Kia Forum banner

Limit PHEV maksymalnej pojemności ładowania?

1 reading
21K views 34 replies 11 participants last post by  OttawaKIAGuy  
#1 ·
Prawdopodobnie dobrym pomysłem jest ograniczenie pojemności ładowania akumulatora do mniej niż 100% dla trwałości. Czy istnieje ustawienie, które automatycznie zatrzymuje ładowanie po osiągnięciu progu procentowego? Widziałem ustawienie w PHEV / zarządzanie ładowaniem / ładowanie AC. Wybrałem 90% zamiast 100%, ale wydaje się to nie mieć wpływu na ładowanie.

#2 ·
Prawdopodobnie dobrym pomysłem jest ograniczenie pojemności ładowania akumulatora do mniej niż 100% dla trwałości. Czy istnieje ustawienie, które automatycznie zatrzymuje ładowanie po osiągnięciu progu procentowego? Widziałem ustawienie w PHEV / zarządzanie ładowaniem / ładowanie AC. Wybrałem 90% zamiast 100%, ale wydaje się to nie mieć wpływu na ładowanie.
Jestem również ciekaw, ponieważ mój ładuje się do 100% niezależnie od ustawień. Szukam również ładowarki poziomu 2 o natężeniu 32 A.

#4 · (Edited)
Myślę, że wspomniane przez Ciebie ustawienie 90% dotyczy prądu ładowania, a nie maksymalnego naładowania akumulatora. Jeśli zmniejszysz prąd ładowania, po prostu wydłużysz czas ładowania (o 10% dla prądu 90%).

Nie widzę ustawienia maksymalnego naładowania akumulatora i zgadzam się, że miło byłoby je mieć. Pełne EV zwykle mają takie ustawienie. Jednak nie wszystkie ładowarki są wystarczająco inteligentne, aby to rozpoznać (tańsze przenośne ładowarki poziomu 2 często nie).

Jeśli chcę ograniczyć maksymalną ilość ładowania, patrzę na szacowany czas ładowania samochodu, gdy zaczynam ładowanie, a następnie ustawiam minutnik kuchenny na dowolny procent, który chcę. To nie jest idealne, ale nie znam niczego lepszego. Jeśli używasz dostarczonej ładowarki 120 V poziomu 1, możesz dostać minutnik, w którym podłączasz ładowarkę do minutnika, a minutnik do gniazdka AC.

Miło byłoby wiedzieć dokładnie, jakiego typu akumulatora litowego używa Sportage PHEV. Jeśli używają fosforanu litu, lepiej tolerują pozostawanie naładowanym w 100%, chociaż w przypadku długotrwałego przechowywania nadal ładowałbym tylko do 50-60%, jeśli to możliwe. Niektóre tańsze EV, takie jak Tesla Model 3/Y standard range, oferują teraz akumulatory litowo-fosforanowe. Są bardziej stabilne i nie przeszkadza im dodatkowe ładowanie tak bardzo jak litowo-jonowym (mniejsze prawdopodobieństwo zapalenia się), ale mają o około 20% mniejszą pojemność.

Zgadzam się również, że Sportage PHEV może mieć bufor, w którym gdy samochód mówi, że ma 100% naładowania, może w rzeczywistości mieć 90%. Ale nie jestem tego pewien.

#7 ·
Myślę, że wspomniane przez Ciebie ustawienie 90% dotyczy prądu ładowania, a nie maksymalnego naładowania akumulatora. Jeśli zmniejszysz prąd ładowania, po prostu wydłużysz czas ładowania (o 10% dla prądu 90%).

Nie widzę ustawienia maksymalnego naładowania akumulatora i zgadzam się, że miło byłoby je mieć. Pełne EV zwykle mają takie ustawienie. Jednak nie wszystkie ładowarki są wystarczająco inteligentne, aby to rozpoznać (tańsze przenośne ładowarki poziomu 2 często nie).

Jeśli chcę ograniczyć maksymalną ilość ładowania, patrzę na szacowany czas ładowania samochodu, gdy zaczynam ładowanie, a następnie ustawiam minutnik kuchenny na żądany procent. To nie jest idealne, ale nie wiem nic lepszego. Jeśli używasz dostarczonej ładowarki 120 V poziomu 1, możesz dostać minutnik, w którym podłączasz ładowarkę do minutnika, a minutnik do gniazdka AC.

