Starting Problem on Cold Mornings - Solved! - Kia Forum

 1Likes
  • 1 Post By Darko
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 12-14-2016, 01:41 AM Thread Starter
Member
 
Darko's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Croatia
Posts: 33
Drives: 2017 cee'd SW 1.6 CRDi High DCT-7
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Starting Problem on Cold Mornings - Solved!

The problem started 2 months ago. One morning the engine did not start on first attempt. The starter worked normally but the engine would not catch on. On 2nd attempt it started normally. The same repeated a few times in October. Every time on the cold morning and every time just on the 1st attempt.
With winter colds approaching I decided to contact my KiA garage. First over the phone.
Their first suspects were the coded key and the immobiliser. KiA advised me to try using the spare key and follow the respective signal lights, which I did. Each time the signal lights were as expected but the problem with morning start repeated.
Next I paid a short visit to a garage. Diagnostics showed no defect. I had all 4 glow plugs replaced 2 years ago and they were all functioning normally. I left the car overnight in the garage. KiA mechanic ran a diagnostics during the first morning start. The only thing they noticed was a voltage drop during the first morning start from 12 V sharp drop to 5 V and they suspected that maybe the fuel injectors would not engage at such low voltage. The battery test returned only 51% capacity and power with the recommendation: "bad - replace". We still decided not to replace the battery then but rather run more morning tests. I could not have left my car another night so we scheduled another visit. I took a trip over weekend and there were no problems as the outside temperatures increased.
Back home, after a few days, the cold mornings were back and so were the starting problems.
This time I left the car a few days with KiA. Unfortunately, the following mornings were not that cold and they could not repeat the starting problem, so I took the car back.
Next time the problem repeated, I stopped by the garage for the battery replacement.
The following morning, guess what, it would not start on 1st attempt...
After that the car was in KiA garage for the whole week. The only thing they could notice were worn-out diesel-injector seals / washers so they replaced them even though this normally does not cause my kind of problems. The next morning, which was just above freezing point, the car started normally in KiA garage and I took the car.
Last night temperature fall down to -5C. In the morning it was -2C. My car started normally on 1st attempt.
It seams that my problem has finally been solved. Culprit: injector seals / washers.
I hope this post might help some of you with similar problems.

McSport likes this.

Last edited by Darko; 12-15-2016 at 12:28 AM.
Darko is offline  
Reply

  Kia Forum > KIA Models > Kia Cee'd Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2010 Kia Forte EX - Engine noise when cold starting choinosm Kia Forte/Cerato (TD) and Koup Discussion Forum 1 07-17-2015 04:47 PM
cold start problem 2001 sportage reginald 1G (1993 - 2002) Sportage 1 07-10-2009 10:06 PM
2006 Rio 5 Sport Intermittent Starting Problem rvs 2G (2006 - 2011) Rio & Rio5 25 08-23-2008 12:00 PM
98 sephia starting problem nomos00 2G (1998 - 2001) Sephia 1 10-18-2006 04:51 PM
99 Weid starting problem Help! 60pilot 2G (1998 - 2001) Sephia 4 09-04-2006 09:44 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On