P0016 code, rough idle - Kia Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 05-15-2011, 03:09 PM
Newbie
 
Join Date: May 2011
Posts: 18
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Default P0016 code, rough idle

The car is a 2007 Kia Spectra SX 2.0 automatic with 136k on the clock.

This code came up the other morning when my father went to work, but it still drives fine and all. Just has a rough idle. Oh, I also remember some code came up that said it was over advanced, that only showed up once and it hasn't came back up after I deleted it, just the P0016 code still.

I changed the timing belt (it was due), tensenior, water pump, and spark plugs. My father figured the belt might of slipped a tooth(before replacement) which caused the code to throw so when he got home, he asked me if I could go ahead and replace all the above sooner instead of in a week. Now that it's all changed, the code still pops up and it idles rough.

I even took it back apart some to where I could see the timing mark on the crank gear itself just to triple check the timing. Timing is dead on, I figured that it could of been off a tooth because when I changed the belt, I used the mark method and I marked both belts the same amount of teeth and put marks on the crank and cam gear too, but nope, the timing is dead on.

With some googling I found a Kia service bulletin about the OCV valve. This valve causes the rough idle, over advance and some other symptoms. I tested the resistance and it read proper. It then says to test to see if it opens and closes by applying 12v for less then 5 seconds. I'm not sure which of the 2 pins on the valve is 12v+ and negative so I haven't been able to test that.

Last edited by bretthiltz; 05-15-2011 at 03:20 PM.
bretthiltz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 05-16-2011, 12:07 PM
Super Moderator
 
1fastkia's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Vermont
Posts: 6,102
Drives: 08 Sportage, 87 Mazda RX-7
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)

Default

Please pay attention where you post your threads. You posted it in the 1st generation spectras, those are from 00-04.
The 2nd gen. (like you 2007) is 04.5-current. I moved your thread for you.

08 Kia Sportage
07 Saturn Aura
87 Mazda RX-7
Working on a 07 RX-8

The Old
99 Sephia, 01 Spectra, 05 Spectra
1fastkia is offline  
#3 (permalink) Old 05-16-2011, 01:25 PM
Newbie
 
Join Date: May 2011
Posts: 18
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Default

Ah thanks, sorry about that. I was in a rush to post the thread. I posted it in the general area first by accident.

Weird thing is I removed the sensor, put it back in, and the car idles smooth now and the code hasn't popped back up.
bretthiltz is offline  
Reply

  Kia Forum > KIA Models > Kia Cerato, Shuma & Spectra Forum > Cerato (2003 - 2008) & Spectra5 (2004)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Kia Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On