Kia Forum banner

Silnik przerywa, dławi się, szarpie.

1 reading
563 views 19 replies 4 participants last post by  nstoolman1  
#1 · (Edited)
Silnik zatrzymuje się i uruchamia w około 2 sekundy. Powoduje gwałtowne działanie bez wyrzucania jakichkolwiek kodów... 2003 Sorento EX, 3.5 v6, automatyczna, ze 160 000 mil. Bardzo dobrze utrzymany i działający bez zarzutu do tego momentu, odbył podróż i wtedy wszystko się zaczęło. To nie jest tak jak pojedynczy cylinder, to bardziej wszystkie cylindry się zatrzymują, a następnie uruchamiają ponownie. (Będę to nazywał wypadaniem zapłonu) wypadł zapłon, 5 sekund później znowu wypadł zapłon, 10 sekund później znowu wypadł zapłon. Zwolniłem i nie wróciło to przez kolejne 500 mil jazdy. Potem zdarzyło się to znowu i znowu. Częściej i dłużej. W końcu dostałem kod dla wypadania zapłonu cyl.6. Wymieniłem świece zapłonowe, przewody i cewki zapłonowe. Ten sam problem się pogarsza... W końcu dostałem kolejny kod, czujnik położenia wałka rozrządu. Wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu, ten sam problem się pogarsza. Teraz dzieje się to na biegu jałowym we wszystkich zakresach obrotów. (Niektóre dni wcale się to nie dzieje). Przyglądam się teraz lokalizacjom uziemienia, ale wszelkie przemyślenia lub pomoc byłyby mile widziane.

#3 ·
Przepływ paliwa jest obserwowalnym przypuszczeniem, ale ciśnienie jest dobre. Tak, użyto oscyloskopu. Moje założenie jest takie, że konwulsje silnika powodują, że komputer "widzi" czujnik położenia wałka rozrządu niesynchronizowany z wałem korbowym? Nie jestem pewien, to tylko przypuszczenie.

#4 ·
Przepływ paliwa jest obserwowalnym przypuszczeniem, ale ciśnienie jest dobre.
Tak, użyłem oscyloskopu.
Moje założenie jest takie, że konwulsje silnika powodują, że komputer "widzi" czujnik położenia wałka rozrządu poza synchronizacją z wałem korbowym?
Nie jestem pewien, to tylko przypuszczenie.
Ponieważ masz oscyloskop, nagraj korelację CAM/Crank i opublikuj przebieg.

#11 ·
Czy możesz teraz znaleźć przebieg znanej dobrej wartości, aby porównać korelację?
Pomóż mi zrozumieć?
Przebieg pokazywał prawidłową wyrażoną wartość z wyraźną i poprawną formą. Gdyby masa była zła, byłoby to zepsute. Zarówno wartość dodatnia, jak i wartości sygnału były w świetnej formie.
Czas trwania sygnału wału korbowego jest spójny i odpowiednio przeskalowany.
Sygnał wałka rozrządu był odpowiednio przeskalowany do sygnału wału korbowego z poprawnym punktem nastawy (dłuższa fala).
Co chciałbyś porównać?

#13 ·
Chociaż masz przebieg krzywki/wałka korbowego, ważne jest teraz, aby upewnić się, że wyzwalacze występują we właściwym czasie w stosunku do siebie i GMP. Wiem, to mylące!! Korekty paliwa wskazują na bardzo ubogą mieszankę. ST i LT muszą być połączone, aby uzyskać odpowiednią skorygowaną wartość. W tym momencie należy potwierdzić korelację krzywki/wałka korbowego, zanim zaczniesz martwić się o korekty. Dla przyszłych odniesień, bliżej "0" jest pożądane.

#14 ·
Mimo że masz przebieg Cam/Crank, ważne jest teraz, aby upewnić się, że wyzwalacze występują we właściwym czasie w odniesieniu do siebie nawzajem i GMP.. Wiem, to mylące!!

Korekty paliwa zgłaszają bardzo ubogą mieszankę.. ST i LT muszą być połączone, aby uzyskać odpowiednią, skorygowaną ilość. W tym momencie należy potwierdzić korelację Cam/crank, zanim zaczniesz martwić się o korekty. Dla przyszłych odniesień, bliżej "0" jest pożądane..
Niezbyt mylące, rozumiem, że byłoby to optymalne. Naprawdę doceniam "Testuj, nie zgaduj".

Zdrowy rozsądek mówi nam, że ECU kontroluje również czas na podstawie tych informacji, a także fazowania wałka rozrządu, gdyby nie było zsynchronizowane GMP, działałby nierówno i wyrzucał kod.
Silnik ten działał bardzo płynnie i miał dobrą moc, gdy nie "wypadał", co wskazuje, że jest prawidłowo ustawiony.
To nie tylko zgadywanie, to zaobserwowana prawda.
Teraz nie oznacza to, że coś w VVT nie wychodzi z fazy, gdy występuje "wypadanie zapłonu", jednak nie jestem w stanie zmierzyć przebiegu w momencie zdarzenia, tylko dlatego, że nie jest to praktyczne podczas jazdy po drodze. Lol.
Kiedy pracuje na biegu jałowym, wszystko wydaje się być w porządku.
Jeśli jadę i zaczyna "wypadać", mogę go wyłączyć, a ponowne uruchomienie zwykle powoduje, że problem znika na jakiś czas, chociaż nie jest to gwarantowane.
Wczoraj wieczorem sprawdziłem również różne masy. Wszystko było solidne, następnie przetestuję masę w ECU.

#17 ·
Nagrywałem skaner ze znacznikami dla zdarzeń. Widzę spadek obrotów, a także wchodzenie i wychodzenie z pętli otwartej / zamkniętej, gdy występuje zdarzenie. Niewiele się tak naprawdę zmienia (poza oczywistym powiązaniem ze spadkiem obrotów, tj. obciążeniem%). Nie wiem, jak mógłbym ci to pokazać bez przesłania wideo. Na czym konkretnie Twoim zdaniem powinienem się skupić?

#18 ·
Nic nowego do zgłoszenia, monitorowałem skanerem i nic nie znalazłem.
Odkryłem, że Kia / Hyundai oba używają "wolnego" odczytu i reakcji danych komputerowych... może to mieć poważną awarię i nawet jej nie wykryć, tylko zobaczyć skutki.
Wziąłem to do dealera...
Oni też nie mogą tego rozgryźć, 2 tygodnie bez postępu, ale dużo drapania się po głowie...

#19 ·
Czy Twój mechanik potrafi zarejestrować DANE na SCOPE?

Użycie skanera, zwłaszcza jeśli nie jest to najwyższej klasy, nie pozwoli na przechwycenie DANYCH, a także wyświetlenie większej liczby PIDów zmniejszy prędkość...
Jeśli nie, to wykracza poza jego skalę wynagrodzeń...

Musisz znaleźć diagnostyka, a nie mechanika...

#20 ·
Tylko uwaga. Klipsy wiązki wtryskiwaczy stają się bardzo kruche. Wystarczy niewiele, aby się poluzowały i spowodowały wypadanie zapłonu. Musiałem wymienić jeden przy drugiej wymianie przepustnicy po tym, jak śledziłem wypadanie zapłonu nr 5. Jeśli masz kontakt z mechanikiem, przedyskutuj to z nim, jeśli znowu będzie miał zdjętą górną pokrywę.