Kia Forum banner
1 - 3 of 3 Posts

· Registered
2011 Kia Sorento SX 2.4L AWD, 2013 Hyundai Genesis, 1996 Toyota Camry, 1965 MGB, 2022 Subaru Ascent
Joined
·
23 Posts
Discussion Starter · #1 ·
All gauges seem to get frozen in time. I turn the car on, tachometer registers 800isg, speedometer is 0, and fuel/temp gauges seem normal. Start driving but all gauges stay where they are as if frozen in time. This is me driving at about 30 mph:
Car Vehicle Speedometer Motor vehicle Odometer


on the highway all stays the same, but then I flash the high beams to let a car over, and the gauges all jump to what they are supposed to be and freeze there. Me stuck in traffic a couple minutes later:
Car Vehicle Speedometer Trip computer Odometer

Get on side road and play with high beam stalk but cannot get the gauges to react. Park the car for a bit. When I get back, everything still frozen back to idle amounts, but after 5 minutes of driving the check engine light comes on.
Speedometer Tachometer Vehicle Trip computer Gauge

After another 10 minutes of driving all gauges return to normal function but check engine light remains on. I will scan the code tomorrow, but haven’t seen anything like this before. It’s not like the gauges are dead, they just go the the value at a specific moment then get frozen there. Maybe a bad ground somewhere? Any suggestions? Many thanks.
 

· Registered
2011 Kia Sorento SX 2.4L AWD, 2013 Hyundai Genesis, 1996 Toyota Camry, 1965 MGB, 2022 Subaru Ascent
Joined
·
23 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Update - the check engine light is for 0462 fuel level sensor A circuit low input and 2067 fuel level sensor B circuit low. Maybe the level sensor is going bad and causing a short in the circuit and making all gauges go weird. Of course the fuel sending unit on the 2011 model is separate from the fuel pump, but is showing as discontinued and no stock on several web sites. Hate to replace a part without inspecting but will order a new one to replace it.
 

· Registered
2011 Kia Sorento SX 2.4L AWD, 2013 Hyundai Genesis, 1996 Toyota Camry, 1965 MGB, 2022 Subaru Ascent
Joined
·
23 Posts
Discussion Starter · #6 ·
I pulled the sending unit and read the resistance as the float was moved. There are points of contact that don’t read in the middle of the sweep. That contact area is also discolored. I checked the new one and it read consistently through the range. New unit is in place and code cleared. All is functioning as it should. I’ll see what happens over the next couple of weeks.
Bottle Fluid Circuit component Pliers Hardware programmer
 
1 - 3 of 3 Posts
Top