z tyłu, brzmiało to tak, jakby było bezpośrednio pod podłogą przed siedzeniami trzeciego rzędu po prawej stronie. Ale słyszę to tylko od czasu do czasu z lewej strony, jakby dźwięk się przemieszczał. Więc, drążek stabilizatora? Tylna rama pomocnicza? ???…Lol

Mój przyjaciel pojechał ze mną na jazdę próbną. Kiedy siedział z tyłu, słyszał to trochę pod podłogą. Kiedy prowadził samochód, powiedział, że jest głośniej z prawej strony z tyłu, z miejsca kierowcy. Kiedy siedziałem z tyłu, brzmiało to tak, jakby było bezpośrednio pod podłogą przed siedzeniami trzeciego rzędu po prawej stronie. Ale słyszę to tylko od czasu do czasu z lewej strony, jakby dźwięk się rozchodził. Więc, drążek stabilizatora? Tylna rama pomocnicza? ???…Lol
Próbuję tego jutro!

41 - 60 of 520 Posts