Miło byłoby wiedzieć, jakiego dokładnie akumulatora litowego używa Sportage PHEV. Jeśli używają fosforanu litu, lepiej tolerują pozostawanie naładowanym w 100%, chociaż w przypadku długotrwałego przechowywania nadal ładowałbym tylko do 50-60%, jeśli to możliwe. Niektóre tańsze EV, takie jak Tesla Model 3/Y standard range, oferują teraz akumulatory litowo-fosforanowe. Są bardziej stabilne i nie przeszkadza im dodatkowe ładowanie tak bardzo jak litowo-jonowym (mniejsze prawdopodobieństwo zapalenia się), ale mają o około 20% mniejszą pojemność.

Zgadzam się również, że Sportage PHEV może mieć bufor, w którym samochód mówi, że ma 100% naładowania, ale w rzeczywistości ma 90%. Ale nie jestem tego pewien.
Zgadzam się, że prawdopodobnie istnieje margines bezpieczeństwa. Niemniej jednak generalnie ograniczam ładowanie do 90% i po prostu ustawiam alarm w telefonie na obliczony czas, aby mi przypomnieć. Mniej więcej raz w miesiącu pozwalam mu osiągnąć 100%. Również raz w miesiącu uruchamiam go na autostradzie w trybie hybrydowym, aby silnik i olej dobrze się rozgrzały, aby je zakonserwować.

#5 ·
Tak, wiem, że nie można rozładować baterii poniżej 20%. Ustawienie timera wydaje się kłopotliwe. Istnieje jednak sposób na ręczne zatrzymanie ładowania w aplikacji, chociaż tego nie próbowałem. Ponadto moja ładowarka Emporia poziomu 2 nie jest wystarczająco inteligentna, aby wykryć aktualny procent naładowania.

#12 ·
Nie przypominam sobie niczego na ten temat w instrukcji. Można by pomyśleć, że zbudują ogranicznik w interfejsie użytkownika samochodu, jeśli tak jest, ponieważ próbuję znaleźć to ustawienie od czasu rozpoczęcia tego posta. Dealer nic mi nie wspomniał. Używam również ładowarki poziomu 2 w domu. Nie pozwalam jednak na ładowanie przez noc.

#14 ·
Jestem podobny do paulaker w tym, że zwykle ładuję do 80% patrząc na szacowany czas ładowania po podłączeniu samochodu i odejmując około 35 minut (zakładając, że masz co najmniej ładowarkę poziomu 2 o natężeniu 32 A, jeśli nie, dostosowujesz ją w oparciu o całkowity czas ładowania). Następnie ustawiam alarm na ten czas i zbliżam się do 80% naładowania.

Na następną jazdę wyjadę albo z 80% naładowania, jeśli to krótka jazda, albo spędzę tylko 30 minut (z moją ładowarką L2 32 A), aby w pełni naładować samochód przed wyjazdem.

Nie mówię, że musisz robić coś takiego, po prostu staram się przedłużyć żywotność baterii tak bardzo, jak to możliwe i z tego, co czytałem o bateriach litowych, może to pomóc. Ponadto, jak wspomniałem wcześniej, z danych diagnostycznych OBD widziałem, że 100% naładowania w Kia Sportage PHEV jest w rzeczywistości ograniczone do około 95% przez system zarządzania akumulatorem (BMS) firmy Kia. Myślę, że jeśli zostawisz samochód naładowany do 100% na jeden dzień, to nie jest duży problem, ale nie zostawiłbym go naładowanego do 100% dłużej niż to.

Planuję zacząć sprawdzać, ile kWh potrzeba, aby naładować od 15% (gdzie samochód przełącza się z akumulatora na gaz) do 100%, aby dodatkowo potwierdzić rzeczywistą pojemność akumulatora. Kia twierdzi, że to akumulator 13,8 kWh, ale nie wiem, czy to pełny akumulator, czy 85% akumulatora używanego tylko do pracy elektrycznej (i czy uwzględniono również 5% buforu?).

#15 ·
To pojęcie jest interesujące, ponieważ bateria ma realny potencjał do codziennego pełnego ładowania i rozładowywania. Kwestionuję żywotność baterii i to, jak szybko może pogorszyć się jej pojemność. W przeciwieństwie do pełnego pojazdu elektrycznego, który generalnie nie musi być ładowany codziennie i środków ostrożności dotyczących ładowania do 80 lub 90% oraz unikania rozładowania poniżej 20%, w przypadku hybryd typu plug-in nie robimy nic z tego.

