Car starts with high-volume static radio frequency playing. Help! - Kia Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 06-26-2019, 04:33 AM Thread Starter
JC1
Newbie
 
Join Date: Jun 2019
Location: Australia
Posts: 2
Drives: MY17 Kia Sportage SLi AWD
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Car starts with high-volume static radio frequency playing. Help!

Hi guys

I've recently bought an MY17 Kia Sportage SLi AWD (Australia) and I have a query about the stereo that I'm hoping someone can help with.

Each time I start the car it turns on the radio (I never use the radio). Usually AM radio (never used AM in my life). Usually a frequency that is just static at high-volume. I exclusively use Apple CarPlay and want to go straight into CarPlay or even start up with no sound from the stereo at all. Occasionally it starts with an FM station playing but the behaviour isn't consistent. While the stereo/satnav is going through its super slow startup + warning about safe driving, the buttons to change station or volume don't work. Sometimes I can tap the 'Agree' button fairly quickly and then get rid of the static sound. Mostly, the button is greyed out for much longer. This makes the high-volume static even more annoying.

Is there any way to either:
  • change the default source to CarPlay
  • change the default to the stereo being off?
  • change the default radio frequency to an actual tuned/saved station?
  • change the default to FM instead of AM
  • disable the radio completely?

I've tried turning the following:
  • turning the ignition off before I unplug my iPhone and while car CarPlay is running
  • plugging the iPhone in before I start the ignition
  • turning the ignition off with an FM radio station tuned in (and saved)
  • turning the stereo off before I turn the ignition off
  • using the startup volume setting set to low so I'm not blasted with high-volume static (does nothing)

None of those things make a difference at all.

Any help would be much appreciated!

Thanks

JC1 is offline  
Reply

  Kia Forum > KIA Models > Kia Sportage Forum > 4G 2016-2018+ Sportage



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On