Fuel Pressure problem - Kia Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 04-02-2008, 10:43 AM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 21
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Default Fuel Pressure problem

I have a 99 sportage 5speed 4x4 the fuel pump does not come on when the key is turned to start.but i can jump it on the test plug under the hood,and it comes on but there isnt what i would call a strong stream of fuel.I checked and replaced the fuse(inside)and the relay in the main under the hood what would keep it from activating when the key is turned?
murry210 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 04-02-2008, 11:13 AM
Full Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: NC
Posts: 134
Drives: 1999 Kia Sportage
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

Did you change the main relay also? I think the main relay feeds the fuel pump relay.
Mike70 is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 04-02-2008, 11:18 AM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 21
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Default

yes i changed the main still no change
murry210 is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 04-02-2008, 12:31 PM
Super Moderator
 
ron1004's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Louisville, KY
Posts: 4,706
Drives: Kia Elan
Gallery: 13
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 58 Post(s)
Garage

Default

Here's a schematic diagram from the web site in my sig.

The power to the fuel pump relay comes from the main relay and as you can see the jumper you used bypass the FP relay and FP fuse.

The ECU controls the FP relay - it should come on when you turn on the IGN switch, but if the CU does not see engine running within about 30 seconds it will take the power off.

Best to trace the power though using the diagram.

Although the fuel pump is capable of a fairly high discharge pressure, it doesn't have such a high flow rate - best to measure the rail pressure.
You could have a plugged main fuel filter or the pump suction strainer - most often the problem lies with the main fuel filter.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Fuel Pump.JPG
Views:	1267
Size:	78.9 KB
ID:	2440  

Quality and not quantity counts.

Sig image is 500X100 at 11.7 kb
ron1004 is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 04-02-2008, 01:13 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 21
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Default

thanks i will give it a shot,see what happens.thanks for the feedback
murry210 is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 04-03-2008, 06:44 AM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 21
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Default

the problem must be in the ecu,now i just have to find one at a reasonable price ha!ha! nothing on the car has been at a reasonable price
murry210 is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 04-03-2008, 07:06 AM
Super Moderator
 
ron1004's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Louisville, KY
Posts: 4,706
Drives: Kia Elan
Gallery: 13
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 58 Post(s)
Garage

Default

Quote:
Originally Posted by murry210 View Post
the problem must be in the ecu,now i just have to find one at a reasonable price ha!ha! nothing on the car has been at a reasonable price
Not suggesting flaws in your fault finding, but be aware that the ECU's very rarely fail, so I'd be more inclined to think there's a wiring problem.

I would use a test wire and ground the wire that goes from the FP relay's coil to the ECU starting at the FP relay then down at the ECU's terminal.

Quality and not quantity counts.

Sig image is 500X100 at 11.7 kb
ron1004 is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 04-11-2008, 02:30 PM
Member
 
bouttree's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 37
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default i have ECU

Quote:
Originally Posted by murry210 View Post
yes i changed the main still no change
I agree most likely not the ECU But I well sell my extra ECU My problem wasn't the ECU either. $50 e-mail tdellrod@juno.com
bouttree is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 04-11-2008, 08:40 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 21
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Default

I got the issue all sorted out,i went through every connection i could find and cleaned them as well as i could and what do you know it started working,thanks eveyone for your help
murry210 is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 04-11-2008, 11:48 PM
Super Moderator
 
ron1004's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Louisville, KY
Posts: 4,706
Drives: Kia Elan
Gallery: 13
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 58 Post(s)
Garage

Default

Quote:
Originally Posted by murry210 View Post
I got the issue all sorted out,i went through every connection i could find and cleaned them as well as i could and what do you know it started working,thanks eveyone for your help
Good to hear you got it sorted and thanks for reporting back.

Quality and not quantity counts.

Sig image is 500X100 at 11.7 kb
ron1004 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Kia Forum > KIA Models > Kia Sportage Forum > 1G (1994 - 2002) Sportage

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Kia Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On