08 Missing on #5 cylinder - Kia Forum

 3Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 11 (permalink) Old 04-22-2019, 03:07 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Aug 2014
Location: Rogers, AR
Posts: 9
Drives: 1995 S10 Pickup, 2008 Sorento, 1982 GL1100I, 1984 GL1200A
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
08 Missing on #5 cylinder

My 08 Sorento, 2 wheel drive, 3.3 V6 started missing last month throwing P0305 code. I had recently replaced all the coils and spark plugs at 140k miles. I figured one of the coils had gone bad. I replaced the coil and the spark plug-no change. Then I found out that if I drove it a few miles, let it sit for about 10 minutes, and then restarted it, it would run perfectly. No missing, no codes. As soon as it cooled back down, it would start all over again. My son, a good mechanic, but mostly on deisel pickups, said he though it was the injector. New injector installed, again no change. Any suggestions? This thing had run perfectly for the last 80k miles. I really like it except for the gas mileage, and would like to get it running good again.


Larry
2008 Kia Sorento
lcallison is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 (permalink) Old 04-22-2019, 03:25 PM
Expert
 
Join Date: Oct 2015
Location: Northeast
Posts: 906
Drives: 2011 Forte SX 2.4L (thankfully MPI) A/T 131K miles
Gallery: 0
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 253 Post(s)

Have you done any diagnostic testing?
ron1004 likes this.
kiaguy002 is offline  
post #3 of 11 (permalink) Old 04-22-2019, 05:16 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Aug 2014
Location: Rogers, AR
Posts: 9
Drives: 1995 S10 Pickup, 2008 Sorento, 1982 GL1100I, 1984 GL1200A
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
I took it to the Kia dealer. They said it was missing and wanted me to spend $886 to have them put in all new plugs and coils. You don't want to know what I told them. They couldn't even tell me what cylinder it was missing on. Autozone told me it was missing on #5 . Code P0305. It is throwing the same code now.

Larry
2008 Kia Sorento
lcallison is offline  
 
post #4 of 11 (permalink) Old 04-22-2019, 07:03 PM
Veteran
 
Join Date: Sep 2016
Location: USA,WESTERN NY
Posts: 1,746
Drives: 09 kia spectra ex,04 Neon,04 Chry. T&C, 98 Avenger
Gallery: 0
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 364 Post(s)

Just so I understand... mileage is about 220K miles? With parts listed, that would lead me to suspect internal motor wear in the valve train, compression test, and check of valve train parts.OR even from description, heavily carboned intake valves soaking up injected fuel, particularly #5 cylinder.
No "this is your rides fix" for symptoms posted, but some thoughts to what to check. A good scanner with live data reading capability while engine running will help you greatly....Good Luck!
MIA KIA 09 is offline  
post #5 of 11 (permalink) Old 04-22-2019, 07:08 PM
Veteran
 
Join Date: Dec 2005
Location: Middleton, Idaho
Posts: 2,322
Drives: 2003 S-10 Had an 03 LX 3.5 Sorento
Gallery: 0
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 93 Post(s)

I know this is not what you want to hear so don't yell at me.
When you have the top off carefully check the injector harness clips.
They get brittle and when you start moving things they can crack.
The intermittent missing could be a heat issue with expanding or contracting plastic.
I had that on my 3.5( I know, you have a 3.3) but plastic is plastic.
MIA KIA 09 likes this.
nstoolman1 is offline  
post #6 of 11 (permalink) Old 04-22-2019, 07:32 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Aug 2014
Location: Rogers, AR
Posts: 9
Drives: 1995 S10 Pickup, 2008 Sorento, 1982 GL1100I, 1984 GL1200A
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
First, the veh only has 148k. It was running good till it started missing on number 5. I will do some checks including compression and taking a close look at the wiring and connectors for #5 . I also find it surprising that even with the miss, the last tank of gas(all after the missing started) was a good 21.4 mpg. I'll update after I've done the compression tests and looked at the wiring and connectors.

Larry
2008 Kia Sorento
lcallison is offline  
post #7 of 11 (permalink) Old 04-27-2019, 03:17 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Aug 2014
Location: Rogers, AR
Posts: 9
Drives: 1995 S10 Pickup, 2008 Sorento, 1982 GL1100I, 1984 GL1200A
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Well, I replaced the connector on the #5 coil. The connector on the injector looks good, and all the other connectors for that cylinder look good. Still missing, same code. I haven't done a compression check yet. My tester won't work to do the compression on this vehicle. Not long enough. I don't have a diagnostic tool, and don't know anyone that has one other than my son, but he lives about 600 miles from here.

Larry
2008 Kia Sorento
lcallison is offline  
post #8 of 11 (permalink) Old 04-27-2019, 04:36 PM
Senior Member
 
rejesterd's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: Boston, MA (USA)
Posts: 398
Drives: 2016 Sorento LX V6 AWD
Gallery: 0
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 141 Post(s)

Spray some flammable brake cleaner or starting fluid around the intake manifold going to that cylinder while idling. If the idle speed jumps then that might be the issue.
rejesterd is offline  
post #9 of 11 (permalink) Old 04-29-2019, 04:34 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Aug 2014
Location: Rogers, AR
Posts: 9
Drives: 1995 S10 Pickup, 2008 Sorento, 1982 GL1100I, 1984 GL1200A
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Ok Rejesterd, I'll give it a try. May be a few days. Got flash flood watch for the next couple days.

Larry
2008 Kia Sorento
lcallison is offline  
post #10 of 11 (permalink) Old 05-06-2019, 05:08 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Aug 2014
Location: Rogers, AR
Posts: 9
Drives: 1995 S10 Pickup, 2008 Sorento, 1982 GL1100I, 1984 GL1200A
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
I tried the spraying around the intake. No changes. I checked the compression on all 3 cyl on that bank. All 3 were 181 to 183 lbs. The wiring looks and ohms out good. Just a little bit ago, I switched out the spark plug and coil on #5 to #1 . Still missing but haven't checked the code yet. Got another problem I need to take care of tomorrow. The right side of the bumper and front part of the fender is falling off. Looks like I've lost a couple bolts.

Larry
2008 Kia Sorento
lcallison is offline  
Reply


Top

  Kia Forum > KIA Models > Kia Sorento Forum > 2003-2010 Sorento Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Locating Cylinder 1 gatopeligroso 1G/2G (2001-2006) Magentis & Optima 4 08-02-2017 03:23 PM
New Wheel Cylinder Bursting billm75 1G (1993 - 2002) Sportage 5 10-31-2016 03:03 PM
Sportage- Missing Sputtering, please help ! ballan Kia Sportage Forum 1 07-14-2008 06:15 AM
Engine Misfire in Cylinder #3 - I am baffled erbbrian 1G (2001-2005) Rio 10 10-08-2007 02:58 PM
Metal clutch slave cylinder hose? la_woman Kia Sephia Forum 0 02-28-2007 10:16 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On