#17 ·
To pojęcie jest interesujące, ponieważ bateria ma realny potencjał, aby była codziennie w pełni ładowana i rozładowywana. Kwestionuję żywotność baterii i to, jak szybko może pogorszyć się jej pojemność. W przeciwieństwie do pełnego EV, które generalnie nie musi być ładowane codziennie i środków ostrożności dotyczących ładowania do 80 lub 90% i unikania rozładowania poniżej 20%, nie robimy tego w przypadku PHEV.
Zarówno EV, jak i PHEV mają wbudowaną rezerwę na długowieczność i są odpowiednio zaprojektowane, zwłaszcza w porównaniu z hybrydą, która ma pakiet przeznaczony do szybkiego, małego ładowania/rozładowywania - pytanie brzmi, ile (prawdziwa vs. użyteczna pojemność) i jak zachowuje się komputer.

Zatem 0% i 100% baterii to tak naprawdę nie 0 ani 100%. Może to być duża rezerwa, jak w przypadku Chevy Volt, który dobrze się starzeje na froncie baterii. (choć to jednorazowa akcja...)

#18 ·
Właśnie opuściłem swój północny dom na 4-miesięczny pobyt w naszym południowym domu. Nie zabrałem ze sobą nowego Sportage PHEV i zbadałem również ładowanie i konserwację 12-woltowego akumulatora rozruchowego. Moją decyzją jest, aby krewny prowadził samochód raz na trzy tygodnie. Zostawiłem go z 80% naładowania i poprosiłem, aby lekko go naładowała podczas sprawdzania domu. Zazwyczaj zostawiam nasz samochód z silnikiem benzynowym podłączony do prostownika, ale zdecydowałem się tego nie robić z PHEV. Dam znać, jak to pójdzie, kiedy wrócę na północ pod koniec maja. Naprawdę potrzeba więcej informacji od dealerów i KIA na te pytania...

#21 ·
Oto więcej informacji na temat pojemności akumulatora Sportage PHEV.

Kia podaje pojemność akumulatora na 13,8 kWh. Kiedy jadę w trybie ECO EV, silnik włącza się, gdy wyświetlany poziom naładowania spada do około 15% (pomijam sytuację, gdy silnik uruchamia się w celu nagrzania samochodu, co zwykle nie ma miejsca w ciepłe letnie dni).

Dzisiaj naładowałem mojego PHEV od 15% do 100% za pomocą ładowarki L2 o natężeniu 32 A. Zajęło to około 1 godziny i 45 minut i według mojej ładowarki dostarczyło 13,0 kWh energii, aby osiągnąć 100%. Wcześniej wspomniałem, że mój analizator OBD wskazał, że w akumulatorze może być 5% buforu, którego Kia nie wykorzystuje. Cóż, 13,8 kWh to o 6% więcej niż 13 kWh, które dostarczyła moja ładowarka, co jest dość bliskie temu 5% buforowi.

A teraz, jak wytłumaczyć te pozostałe 15%, które nie są dostępne do pełnego użytku elektrycznego, ale są wykorzystywane w trybie HEV? Sprawdziłem rozmiar akumulatora Kia Sportage HEV i Kia ocenia go na 1,49 kWh. Jeśli dodam 1,49 kWh dla HEV do 13,8 kWh dla PHEV, otrzymam 15,29 kWh, co moim zdaniem może być zbliżone do rzeczywistej wielkości akumulatora Sportage PHEV.

Jak się okazuje, 85% z 15,29 kWh zaokrągla się do 13,0 kWh, co jest takie samo, jak to, co zgłosiła moja ładowarka podczas ładowania od 15% do 100% naładowania. To potwierdza moją teorię, że całkowita pojemność akumulatora PHEV obejmuje 1,49 kWh dla trybu HEV, 13 kWh dla użytku PHEV oraz dodatkowy bufor 0,8 kWh, który nie jest wykorzystywany. Prawdopodobnie istnieje inny bufor na dolnym końcu ładowania, ponieważ nie sądzę, aby akumulator kiedykolwiek schodził do 0% (chyba że coś pójdzie nie tak) i nie pamiętam, żeby kiedykolwiek schodził poniżej 12-14% naładowania.

Jest zima, a temperatura otoczenia wynosiła około 32 stopni, kiedy ładowałem samochód. Temperatura wpływa na zasięg akumulatora (widzę około 10-12% straty w tej temperaturze), ale nie jestem pewien, czy wpływa to na całkowite naładowanie, które zaobserwowałem. Będę musiał spróbować tego ponownie w cieplejszy dzień. Zamierzam również użyć innej ładowarki, aby potwierdzić, że naładowanie PHEV od 15% do 100% na wyświetlaczu samochodu zajmuje około 13 kWh.

