Aftermarket Intake Issues :( - Kia Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 06-15-2009, 11:22 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: May 2009
Location: Tampa, FL
Posts: 8
Drives: 98 sephia
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Aftermarket Intake Issues :(

I was very excited to have put an aftermarket air filter in my 98 sephia. Who doesn't like the roaring sound of air screaming going into the manifold??? The whistling sound as the tranny switches gears... The problem is... it didn't work!

Materials: 1 Small APC cone filter, 1-3" intake connector, 1-3"X3" pipe to use as part of intake (I will call this intake pipe).

Procedure: I did this on the smallest budget possible ($40). 1) Remove air temp. sensor and discard entire air box after MAF sensor 2) bore hole into intake pipe to connect sensor there, 3) connect MAF to intake pipe with connector purchased, 4) connect the other end of intake pipe to filter cone.

Data: The car turned on fine. I could also hear the air being sucked just like planned. Took it for a drive and noticed that once stopped, it took 1.5-2 seconds for the car to go after pressing the gas pedal. After driving for a while, it kicked codes for MAF range (PO101) and cylinder 2 misfire.

Analysis: Since the car was lazy to take off from rest, I figure it might just be a spark plug on cylinder 2: Took it out and noticed that it was completely black (like cylinder was not burning the fuel right). I took the other ones out and they were the same so I changed all plugs. The car still hesitated to go from rest and shook like wanting to turn off.

I then thought maybe not enough air is going into the engine as the filter was small. So I took the filter off and turned on the car but it still shook and was lazy to go.

Solution: Changed entire intake back to stock!

Do any of you have aftermarket intakes? What do you think was wrong with my Sephia's intake?

98phia is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 06-18-2009, 02:17 PM
Full Member
 
biggn235's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Princeton, NC
Posts: 76
Drives: 2000 Kia Sephia
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Try resetting the car's ECU if you haven't already, then start the car with the new intake on and see if it responds better.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
biggn235 is offline  
Reply

  Kia Forum > KIA Models > Kia Sephia Forum > 2G (1998 - 2001) Sephia



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Santa Fe / Sorento Cross-Related issues ImStricken06 2016+ Sorento 0 01-26-2016 04:01 PM
Air intake box issues Issa7730 Cerato (2003 - 2008) & Spectra5 (2004) 3 08-03-2015 09:26 AM
aftermarket muffler and short ram intake.. running rich? 07kiaspectra Performance 6 11-26-2008 07:59 AM
aftermarket exhaust and short ram intake..runnin rich 07kiaspectra Kia Cerato, Shuma & Spectra Forum 4 11-06-2008 10:38 PM
Aftermarket and add ons (Warranty issues) SpectaMike Kia Cerato, Shuma & Spectra Forum 5 07-02-2007 06:40 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On