Intermitant Engine Area Noise - Kia Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 08-07-2018, 07:30 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Feb 2011
Location: Wayne, NJ
Posts: 7
Drives: 2009 Borrego; 2008 Sportage; 2016 Picanto (in Peru)
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Intermitant Engine Area Noise

I have a 2009 Borrego V6 with 163K miles that is exhibiting a very loud sound at random times, more on startup, but at other times, It is a very loud rapid clanking coming from the front of the engine. It sounds similar to something being hit by the fan blade. I have checked the fan and isolated the sound from the AC system(killed the AC when noise starts). It doesn't sound like the normal timing belt tensioner after a cold period and it doesn't happen often enough for the service people to hear it.

If the car is warm, left for an hour and started, it sometimes happens. Killing the ignition and restarting eliminates the noise. Sometimes it stops before I can get to the ignition switch. When it happens, it is VERY loud, but it only happens every couple of weeks and the car is used daily. It has also happened randomly at high speeds on the highway for a few seconds, and then stops.

Has anyone run into this and found the problem?


Last edited by olderguy; 08-19-2018 at 05:36 AM. Reason: oops sorry for the spelling errors
olderguy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 09-22-2018, 07:30 AM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Feb 2011
Location: Wayne, NJ
Posts: 7
Drives: 2009 Borrego; 2008 Sportage; 2016 Picanto (in Peru)
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
I may have solved it. Posting this for others that may find the thread.

I decided to replace the serpentine belt and the idler and tensioner pulleys and the sound has not come back. Neither pully bearing feels sloppy or coarse, but they are both original and it could be that one of them was starting to fail.

Last edited by olderguy; 09-22-2018 at 07:32 AM.
olderguy is offline  
Reply

  Kia Forum > KIA Models > Kia Mohave & Borrego



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2007 2.4l engine noise puddleglum2 Kia Carens & Rondo Forum 6 04-30-2018 01:58 AM
2013 2.4 Engine noise - 2,100 rpm csherman 4G (2011+) Optima 2 12-11-2017 10:17 PM
Weird noise when engine is ON jrod 3G 2011 - 2016 Sportage 1 09-07-2015 09:27 PM
Engine Noise nuttntoit 2G (1998 - 2001) Sephia 15 03-06-2007 08:19 AM
ticking noise from engine kevmac Kia Carnival & Sedona (2002 - 2005) 2 06-30-2006 01:49 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On