Hold Warning light? - Kia Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 07-07-2007, 01:33 PM
vic
Newbie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Thread Starter (Thread Starter)
Question Hold Warning light?

I have a 97 Sportage and a few weeks ago the check engine light (solid yellow) and the hold light (blinking yellow) came on. I was reading the manual and it said that the hold indicator "indicates that the Automatic Transmission is in HOLD mode"? That's it. What is this means? Is this bad? Anyone had this problem? Any experts on this subject?
vic is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 07-10-2007, 01:00 PM
Newbie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 2
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

I have the same problem. I took my Kia to my trusted neighborhood mechanic and he read these 2 codes from my 97 Kia Sportage:

P0101
entexman is offline  
#3 (permalink) Old 07-10-2007, 01:06 PM
Newbie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 2
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

I have the same problem. I took my Kia to my trusted neighborhood mechanic and he read these 2 codes from my 97 Kia Sportage:

P0101 - Air flow sensor warning
P00750 - Shift Solenoid Internal error

My mechanic told me he read these 2 technical postings by Kia:

TT089814-001 from Aug1998
TT029811-001 from Feb 1998

The TT02911-001 publication says something to the effect that the 2 codes are confusing to most technicians because they are unrelated and Kia says it is a wiring problem.

My mechanic said I should take the Kia to the dealership to fix the wiring problem.
entexman is offline  
#4 (permalink) Old 07-20-2007, 03:27 PM
Newbie
 
Join Date: May 2007
Posts: 6
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

I thought the hold light was something that the driver turns on (I know it's via a button on the gearshift in my car)?
elarnol is offline  
#5 (permalink) Old 07-27-2007, 02:12 AM
Newbie
 
alaskabigdog's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 20
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

The hold light indicates you have pressed the hold button on the shifter. This keeps the transmission in a higher gear than normal which helps in starting out in slippery or muddy conditions. Press the button again and the hold light should go off. The hold button is the lower button on the left side of the Automatic shifter.
alaskabigdog is offline  
#6 (permalink) Old 07-27-2007, 10:01 AM
Newbie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 2
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default annoying Hold light!!!

so the same thing is going on in my Sporty.
Blinking hold light, and a steady check engine light.
Yet its running the same, despite the hold light being on and off
it shifts into overdrive like it should. From this topic, I guess its a wiring problem. Did you ever get that fixed? I think I'll just throw some stickers over the lights to get rid of them for now.

So did the dealer fix it for you?
was it just a wiring problem?
luvmysporty is offline  
#7 (permalink) Old 07-31-2007, 02:38 PM
Newbie
 
Join Date: Jul 2007
Location: Virginia
Posts: 12
Drives: Sportage 2001
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Exclamation Engine light, blinking hole and stutturing starter!

Unfortunately I am having the same issue as of lunch time. (VERY Depressing) I have a 2001 Sportage I bought 3 years ago. Never had a real serious problem with it until this year when I have to replace the battery alternator and spark plugs which I was expecting with as much as I drive it. I bought it with 15,000 and I have 86,000 on it now.

But the thing that got me upset is I tried starting it a few times and it wouldnt fire. It sounded like it was turning. I stopped sit for a minute and tried it a few more times before it finally fired. Now the check engine light is on and the HOLD light is blinking.

Is it safe to drive? I love my car and want to know how to do this myself if possible. Work is letting me borrow there truck so I am gonna leave my car here overnight.

I read somewhere that water on the trans controller connector could cause the erratic auto transmission operation. I drove through 4 storms of this weekend. I mean serious down pour till you can't see 10 feet in front of you. It did it again yesterday while I was at work. Then yesterday afternoon. it wouldnt start after two tries then the third it did. So I didn't think anything of it.

sorry for the long message. Any comments to help me out?

TGW

Last edited by TGWeasel; 08-01-2007 at 06:14 AM.
TGWeasel is offline  
#8 (permalink) Old 09-12-2009, 11:32 AM
Newbie
 
Join Date: Sep 2009
Location: West Virginia
Posts: 1
Drives: 1997 Kia Sportage, 2007 Kia Sportage
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default 97 Kia Sportage Blinking "HOLD" Light

I am having the same problem with my 97 Kia Sportage. Check engine light on and the "Hold" light blinking. Was just checking to see what others may have found out about what the problems were and what had to be done. Hoping maybe my local mechanic can solve it instead of going to the Kia dealership. Thanks for any responses.........

Erik
CJ Kid is offline  
#9 (permalink) Old 09-12-2009, 03:26 PM
Memorial Super Moderator
 
pulsar86's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Sunshine Coast,Queensland, Australia
Posts: 2,863
Drives: 2005 Kia Cerato LD [2L petrol] manual, 1986 Nissan Pulsar hatch
Gallery: 3
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)

Default

Quote:
Originally Posted by TGWeasel View Post
Unfortunately I am having the same issue as of lunch time. (VERY Depressing) I have a 2001 Sportage I bought 3 years ago. Never had a real serious problem with it until this year when I have to replace the battery alternator and spark plugs which I was expecting with as much as I drive it. I bought it with 15,000 and I have 86,000 on it now.

But the thing that got me upset is I tried starting it a few times and it wouldnt fire. It sounded like it was turning. I stopped sit for a minute and tried it a few more times before it finally fired. Now the check engine light is on and the HOLD light is blinking.

Is it safe to drive? I love my car and want to know how to do this myself if possible. Work is letting me borrow there truck so I am gonna leave my car here overnight.

I read somewhere that water on the trans controller connector could cause the erratic auto transmission operation. I drove through 4 storms of this weekend. I mean serious down pour till you can't see 10 feet in front of you. It did it again yesterday while I was at work. Then yesterday afternoon. it wouldnt start after two tries then the third it did. So I didn't think anything of it.

sorry for the long message. Any comments to help me out?

TGW
It definately sounds as if water has got into a connection in the wiring somewhere, if you work through any wiring connections under the car or low in the engine bay and seperate them and dry them out you will probably come across what is causing the starting problem. Electrics just don't mix well with water. Best of luck with it.

TAKE YOUR TIME, THINK IT OUT, DO IT RIGHT, DO IT ONCE!! original quote by me as far as I know. :rolleyes:
ALL MEMBERS PLEASE FILL IN USER PROFILES. DETAILS HELP OTHER MEMBERS HELP YOU .
pulsar86 is offline  
#10 (permalink) Old 09-12-2009, 06:55 PM
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 327
Gallery: 0
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)

Default

CJ kid revived this post, unfortunately most of these users don't even log on anymore so they won't benefit from any solutions we find.

Such as the blinking hold lite is the Transmission Control Modules way to tell you that it has generated a transmission trouble code and it is stored in the TCM. You can't pull the codes off of the ECM, you need to get them from the TCM and I don't know how to get the codes from there. Anyone know how to get the codes from the TCM?
Baratacus is offline  
Reply

  Kia Forum > KIA Models > Kia Sportage Forum > 1G (1994 - 2002) Sportage


Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On