#22 ·
Oto więcej informacji na temat pojemności akumulatora Sportage PHEV.

Kia podaje pojemność akumulatora na 13,8 kWh. Kiedy jadę w trybie ECO EV, silnik włącza się, gdy wyświetlany poziom naładowania spada do około 15% (pomijam sytuacje, gdy silnik uruchamia się w celu nagrzania samochodu, co zwykle nie ma miejsca w ciepłe letnie dni).

Dzisiaj naładowałem mojego PHEV od 15% do 100% za pomocą ładowarki L2 o natężeniu 32 A. Zajęło to około 1 godziny i 45 minut i według mojej ładowarki dostarczyło 13,0 kWh energii, aby osiągnąć 100%. Wcześniej wspomniałem, że mój analizator OBD wskazywał, że w akumulatorze może być 5% buforu, którego Kia nie wykorzystuje. Cóż, 13,8 kWh to o 6% więcej niż 13 kWh, które dostarczyła moja ładowarka, co jest dość bliskie temu 5% buforowi.

Jak teraz wytłumaczyć te pozostałe 15%, które nie są dostępne do pełnego użytku elektrycznego, ale są wykorzystywane w trybie HEV? Sprawdziłem rozmiar akumulatora Kia Sportage HEV i Kia ocenia go na 1,49 kWh. Jeśli dodam 1,49 kWh dla HEV do 13,8 kWh dla PHEV, otrzymam 15,29 kWh, co moim zdaniem może być zbliżone do rzeczywistej wielkości akumulatora Sportage PHEV.

Jak się okazuje, 85% z 15,29 kWh daje 13,0 kWh, czyli tyle samo, ile pokazała moja ładowarka podczas ładowania od 15% do 100% naładowania. To potwierdza moją teorię, że całkowity rozmiar akumulatora PHEV obejmuje 1,49 kWh dla trybu HEV, 13 kWh dla użytku PHEV plus kolejny bufor 0,8 kWh, który nie jest używany. Prawdopodobnie istnieje kolejny bufor na dolnym końcu ładowania, ponieważ nie sądzę, aby akumulator kiedykolwiek schodził do 0% (chyba że coś się stanie źle) i nie pamiętam, żebym kiedykolwiek widział go poniżej 12-14% naładowania.

Jest zima, a temperatura otoczenia wynosiła około 32 stopni, kiedy ładowałem samochód. Temperatura wpływa na zasięg akumulatora (widzę około 10-12% straty w tej temperaturze), ale nie jestem pewien, czy wpływa to na całkowite ładowanie, które zaobserwowałem. Będę musiał spróbować tego ponownie w cieplejszy dzień. Zamierzam również użyć innej ładowarki, aby potwierdzić, że naładowanie PHEV od 15% do 100% na wyświetlaczu samochodu zajmuje około 13 kWh.
Ciekawe informacje, czy ładowarka uwzględnia potencjalne straty w transmisji? (Nie mam pojęcia, jaki to może być %.)

#26 · (Edited)
Zeszłej nocy powtórzyłem ładowanie samochodu od 15% do 100%. Ale tym razem użyłem ładowarki Level 1 przy 12 amperach, 120 V zamiast ładowarki L2 32 ampery, 240 V użytej ostatnim razem. Ładowanie zajęło około 10 godzin i 56 minut. Jednak wynik rzuca trochę kłody pod nogi, ponieważ ładowarka zgłosiła łącznie 14,44 kWh do naładowania samochodu, co sugerowałoby jeszcze większy akumulator w Kia, mniej wydajną ładowarkę lub niedokładną ładowarkę. Ładowanie odbywało się w nocy w garażu, a temperatura była tym razem nieco niższa.

Innym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, a który może być większy, jest to, że słychać, jak samochód przechodzi cykl ogrzewania lub chłodzenia podczas ładowania (słychać włączanie/wyłączanie wentylatora podczas ładowania, co jestem prawie pewien, że ma na celu schłodzenie lub ogrzanie akumulatora). Zatem ładowarka musi również dostarczać zasilanie do tego celu. Sugerowałoby to mniejszy akumulator w Kia niż ten zgłoszony przez ładowarkę.

