Kia Forum banner

1 - 10 of 10 Posts

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Discussion Starter #1
We have 36,000 miles on our Borrego. Last week multiple warning lights came on - ABS, 4 wheel drive system, ESC off, Brake & DBC. When I pulled over, the vehicle would only shift into neutral from drive. It would not shift into reverse or park. I shut the vehicle off, waited a couple of minutes and restarted it. All the warning lights were gone and I was able to shift into all positions. I took it to the dealer and they couldn't find anything wrong. Last night it happened again as well as this morning. But this morning the malfunction indicator also appeared. As I drove my kids to school and returned home, the lights popped on and off several times. When the lights are on the speedometer doesn't work either. The vehicle operates normally other than the shifting issue, the speedometer and now the cruise. It seems like it has to be some kind of computer module glitch. Anyone else with similar issue???
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
I only see this forum now that combines mojava and borrego and is THIS thread?? What was your solution or did you just sell it?
 

·
Registered
09 Borrego EX V8 2WD
Joined
·
103 Posts
We have 36,000 miles on our Borrego. Last week multiple warning lights came on - ABS, 4 wheel drive system, ESC off, Brake & DBC. When I pulled over, the vehicle would only shift into neutral from drive. It would not shift into reverse or park. I shut the vehicle off, waited a couple of minutes and restarted it. All the warning lights were gone and I was able to shift into all positions. I took it to the dealer and they couldn't find anything wrong. Last night it happened again as well as this morning. But this morning the malfunction indicator also appeared. As I drove my kids to school and returned home, the lights popped on and off several times. When the lights are on the speedometer doesn't work either. The vehicle operates normally other than the shifting issue, the speedometer and now the cruise. It seems like it has to be some kind of computer module glitch. Anyone else with similar issue???
I only see this forum now that combines mojava and borrego and is THIS thread?? What was your solution or did you just sell it?
If you have the V8 Borrego, there is a TSB that addresses this issue.
View attachment Borrego-TSB-ZF ATM MECHATRONIC-035.pdf
 

·
Registered
Joined
·
17 Posts
Yes....if a speed sensor goes out all hell breaks loose with the 4wd and traction control...
in my case, a front right wheel bearing was replace under warranty by KIA and it went bad and it caused damage to the sensor that then had to be replaced.
All those lights..one wheel sensor.


I got the same problem last week, ever got an answer ?
 

·
Registered
15 K900, 13 Sportage
Joined
·
130 Posts
If it is a V8 then the mechatronic assembly is faulty. Basically the brain inside of the transmission. Hopefully you're the original owner and it's covered power train.. Just replaced one the other day and it was about 4700.00 warranty cost. Found out that particular trans is a bmw product. Had to wait 2 weeks for the part and had to replace it twice first one was faulty. Almost a 9k Kia warranty claim.. Fun stuff
 

·
Registered
09 Borrego EX V8 2WD
Joined
·
103 Posts
If it is a V8 then the mechatronic assembly is faulty. Basically the brain inside of the transmission. Hopefully you're the original owner and it's covered power train.. Just replaced one the other day and it was about 4700.00 warranty cost. Found out that particular trans is a bmw product. Had to wait 2 weeks for the part and had to replace it twice first one was faulty. Almost a 9k Kia warranty claim.. Fun stuff
If it is a V8, here is the TSB for the fix. I had mine done at around 22K miles.
View attachment Borrego-TSB-ZF ATM MECHATRONIC-035.pdf
 
1 - 10 of 10 Posts
Top