Zeszłej nocy powtórzyłem ładowanie samochodu od 15% do 100%. Ale tym razem użyłem ładowarki Level 1 o natężeniu 12 amperów, 120 V zamiast ładowarki L2 32 ampery, 240 V użytej ostatnim razem. Ładowanie zajęło około 10 godzin i 56 minut. Jednak wynik rzuca trochę kłody pod nogi, ponieważ ładowarka zgłosiła łącznie 14,44 kWh do naładowania samochodu, co sugerowałoby jeszcze większy akumulator w Kia, mniej wydajną ładowarkę lub niedokładną ładowarkę. Ładowanie odbywało się w nocy w garażu, a temperatura była tym razem nieco niższa.
Innym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, i to może być większy, jest to, że słychać, jak samochód przechodzi cykl ogrzewania lub chłodzenia podczas ładowania (słychać włączanie/wyłączanie wentylatora podczas ładowania, co jestem prawie pewien, że ma na celu chłodzenie lub ogrzewanie akumulatora). Zatem ładowarka musi również dostarczać energię do tego celu. Sugerowałoby to mniejszy akumulator w Kia niż ten zgłoszony przez ładowarkę.
Jeśli chodzi o to, co mierzy ładowarka (moc wychodząca z ładowarki lub energia wchodząca z gniazda AC), nie jestem pewien, ale dla mnie byłoby najbardziej logiczne, że mierzy ona moc wychodzącą, ponieważ tym jesteśmy najbardziej zainteresowani. Czytałem również, że ładowanie L1 jest mniej wydajne niż ładowanie L2 o około 5%, ale nie próbowałem tego potwierdzić. Dobrym eksperymentem byłoby użycie jednego z tych gniazd AC z monitorowaniem mocy, podłączenie do niego ładowarki i zmierzenie mocy z gniazda, aby porównać ją z tym, co zgłasza ładowarka. Może kiedyś spróbuję.
Power Monitoring AC Socket
Moja ładowarka L2 to Emporium, co jest bardziej nazwą marki i specjalizują się w produkcji produktów do pomiaru mocy. Moja ładowarka L1 to tania, bezimienna ładowarka z Amazon.
Jeśli ktoś inny ma ładowarkę, która mierzy dostarczaną moc podczas ładowania, dajcie nam znać, co otrzymujecie podczas ładowania swojego PHEV od 15-100%.