HELP! 2000 Sephia Cylinder #1 Misfire - Kia Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 12-14-2010, 03:34 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Default HELP! 2000 Sephia Cylinder #1 Misfire

Hello everyone I am new here.
I have a 2000 Kia Sehia and it has a BLINKING check engine light of P0301 "Cylinder #1 Misfire".
I have checked the compression across all cylinders and they are all right at 150-160 psi.
The car has 92,000 miles on it.

I have been unable to find a diagram to see what the cylinder order is. When looking down at the engine, does cylinder #1 start on the timing belt side or the battery/transmission side?

I'm not very familiar with the distributor less system and that makes it harder to just swap out wires to test if they are bad. All 4 spark plugs looked fine.

What should my next tests be? I would like to swap 2 of the fuel injectors too but I need to know which cylinder #1 is first, thanks for the help

Also: I have a junk yard locally that is pull your own parts and I would like to pick up another coil pack, plug wires and fuel injector, what other years and makes of Kia's share those same parts?

Last edited by blloyd29; 12-14-2010 at 03:37 PM.
blloyd29 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 12-23-2010, 05:50 PM
Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Location: Asheville, NC
Posts: 8
Drives: 98 Kia Sephia LS, 1996 Dodge Grand Caravan, 1985 GPz 750 Turbo
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

Its most likely a bad wire for cylinder 1. It goes Wire to cylinder 1 then Coil over 2 wire to 3 coil over 4.

1. Disconnect from coil and spark plugs.
2. Check for breaks in insulation.
3. Check inside high-tension lead connectors for corrosion or carbon deposits.
4. Connect high-tension lead to an ohmmeter and check resistance.
Resistance: 16kΩ per 3.28 feet (1 m)
5. Replace if defective.
freekie is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 02-16-2011, 02:27 PM
Newbie
 
Join Date: Feb 2011
Location: New Brunswick
Posts: 2
Drives: 2000 Kia Seohia
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default Kia Sephia

I'm having the same problem with my Kia Sephia, I've tried changing the plug wires and the fuel filter so far and that hasn't done anything. what should i try next???
vanceredneck is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 02-16-2011, 02:44 PM
Super Moderator
 
ron1004's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Louisville, KY
Posts: 4,704
Drives: Kia Elan
Gallery: 13
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 58 Post(s)
Garage

Default

Quote:
Originally Posted by vanceredneck View Post
I'm having the same problem with my Kia Sephia, I've tried changing the plug wires and the fuel filter so far and that hasn't done anything. what should i try next???
Welcome to the forum.

When last did you change the spark plugs, what type, and what gap ?

A good sequence would be change the plugs (correct type and gap - NGK 0.030"), then plug wires, coils, .......... a choked fuel filter would cause multi cylinder misfire.

Quality and not quantity counts.

Sig image is 500X100 at 11.7 kb
ron1004 is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 02-16-2011, 03:14 PM
Newbie
 
Join Date: Feb 2011
Location: New Brunswick
Posts: 2
Drives: 2000 Kia Seohia
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

with mine the code reader said it was the 4th cylinder that is misfiring
vanceredneck is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 02-16-2011, 04:00 PM
Super Moderator
 
ron1004's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Louisville, KY
Posts: 4,704
Drives: Kia Elan
Gallery: 13
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 58 Post(s)
Garage

Default

Quote:
Originally Posted by vanceredneck View Post
with mine the code reader said it was the 4th cylinder that is misfiring
The suggested course of action would be the same.

Quality and not quantity counts.

Sig image is 500X100 at 11.7 kb
ron1004 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Kia Forum > KIA Models > Kia Sephia Forum > 2G (1998 - 2001) Sephia

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Kia Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On