Please Help with 2006 Spectra Transmission - Page 2 - Kia Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#11 (permalink) Old 12-06-2010, 01:53 PM
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Yuma, AZ
Posts: 34
Drives: 2005 Kia Spectra5
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

This sounds exactly like what my '05 (with 77k mi) is doing but I HATE the local dealership's service department....I'm interested in seeing what others have found out though.
BarnesTO is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#12 (permalink) Old 12-10-2010, 12:04 AM
Newbie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 4
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

Quote:
Originally Posted by macaluso624 View Post
I have had my 2006 Spectra for three years now. The transmission has been flushed once since I have owned it and the fluids are at the right level.

This is what happens:
I get in my car and it runs normal, shifting from 1st to 2nd and so on. Then about 20 mins into the drive it jerks like the car is getting ready to throw up and it drops into a lower gear. If I am on the highway and this happens the RPMs go up to 4000 while going 70mph.

Please help.

Thanks,
GMac
Hey buddy i never faced such problems. However, 2006 Kia Spectra got a mid-generation update, and GEMA engines...Hope you may try this
minnie_m is offline  
#13 (permalink) Old 12-10-2010, 12:08 AM
Newbie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 4
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

Quote:
Originally Posted by Bakwoods View Post
Tell me this batman...you have automatic? It wouldn't be a vaccuum leak...so next best bet is a tranny sensor. If there's a CEL code...tell us that first.
How will the CEL code helps in solving the problem...?
minnie_m is offline  
#14 (permalink) Old 12-10-2010, 12:14 AM
Newbie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 4
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

When shall we see the latest Kia Spectra version in market. What are the special features included in the vehicle....?
minnie_m is offline  
#15 (permalink) Old 12-10-2010, 12:24 AM
Newbie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 4
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default Cool Kia Spectra Pictures

Kia Spectra entered the global markets in 2000; initially it was offered only in United States and Korea.
minnie_m is offline  
#16 (permalink) Old 12-10-2010, 11:34 AM
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Yuma, AZ
Posts: 34
Drives: 2005 Kia Spectra5
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

No offense minnie m, but you aren't helping.
BarnesTO is offline  
#17 (permalink) Old 12-20-2010, 07:02 AM
Senior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Washington, DC.
Posts: 258
Drives: 2005 Blue Kia Spectra5 and a 96 Turbo Honda civic and a 99 subaru outback with a 2.5 rs turbo motor
Gallery: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)

Send a message via Yahoo to tt2jzgtes Send a message via Skype™ to tt2jzgtes
Default

i have the same problem but mines throws the code p0700 and i know its telling me thats theres a problem with the trans and code p0741 Faulty torque converter clutch solenoid valve.. just wondering how can i get this problem fix myself.. im actually doing a research on it now thats how i found this site..
tt2jzgtes is offline  
#18 (permalink) Old 12-20-2010, 12:58 PM
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: Yuma, AZ
Posts: 34
Drives: 2005 Kia Spectra5
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

Let us know what you find out, tt2!

Mine hasn't done it in a while, but what it DOES like to do is raise RPMs by 100 or so back and forth periodically after going 70mph. The temporary solution I've found so far is to just floor it for a second and make it downshift to third, then it goes back into fourth normally and stays that way for a while....made last week's trip to Phoenix and back last week more bareable.

I KNOW this isn't a fix, but a way to deal in the meantime....
BarnesTO is offline  
#19 (permalink) Old 12-21-2010, 06:47 AM
Senior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Washington, DC.
Posts: 258
Drives: 2005 Blue Kia Spectra5 and a 96 Turbo Honda civic and a 99 subaru outback with a 2.5 rs turbo motor
Gallery: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)

Send a message via Yahoo to tt2jzgtes Send a message via Skype™ to tt2jzgtes
Default

Quote:
Originally Posted by BarnesTO View Post
Let us know what you find out, tt2!

Mine hasn't done it in a while, but what it DOES like to do is raise RPMs by 100 or so back and forth periodically after going 70mph. The temporary solution I've found so far is to just floor it for a second and make it downshift to third, then it goes back into fourth normally and stays that way for a while....made last week's trip to Phoenix and back last week more bareable.

I KNOW this isn't a fix, but a way to deal in the meantime....

update: when i started my car this morning MIL light is not on... car still kinda drives the same way but not as much as it shifts rev like previously.. and when i talk to my freind who specialist honda tech he told me that my seloniod might be bad but hes not goin to know for sure until i take it to the dealer he works at.. and thats what im doing this weekend.. ill keep yuou guys updated.. hopefully its nothing major and like a trans replacement but if it is i found 1 on ebay for 300 plus shipping since i do all my work it shouldent be that bad.. but im goin to keep my fingers cross..
tt2jzgtes is offline  
#20 (permalink) Old 01-28-2011, 10:03 AM
Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default a little FYI

I found out that a lot of places out there (not the dealership) doing trans flushes out there are ripping people off. The kia transfluid is a full synthetic type fluid. I have the same problem with mine. I had it serviced myself and they put in dexII with an additive that is suposed to make it spIII type fluid. WRONG!!!! I than took it to another place to have it done with the correct fluid and lucky for me I was watching them. They assured me they were going to use the spIII fluid but while watching them I saw the mechanic pick up some addatives. I then caught them trying to rip me off. I then called kia about getting it done. Get this they were even cheaper by $50 to get it done there. I told them of the problem. Thay said they can diagnos it if I wanted them to but of course they dont go into the inside of them. They say they have never had a computer failure in one so its probly inside the tramsmission. The only thing they would do is to replace it. Get this too. A remaufactured unit from the dealer is about $950.00 . Believe me thats not a bad price. Ive been a mechanic for 20 years. I have rebuilt a lot of tranmissions too. They mine acts the same way tooand all the other things i here it sounds like a fluid pressure problem. I put a control pessure selinoid on mine just by chance it might fix it. It didnt do it. I did buy some trans honey type stuff at auto zone and now seems to go alot farther now before it goes into limp mode(shift down into 3rd). I figure if its gone what could it hurt. I might try to pull mine out and tear it down to see if it can be a simple seal problem. But if I cant see anything bad I"ll just replace it. Why? Because if its in the seninoid pack that will cost $500.00 for the part and then i might as well put in a new one. I'll keep everyone informed what happens. Good luck out there. Oh and dont always think the dealers will rip you off. They all have done lots of price restructuring to get people to come back for the service. Plus the do use OEM parts.

Last edited by littlejim101; 01-28-2011 at 10:08 AM.
littlejim101 is offline  
Reply

  Kia Forum > KIA Models > Kia Cerato, Shuma & Spectra Forum > Cerato (2003 - 2008) & Spectra5 (2004)


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On