2001 Kia Optima (Automatic) Transmission Problem...Ideas? - Page 4 - Kia Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #31 of 37 (permalink) Old 12-25-2009, 08:29 AM
Newbie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 18
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

any one knows where are these 2 sensor located on kia sefia 2001 the output/ input sensors?

thanks in advance

cooldin78 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #32 of 37 (permalink) Old 02-27-2010, 07:04 PM
Newbie
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 1
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

My car has the same problem. So anyone find the ways to fix it ???
wzxs is offline  
post #33 of 37 (permalink) Old 07-22-2010, 07:24 AM
Newbie
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 1
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Kia Optima 2001 6-cyliner Speed Sensor, Engine Light Problem


I have also a 2001 KIA OPTIMA with 6 CYLINDER ENGINE.
Same problem exist, it shoots into third gear while driving.
I find the most answers are in this problem is to replace BOTH, the INPUT SPEED SENSOR, AND ALSO THE OUTPUT SPEED SENSOR.
An easy way I usually find many parts for my KIA, is on Ebay auctions.
There is a lot of competition there, so you have a good chance to get a nice price, even if it has to be shipped from Korea. Most KIA dealers will charge more than what you would pay on Ebay. Also, the wait for the parts would be shorter if purchased thru Ebay than even from regular auto parts stores, that have branches thru USA and Canada. The little wait is worth saving the money, instead paying higher to a auto parts dealer.
KIA MOTORS / HYUNDAI PART NUMBERS:
42620-38951 SENSOR ASSEMBLY-INPUT SPEED
42620-38952 SENSOR ASSEMBLY-OUTPUT SPEED

Last edited by az5555; 07-28-2010 at 12:07 PM. Reason: UPDATED INFORMATION
az5555 is offline  
 
post #34 of 37 (permalink) Old 08-23-2010, 10:16 PM
Newbie
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Unhappy Transmission problem

I have a 2002 Kia Magentis (Optima) @ 166,000KM.

It jerked from changing gears and now stays in 2nd gear. Meaning pick up power is very low. Didn't try turning it OFF yet but looks like turning it OFF should reset the issue. Engine light came right when problem started.

Is changing INPUT/OUTPUT sensors something that can fix this problem?

Any help will be greatly appreciated.
malikj is offline  
post #35 of 37 (permalink) Old 06-18-2012, 06:31 PM
Newbie
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 1
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Working on a 2001 Optima with what I find to be multiple problems:
the pulsing lurch: when I noticed that it tends to do this much more at under .25 tank, filled.... problem gone. Am thinking that it is the fuel pump overheating (remains cool when submerged)

trans started having failsafe mode problem (stays in 3rd, can only downshift to 2nd) shortly after having trans fluid changed. Seems to have problem more as car warms up... I am thinking trans is trash. Getting trans input / output sensor error, TCU error.

Battery disconnected, going to try to "reprogram"
OlneyJeeps is offline  
post #36 of 37 (permalink) Old 10-29-2012, 04:45 AM
Newbie
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 1
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)



Hi basically we have the same issue as angusdawg1 but with a kia carnival 2002 our trans is one that has an external filter, what we need to know is where the pulse generators and speed sensor is on the vehicle in great detail or even better diagrams.

We have had three seperate mechanics take our money and not have our car fixed.
Please will you help us with our on going dilemma.
kiacurious is offline  
post #37 of 37 (permalink) Old 06-27-2015, 03:17 PM
Newbie
 
Join Date: Jun 2015
Location: phoenix arizona
Posts: 3
Drives: 2002 Kia Optima
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

OK, so i have a 2002 optima and when i have not driven it for a while and i do drive it the first 10-15 minutes when it shifts from 1st to 2nd as well as 2nd to 3rd gear it does not shift smoothly, sometimes to me it feels like it's running out of gas when it shifts from 2nd to 3rd, like it doesn't shift right away. but after that 15 minutes or so it is fine. then if i park it for 2 hours or so it will do it again but only for the first or second time shifting into those gears. Would this too be something with the sensors?? HELP please!! Thanks
a_kountz is offline  
 


Top

  Kia Forum > KIA Models > Kia Magentis & Optima Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Optima 2008 LX I4 OS - where is transmission oil filter? Ameisen 3G (2006.5+) Magentis & Optima 1 07-31-2017 06:46 PM
cold start problem 2001 sportage reginald 1G (1993 - 2002) Sportage 1 07-10-2009 10:06 PM
2001 optima refueling problem firsttimefixit New Member Area/Introduction 0 02-14-2009 09:24 AM
European Carnival diesel and automatic transmission svindler Kia Carnival & Sedona 2006+ 2 10-29-2006 03:38 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On