LX Curt Tow Wiring Harness 56100 - Kia Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 07-19-2012, 05:54 PM Thread Starter
Member
 
Roots750's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Ottawa Ontario Canada
Posts: 48
Drives: 2012 Sorento LX FWD 2.4 GDI
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Default LX Curt Tow Wiring Harness 56100

I'm about to install the 3rd Curt 56100 wiring harness on my 2012 LX. Both previous harnesses failed to provide brake lights ( no brake light signal from the conversion module) all other signals were fine. The first failed after about a month while the second lasted longer, but I don't know how much longer since the trailer wasn't used in the winter.
The guys at Curt have been great to deal with and I give them a 10 when it comes to customer satisfaction. I passed their OK this guy knows what he is talking about test, but they can't suggest a reason why this is happening. Replacing the harness is getting to be a time consuming chore as is checking for brake lights.
I was wondering if anyone on the forum - using the Curt 56100 harness - has had any similar problems?

Thanks
Roots750 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 07-21-2012, 02:19 PM
Full Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: GA
Posts: 113
Drives: 2013 Sorento LX V6, '03 GSX-R600, '00 Nissan Maxima SE
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)

Default

Quote:
Originally Posted by Roots750 View Post
I'm about to install the 3rd Curt 56100 wiring harness on my 2012 LX. Both previous harnesses failed to provide brake lights ( no brake light signal from the conversion module) all other signals were fine. The first failed after about a month while the second lasted longer, but I don't know how much longer since the trailer wasn't used in the winter.
The guys at Curt have been great to deal with and I give them a 10 when it comes to customer satisfaction. I passed their OK this guy knows what he is talking about test, but they can't suggest a reason why this is happening. Replacing the harness is getting to be a time consuming chore as is checking for brake lights.
I was wondering if anyone on the forum - using the Curt 56100 harness - has had any similar problems?

Thanks
Is there anyway you can use a different harness? I'm looking into getting a Curt hitch soon for my LX so this issue caught my attention. Maybe you can take it to the dealer and make sure you don't have any electrical issues, with fuses and the likes. There were some other threads on here about people putting on aftermarket lights and coming up with issues, maybe it's related.
Kungfoo is online now  
post #3 of 5 (permalink) Old 07-21-2012, 02:43 PM
Veteran
 
Join Date: Mar 2010
Location: Southwest PA
Posts: 1,409
Drives: 10 Optima LX, 07 Rondo EX, 89 Chevy C1500
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6 Post(s)

Default

I just transfered a Curt harness with a convertor from a customers old 2011 Sorento LX onto his new 2013 Sorento LX. He had no issues with it in 2 years with it in 2 years, and it worked fine on the new one when I installed it.

Are you finding a good ground location when you bolt up the eyelet on the ground wire? Are you running the power wire so it won't rub through anywhere on the underbody?
spongebob218 is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 07-24-2012, 11:48 PM
Full Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: GA
Posts: 113
Drives: 2013 Sorento LX V6, '03 GSX-R600, '00 Nissan Maxima SE
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)

Default

Just to let you know, there is another member who received a recall letter from Curt hitch about the wiring harness. Maybe that is what's wrong with yours. Here is the thread.

http://www.kia-forums.com/2011-xm-so...tml#post432843

You should call Curt and see if yours fall under that same recall.
Kungfoo is online now  
post #5 of 5 (permalink) Old 07-25-2012, 12:41 AM Thread Starter
Member
 
Roots750's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Ottawa Ontario Canada
Posts: 48
Drives: 2012 Sorento LX FWD 2.4 GDI
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Default

Hi,
Thanks for the replies. I asked Curt about the recall and it was for a different harness and I've been over the wiring a couple of times - the ground is good as is the wire to the fuse and battery.
Spongebob, how and where was the module you moved mounted? The two I have mounted have been with double sided tape in the cavity below the left rear tail lamp as per the instructions from Curt. The tape doesn't seem to hold up and over time the module ends up just hanging loose . Could it be hitting the body and causing an internal module problem. The harness I am about to install comes with a tag on the wires that says the module should be mounted inside the vehicle , but given the length of wires and attached connectors it doesn't seem possible to access the interior from the taillight. I have asked my dealers parts department and they claim the KIA module is mounted below the tail light with screws to keep it from moving. They didn't have any in stock to show me.
Roots750 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Kia Forum > KIA Models > Kia Sorento Forum > 2011 - 2013 (XM) Sorento Forum

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Kia Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On