Jeśli chodzi o to, co mierzy ładowarka (moc wychodząca z ładowarki lub energia wchodząca z gniazda AC), nie jestem pewien, ale dla mnie byłoby najbardziej logiczne, że mierzy ona moc wychodzącą, ponieważ to nas najbardziej interesuje. Czytałem również, że ładowanie L1 jest mniej wydajne niż ładowanie L2 o około 5%, ale nie próbowałem tego potwierdzić. Dobrym eksperymentem byłoby użycie jednego z tych gniazd AC z monitorowaniem mocy, podłączenie do niego ładowarki i zmierzenie mocy z gniazda, aby porównać ją z tym, co zgłasza ładowarka. Może kiedyś spróbuję.

Power Monitoring AC Socket

Moja ładowarka L2 to Emporium, która jest bardziej nazwą marki i specjalizuje się w produkcji produktów do pomiaru mocy. Moja ładowarka L1 to tania, bezimienna ładowarka z Amazon.

Jeśli ktoś inny ma ładowarkę, która mierzy moc dostarczaną podczas ładowania, dajcie nam znać, co otrzymujecie podczas ładowania swojego PHEV od 15-100%.

#27 ·
Zeszłej nocy powtórzyłem ładowanie samochodu od 15% do 100%. Ale tym razem użyłem ładowarki Level 1 o natężeniu 12 amperów, 120 V zamiast ładowarki L2 32 ampery, 240 V użytej ostatnim razem. Ładowanie zajęło około 10 godzin i 56 minut. Jednak wynik rzuca trochę kłody pod nogi, ponieważ ładowarka zgłosiła łącznie 14,44 kWh do naładowania samochodu, co sugerowałoby jeszcze większy akumulator w Kia, mniej wydajną ładowarkę lub niedokładną ładowarkę. Ładowanie odbywało się w nocy w garażu, a temperatura była tym razem nieco niższa.

Innym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę, i to może być większy, jest to, że słychać, jak samochód przechodzi cykl ogrzewania lub chłodzenia podczas ładowania (słychać włączanie/wyłączanie wentylatora podczas ładowania, co jestem prawie pewien, że ma na celu chłodzenie lub ogrzewanie akumulatora). Zatem ładowarka musi również dostarczać energię do tego celu. Sugerowałoby to mniejszy akumulator w Kia niż ten zgłoszony przez ładowarkę.

Jeśli chodzi o to, co mierzy ładowarka (moc wychodząca z ładowarki lub energia wchodząca z gniazda AC), nie jestem pewien, ale dla mnie byłoby najbardziej logiczne, że mierzy ona moc wychodzącą, ponieważ tym jesteśmy najbardziej zainteresowani. Czytałem również, że ładowanie L1 jest mniej wydajne niż ładowanie L2 o około 5%, ale nie próbowałem tego potwierdzić. Dobrym eksperymentem byłoby użycie jednego z tych gniazd AC z monitorowaniem mocy, podłączenie do niego ładowarki i zmierzenie mocy z gniazda, aby porównać ją z tym, co zgłasza ładowarka. Może kiedyś spróbuję.

Power Monitoring AC Socket

Moja ładowarka L2 to Emporium, co jest bardziej nazwą marki i specjalizują się w produkcji produktów do pomiaru mocy. Moja ładowarka L1 to tania, bezimienna ładowarka z Amazon.

Jeśli ktoś inny ma ładowarkę, która mierzy dostarczaną moc podczas ładowania, dajcie nam znać, co otrzymujecie podczas ładowania swojego PHEV od 15-100%.
To całkowita moc zużyta do ładowania, która obejmuje straty ładowania. Ładowanie 120 V na poziomie 1 może mieć 20% strat, a zimą nawet większe straty.

#32 ·
Dla odniesienia, mój Emporia L2 EVSC zarejestrował, że pełne ładowanie (od 0 km zasięgu EV do 34 mil zasięgu EV) zajmuje około 12,7 kWh.
Dzięki za info!

To jest całkiem blisko 13 kWh, które mój Emporia powiedział, że zużył do naładowania PHEV od 15-100%, i wydaje się zgadzać z całkowitą pojemnością baterii PHEV, która jest większa niż specyfikacja Kia 13,8 kWh. Najwyraźniej te 13,8 kWh nie obejmuje 15% zarezerwowanych dla pracy HEV po wyczerpaniu czysto elektrycznej części, ani nie obejmuje żadnego dodatkowego bufora, który moim zdaniem może wynosić około 5% więcej, ale może być większy.